Ο κυκλώνας Ζορμπάς “σφυροκοπά” την χώρα – Πού υπάρχουν προβλήματα και πώς θα κινηθεί

Ο κυκλώνας Ζορμπάς “σφυροκοπά” την χώρα – Πού υπάρχουν προβλήματα και πώς θα κινηθεί
Η μανία των ανέμων του κυκλώνα Ζορμπά "ξερίζωσαν" τηλεφωνικό θάλαμο στην Καλαμάτα AP

Συνεχίζει το καταστροφικό πέρασμά του ο μεσογειακός κυκλώνας "Ζορμπάς". Δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια σε Χαλκίδα, Μαντούδι, Προκόπι και άλλες περιοχές. "Πνίγηκε" ο Θεολόγος. Καταστροφές σε Κόρινθο και Αργολίδα. Ποιες περιοχές "επισκέπτεται" η κακοκαιρία σήμερα, Κυριακή.

Πλημμυρισμένα σπίτια, δρόμους-ποτάμια και καταστροφές άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας “Ζορμπάς“, που «σάρωσε» το Σάββατο τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Κορινθία. Οι περιοχές αυτές δοκιμάστηκαν τις περασμένες ώρες με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Σημειώνεται ότι χτες στη Πελοπόννησο η Πυροσβεστική έλαβε 543 κλήσεις για πλημμύρες και επεμβάσεις για απεγκλωβισμούς στην Κορινθία, 111 στην Αργολίδα, 102 στη Μεσσηνία και 60 στη Λακωνία.

Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι σήμερα, ο κυκλώνας “σφυροκοπά” την Εύβοια, όπου ο ποταμός Κηρέας υπερχείλισε και πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια σε Μαντούδι, Μετόχι και Προκόπι. Αγωνία για τρεις ανθρώπους, οι οποίοι όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική αγνοούνται στην περιοχή του Μαντουδίου.

Ο δήμος Λίμνης – Μαντουδίου και ο δήμος Λοκρών κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Μεγάλα προβλήματα και ζημιές σε Φθιώτιδα και Βοιωτία. Στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου της Αρκίτσας αλλά και της Αταλάντης σήμανε η συναγερμός λίγο μετά τα μεσάνυχτα καθώς πλημμύρισαν αρκετά καταστήματα και μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αρκετές αντλήσεις υδάτων.

Λίγο αργότερα οι εκκλήσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας καθώς το νερό που έπεφτε και ο αέρας ήταν πρωτοφανείς για την περιοχή.

Δείτε όλες τις εξελίξεις από την επέλαση του κύματος κακοκαιρίας μέσω της Live Blogging πλατφόρμας του News 24/7

Κλειστοί δρόμοι στην Αττική

Συνεχίζονται και σήμερα τα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική, καθώς δρόμοι παραμένουν κλειστοί, ενώ η Πυροσβεστική έλαβε από τις 06.00, τριάντα κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και κοπές δένδρων, κυρίως στα Μέγαρα, στην Καλλιθέα, στην Κηφισιά, στην Αγία Παρασκευή και στο Μοσχάτο.

Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, κλειστή είναι η περιοχή γύρω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μεταξύ Ναυάρχου Βότση, Ισμήνης και παλιάς Παραλιακής. Επίσης κλειστές παραμένουν η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θήβας από το 5ο χιλιόμετρο και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου, από το 38ο έως το 57ο χιλιόμετρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι χτες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η Πυροσβεστική έλαβε στην Αττική 162 κλήσεις για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία καθώς και αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΟ WWW.DELTIOKAIROY.GR

Πλημμύρες στη Παλιοχώρα Αβιάς Μεσσηνίας Eurokinissi

 

“Βούλιαξε” η Εύβοια – Εγκλωβισμένοι στη Βλαχιά

Τεράστια η καταστροφή στην Εύβοια από το πέρασμα του «Ζορμπά». Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Ο ποταμός Κηρέας υπερχείλισε και τα ορμητικά νερά του πέρασαν μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvstar, το πρωί της Κυριακής μια μητέρα εγκλωβίστηκε μαζί τα δύο παιδιά της στην Παραλία Βλαχιάς. Κλιμάκιο Πυροσβεστών από τα Ψαχνά έσπευσε στο σημείο.

Νωρίτερα, κοντά στο Μαντούδι είχαν εγκλωβιστεί οδηγοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινητοποιήθηκαν άμεσα τόσο η Πυροσβεστική, αλλά και η δημοτική αρχή και γρήγορα περίπου 50 άτομα μεταφέρθηκαν σε ξενώνα.

Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρισαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να σωθούν.

Πυροσβεστικά οχήματα είναι στο σημείο μαζί με τον δ/κτή της ΠΥ Χαλκίδας, Βαγγέλη Παλιό. Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με το ερπυστριοφόρο άρμα της 7ης ΕΜΑΚ και κλιμάκιο Εθελοντών Πυροσβεστών των Ψαχνών.

Παράλληλα πολλά είναι τα προβλήματα και στη Χαλκίδα, όπου από το απόγευμα του Σαββάτου σημειώνεται καταρρακτώδης βροχή. Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική που έχει δεχθεί πολλές κλήσεις για πλημμύρες σε σπίτια.

“Πνίγηκε” ο Θεολόγος

Θύμα του Ζορμπά είναι ο Θεολόγος του δήμου Λοκρών, καθώς μέσα σε λίγες ώρες, έπεσε πολύ μεγάλη ποσότητα βροχής. Περιουσίες πλημμύρισαν, σπίτια και καταστήματα γέμισαν νερό και οι πυροσβέστες δεν προλάβαιναν να κάνουν αντλήσεις.

Με εντολή του διοικητή της Π.Υ. στη Στερεά Ν. Σπαή, η δύναμη των πυροσβεστών της Αταλάντης, ενισχύθηκε με οχήματα και πυροσβέστες από την Π.Υ. Λαμίας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα «το πρόβλημα εντοπίζεται στον άξονα Αγία Άννα-Προκόπι-Μαντούδι και περνά απέναντι σε Μαλεσίνα και Θεολόγο”. Διευκρίνισε επίσης ότι “δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη περιοχή των Ψαχνών και τις Λίμνης που είχαμε φωτιές”.

Υπογράμμισε επίσης ότι «αν δεν είχαμε προλάβει να κόψουμε την κυκλοφορία των ΙΧ στην περιοχή του Θεολόγου και τις Μαλεσίνας νωρίς τα ξημερώματα, σήμερα θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα καθώς όσοι είχαν τουριστικές κατοικίες στην περιοχή προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν μέσα από τα νερά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα σπίτια τους»,

Στον Θεολόγο «το φαινόμενο είναι έντονο και ουσιαστικά η θάλασσα έχει γίνει ένα με τον οικισμό» σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα, που όπως σημειώνει «ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και την πολιτικής προστασίας υπάρχουν στην περιοχή για να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκκλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα με ανθρώπους πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές ήταν διαρκείς μέσα στη νύχτα στην περιοχή του Θεολόγου και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκαν η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Πυροσβέστες, εκτός από αντλήσεις που χρειάστηκαν να κάνουν μέσα στη νύχτα, ανταποκρίθηκαν και σε κλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα μέσα στα οποία βρίσκονταν άνθρωποι.

tvstar.gr

 

Μεγάλες καταστροφές στην Κόρινθο

Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές και τα προβλήματα, τόσο μέσα στις πόλεις, όσο και σε κοινότητες στους δήμους Σικυωνίων, Βέλου – Βόχας και Ξυλοκάστρου στην Κορινθία. Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο δήμο Βέλου – Βόχας και ιδίως στο Βραχάτι. «Υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε κοινότητες, λόγω πτώσης δέντρων και στύλων ρεύματος, αλλά όπως μας έχουν ενημερώσει από τον ΔΕΔΔΗΕ από σήμερα το πρωί ενισχυμένα συνεργεία θα εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών» είπε.

Όσον αφορά τις ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, ο κ. Καλλίρης διευκρίνισε ότι «από σήμερα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής. Στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου αποφασίστηκε να μείνουν ανοικτές σήμερα οι υπηρεσίες των δήμων, ώστε οι κάτοικοι να προσέρχονται και να δηλώνουν τι ζημιές έχουν υποστεί.» Όπως εκτιμά ο αντπεριφερειάρχης, «μέχρι τις απογευματινές ώρες αναμένεται να έχουμε μια πρώτη εικόνα τους μεγέθους της καταστροφής».

Σχετικά με τις ζημιές στις υποδομές, ο Πελοπίδας Καλλίρης ανέφερε ότι έχουν καταστραφεί πολλοί αγροτικοί δρόμοι, ενώ όσον αφορά στις καλλιέργειες εκτίμησε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες.

Στην συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι υπάρχουν επίσης ζημιές στον δήμο Κορίνθου και συγκεκριμένα στις περιοχές Αλμυρή και Κόρφου, ενώ στο δήμο Νεμέας υπάρχουν ζημιές στην αγροτική οδοποιία.

Αναφερόμενος στο χθεσινό κύμα κακοκαιρίας, είπε ότι «το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό και έπεσαν τεράστιες ποσότητες νερού», προσθέτοντας ότι ήταν σημαντική η βοήθεια από την πλευρά της Πυροσβεστικής, αφού περίπου 120 πυροσβέστες με 30 οχήματα, μεταξύ των οποίων και ερπυστριοφόρα, απεγκλώβιζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ανθρώπους από σπίτια και αυτοκίνητα και έκαναν αντλήσεις υδάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο νομό Κορινθίας έχουν γίνει 640 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στον νομό Μεσσηνίας λόγω του κυκλώνα Ζορμπά Eurokinissi

«Τόσο στις πεδινές, όσο και στις ημιορεινές περιοχές, δρόμοι έχουν κατακρημνιστεί, ενώ μεγάλος αριθμός κοινοτήτων έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές» δήλωσε από πλευράς του ο αντιπεριφερειάρχης Άγγελος Παπαγγελόπουλος και σημείωσε ότι «δρόμος μέσα στο Κιάτο υπέστη καθίζηση τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων.»

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και στην κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι «και στους τρεις δήμους επιχείρησαν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες και 12 συνεργεία της ΕΜΑΚ με 31 οχήματα, που ασχολήθηκαν με αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας.»

Σχετικά με τον θάνατο ενός άνδρα, που βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια», ενώ σχετικά με έναν αγνοούμενο, είπε ότι «υπάρχουν σοβαρές μαρτυρίες, πως είναι καλά στην υγεία του.»

Περιορισμένες οι ζημιές στο Άργος

«Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του Άργους διαπιστώνουμε ότι δεν είναι τόσο μεγάλες, όπως εκτιμούσαμε χθες το βράδυ και γενικά μπορούμε να πούμε ότι αντέξαμε» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, 13 συνεργεία της Πυροσβεστικής εργάζονται στο Άργος και στην Νέα Κίο για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια. Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Αργολίδα έχουν γίνει 112 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων.

Ο κ. Χειβιδόπουλος ανέφερε υπάρχουν κάποιες ζημιές στην περιοχή του Κιβερίου, όπως στην διώρυγα του Αναβάλου, ενώ όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, είπε ότι όλοι οι δρόμοι είναι προσβάσιμοι, προσθέτοντας ότι μηχανήματα της Περιφέρειας καθαρίζουν τα οδοστρώματα.

Σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι από χθες το βράδυ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για να αποκαθιστούν την ηλεκτροδότηση.

Τέλος, όσον αφορά τις ζημιές στις καλλιέργειες, ο Αναστάσιος Χειβιδόπουλος είπε ότι αναμένονται σήμερα στην Αργολίδα κλιμάκια εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

14 σκάφη βυθίστηκαν στην Πελοπόννησο

Συνολικά 14 σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης.

Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από Θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας.

Επιπλέον, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στον λιμένα Κορώνης.

Από τις βυθίσεις των σκαφών δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.

Πώς θα κινηθεί ο «Ζορμπάς» τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με το forecastweather.gr, το χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται κοντά στη νότια Εύβοια και αναμένεται να προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα στις κάτωθι περιοχές:

Αττική: Τα φαινόμενα στην δυτική και βόρεια Αττική θα είναι τοπικά ισχυρά με συνεχείς υποτροπές. Το μεσημέρι θα έχουμε εισχώρηση των φαινομένων και ενδότερα στο λεκανοπέδιο. Πολύ ισχυρές ριπές ανέμων από το πρωί στον νομό και ιδιαίτερα το μεσημέρι. Δείξτε προσοχή οι άνεμοι θα πνέουν τοπικά 8-9 Μποφόρ.

Θεσσαλονίκη: Τοπικές βροχές όπου τις μεσημεριανές ώρες θα ενταθούν. Άνεμοι 5-6 Μποφορ.

SOS για ανατολική Στερεά, Σποράδες, Σκύρο και βόρεια Εύβοια. Τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα στις ακόλουθες περιοχές:

  • Στερεά Ελλάδα: Βοιωτία Φθιώτιδα, Εύβοια και Σκύρος.
  • Θεσσαλία: Ν. Μαγνησίας, Σποράδες, Ν Λαρίσης
  • Χαλκιδική
  • Ανατολικό Αιγαίο: Λήμνος, Σαμοθράκη, Μυτιλήνη, Χίος, Θάσος. Κύριο χαρακτηριστικό στο Β. Ανατολικό Αιγαίο θα είναι οι ενισχυμένοι άνεμοι όπου θα πνέουν εντάσεως 9-10 και τοπικά 11 Μποφόρ.

Το δελτίο της ΕΜΥ

Για σήμερα, Κυριακή:

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.

Για αύριο, Δευτέρα 1η Οκτωβρίου:

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν από το βράδυ. Με θυελλώδεις ανέμους έχει φτάσει στη χώρα μας ο κυκλώνας «Ζορμπάς» με τους πολίτες, αλλά και την πολιτική προστασία να βρίσκονται επί ποδός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα