“Ο πόλεμος στην τέχνη είναι μια ντροπή” – Δυναμικό “όχι” καλλιτεχνών και σπουδαστών στην υποβάθμιση των πτυχίων τους

“Ο πόλεμος στην τέχνη είναι μια ντροπή” – Δυναμικό “όχι” καλλιτεχνών και σπουδαστών στην υποβάθμιση των πτυχίων τους
Διαμαρτυρία σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν εκατοντάδες σπουδαστές και σπουδάστριες καλλιτεχνικών σχολών ενάντια στο προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια Λυκείου.

“Σπουδάζω τρία χρόνια και θέλω το πτυχίο, όχι το χαρτί που δίνουν στο σχολείο”, “Είμαστε καλλιτέχνες και είμαστε μαζί, ο πόλεμος στη τέχνη είναι μια ντροπή”, “Μας θέλει μαθητές, το ίδιο σάπιο σύστημα που θρέφει βιαστές” ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην γεμάτη δυναμισμό και οργή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή (23/12) σπουδαστές και σπουδάστριες δραματικών σχολών, σχολών χορού, μουσικής και κινηματογράφου μαζί με εκπροσώπους καλλιτεχνικών σωματείων και ηθοποιούς, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, αντιδρώντας στο νέο προεδρικό διάταγμα, το οποίο ισοβαθμίζει τα πτυχία τους με απολυτήρια λυκείου.

Πρόκειται για μία περαιτέρω υποβάθμιση των ήδη υποτιμημένων καλλιτεχνικών σπουδών, όπως καταγγέλλουν σπουδαστές και σπουδάστριες στο NEWS24/7.

“Το πτυχίο των δραματικών σχολών ήταν μέχρι στιγμής αδιαβάθμητο. Τώρα επέλεξαν να το διαβαθμίσουν, υποβαθμίζοντάς το. Μας κάνουν, δηλαδή, να παίρνουμε για δεύτερη φορά απολυτήριο Λυκείου, να θεωρούμαστε απόβλητοι, ανεκπαίδευτοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Αναρωτιόμαστε με ποια κριτήρια πήραν αυτή την απόφαση και ποιος είναι ο σκοπός τους”, δήλωσε ο σπουδαστής στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Κώστας Γκόζιας.

“Γνωρίζαμε ότι στη μεταλυκειακή εκπαίδευση είμαστε μία βαθμίδα μεταξύ του Λυκείου και του Πανεπιστημίου, ότι τα πτυχία μας είναι ισότιμα περίπου με τα ΤΕΙ, αλλά τώρα εκμηδενίζονται εντελώς”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικηφόρος, σπουδαστής στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Νικηφόρος, σπουδαστής στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σπουδαστές και σπουδάστριες καλλιτεχνικών σχολών τόνισαν ότι η αιφνιδιαστική ψήφιση του διατάγματος ήρθε σε μια περίοδο που “έχει ανοίξει η συζήτηση για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών”, γεγονός που προκάλεσε έντονα ερωτηματικά.

“Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία συζήτηση, την οποία μάλιστα ξεκίνησε το Υπουργείο Πολιτισμού, για να ανωτατοποιηθούν οι καλλιτεχνικές σχολές. Τώρα χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία συζήτηση, ξυπνήσαμε ένα πρωί και όχι δεν είχαμε πλησιάσει την κατεύθυνση που θα έπρεπε να έχουμε πλησιάσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πήγαμε ακόμα πιο πίσω.

Δεν είναι απλά ότι δεν σε βοηθούν. Αντιθέτως, προσπαθούν διαρκώς να σε υποβιβάσουν και να σε κάνουν να πιάσεις πάτο, να μην υπάρχεις καν, οι σπουδές σου και η τέχνη σου να μην έχουν καμία αξία” τόνισε η Σαββίνα Τζαφειράλη, σπουδάστρια στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Διαμαρτυρία σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI


Ο Νικηφόρος, από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, εξήγησε ακόμη ότι η εξίσωση των πτυχίων με τα απολυτήρια Λυκείου “έχει άμεση επίπτωση όχι μόνο στους σημερινούς σπουδαστές αλλά και σε όσα άτομα εργάζονται αυτή τη στιγμή στον χώρο του πολιτισμού”.

Δεδομένου ότι το νέο προεδρικό διάταγμα αφορά όλους τους αποφοίτους από το 2003 και μετά, χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε ανειδίκευτους εργάτες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο απολαβών και εργασιακών δικαιωμάτων.

“Μέχρι τώρα μπορούσες, τελειώνοντας μια ανωτέρα δραματική σχολή, να κάνεις μία περαιτέρω εκπαίδευση, πχ. ένα εξάμηνο στην ΑΣΠΑΙΤΕ, και να διδάξεις σε δραματικές σχολές ή μπορούσες να κάνεις ένα μεταπτυχιακό και να αναβαθμίσεις το πτυχίο σου. Τώρα, πλέον, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα από αυτά, γιατί είναι σαν να έχεις τελειώσει απλώς το Λύκειο και πρέπει να ξανακάνεις προπτυχιακό, πρέπει να ξανασπουδάσεις”, τόνισε η Ουίτσι, σπουδάστρια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού.

Ουίτσι, σπουδάστρια στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

“Εκτός των επιπτώσεων σε εργασιακό επίπεδο, βλέπουμε πάλι ότι από τη μεριά του υπουργείου οι καλλιτεχνικές σπουδές θεωρούνται χόμπι. Δηλαδή ότι όλα τα παιδιά που επί τρία χρόνια σπουδάζουν, κάποια από αυτά πληρώνοντας 3.000-3.500 ευρώ τον χρόνο, αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους, από 7 μέχρι 12 ώρες καθημερινά, το κάνουν από χόμπι”, συμπλήρωσε.

“Το ποτήρι ξεχείλισε”

Όπως τόνισαν σπουδαστές και σπουδάστριες των καλλιτεχνικών σχολών το νέο προεδρικό διάταγμα ήταν “η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”.

Γι’ αυτό και παρά την αιφνιδιαστική δημοσίευση του ΦΕΚ εν μέσω εορταστικής περιόδου, σπουδαστές και σπουδάστριες του Εθνικού Θεάτρου προχώρησαν ήδη από χτες Πέμπτη (22/12) στην κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανοίγοντας έναν κύκλο κινητοποιήσεων που έχει ως στόχο, όχι μόνο την απόσυρση του διατάγματος αλλά και την άμεση θεσμική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, με περαιτέρω στόχο την εξίσωση τους με τις σπουδές των ΑΕΙ και την αύξηση της χρηματοδότησής τους.

“Θέλουμε αναβάθμιση των σπουδών μας. Θέλουμε πανεπιστήμιο τεχνών. Θέλουμε ένα ΑΕΙ για χορό, θέατρο και κινηματογράφο. Δεν θέλουμε οι κόποι μας να πεταχτούν στα σκουπίδια” τόνισε χαρακτηριστικά η Μίρκα Παλαβού-Χέσπερ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου.

Σημειώνεται ότι για σήμερα, Παρασκευή (23/12), στις 6 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί ανοιχτή συζήτηση στην κατάληψη της Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών και στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι καλλιτεχνικών σωματείων ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει συναυλία.

Την Τριτη 27 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, (Μπουμπουλίνας 20).

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου:

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα