Ντοκουμέντο: Όταν ο Πάπας της Ρώμης απήγγειλε το “Πιστεύω” στα ελληνικά

Ντοκουμέντο: Όταν ο Πάπας της Ρώμης απήγγειλε το “Πιστεύω” στα ελληνικά
Ο Πάπας Ιωάννης της Ρώης και ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης (2001). ΕUROKINISSI

Σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός ηγέτης που επισκέπτεται την Ελλάδα, μετά το σχίσμα του 1054 μ.χ.

Όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ προσγειώθηκε στο αεροδρόμοιο Ελευθερίος Βενιζέλος, ο απόηχος των αντιδράσεων από ανώτατους εκπροσώπους του κλήρου δεν είχε κωπάσει. Κι όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με προσωπικές του ενέργειες, είχε κάνει το πρώτο βήμα γι’ αυτή τη συνάντηση.

Πριν από την επίσκεψη του στην Αθήνα, ως τμήμα αποστολής που περιλάμβανε επισκέψεις και στην Μάλτα και τη Συρία, ο Πάπας είχε ζητήσει συγνώμη δημοσίως από την ορθόδοξη εκκλησία “για τα δεινά που προκάλεσε η ρωμαιοκαθολική εκκλησία”, έχοντας έστω και με έμμεσο τρόπο αποδεχθεί πως το αλάθητο του Πάπα στο πέρασμα των αιώνων κατέπεσε αρκετές φορές.

Η λειτουργία του Πάπα στην Αθήνα ενώπιον καθολικών Ελλήνων (και όχι μόνο), χωρίς την αναφορά του fillioque (“εκ του ιού”), αλλά και οι αντιδράσεις της εποχής εντός και εκτός της ορθόδοξης εκκλησιάς, αποτυπώνονται στο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίτας Πάλλη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα