Οι δέκα υποθέσεις που θα απασχολήσουν το νέο δικαστικό έτος

Οι δέκα υποθέσεις που θα απασχολήσουν το νέο δικαστικό έτος
Στιγμιότυπο από αίθουσα δικαστηρίου Eurokinissi

Η έναρξη του νέου δικαστικού έτους 2019-2020 σηματοδοτεί εξελίξεις σε σημαντικές υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος αλλά και σε στυγερά εγκλήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Το News 24/7 παρουσιάζει τις δικογραφίες που θα απασχολήσουν τους επόμενους μήνες.

Πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα, αλλά και στυγερά εγκλήματα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, πρόκειται να απασχολήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη και κατά το νέο δικαστικό έτος, το οποίο επίσημα ξεκινά τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Δίκες που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αναμένεται να μπουν στην τελική ευθεία -ενδεχομένως να υπάρξει και κάποια ετυμηγορία, ενώ εξελίξεις εκτιμάται πως θα υπάρξουν και σε σημαντικές υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης. Δικογραφίες που έχουν αντίκτυπο στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, το σκάνδαλο της Novartis και οι φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής, εγκλήματα που προκάλεσαν ανατριχίλα, όπως ο φρικτός χαμός της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο και του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, θα μονοπωλήσουν το διάστημα 2019 -2020 το ενδιαφέρον, αφού αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

Το News 24/7 παρουσιάζει τις δίκες που φαίνεται πως θα απασχολήσουν το νέο δικαστικό έτος την κοινή γνώμη:

1. Τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Στιγμιότυπο από τα γραφεία της Siemens στο Μόναχο AP

Με την υπόθεση να έχει περάσει από 40 κύματα, η ελληνική Δικαιοσύνη βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν την έκδοση ετυμηγορίας. Παράγοντες της δίκης για τα περιβόητα «μαύρα ταμεία» της Siemens υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του νέου δικαστικού έτους θα έχει εκφωνηθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Το καλοκαίρι η εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Σκεπαρνιά, εισηγήθηκε λαμβάνοντας υπόψη το νέο Ποινικό Κώδικα, την καταδίκη 22 από τους 54 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων στελέχη του ΟΤΕ και του γερμανικού Κολοσσού. Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, η ολοκλήρωση των οποίων θα σημάνει την έκδοση της απόφασης σε μία ποινική υπόθεση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία για περισσότερα από 10 χρόνια. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2016, με την ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνά αν χρηματίστηκαν στελέχη του Οργανισμού για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης. «Ηχηρές» είναι οι απουσίες του πάλαι ποτέ κραταιού άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, αλλά και του πρώην εμπορικού διευθυντή, Χρήστου Καραβέλλα, που φυγοδικεί ήδη από το στάδιο της ανάκρισης.

2. Η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής

Εικόνα από τη δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

Το πέμπτο έτος ακροαματικής διαδικασίας «μετρά» η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 και σήμερα βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών. Ήδη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχουν δώσει εξηγήσεις συνολικά 20 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και για τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στο ΚΚΕ, ενώ υπολείπονται περίπου 50 στους οποίους έχει αποδοθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσά τους και η πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, η οποία αναμένεται να απολογηθεί τελευταία, εφόσον φυσικά προσέλθει στο δικαστήριο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εισαγγελική εισήγηση επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων, οι αγορεύσεις των συνηγόρων και τέλος η απόφαση του δικαστηρίου.

Εξαιτίας του αριθμού των παραγόντων της δίκης, όλα δείχνουν πως ένας χρόνος δεν είναι αρκετός για την ολοκλήρωσή της, αν και υπάρχουν οι αισιόδοξες φωνές, σύμφωνα με τις οποίες το 2020 μπορεί να σημάνει την ολοκλήρωση αυτής της πολύχρονης ακροαματικής διαδικάσιας.

3. Οι φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής

Εικόνα από τη φωτιά στο Μάτι Eurokinissi

Άφησε πίσω της περισσότερα από 100 θύματα. Μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας κατέκαψε ανθρώπους, περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δασικής γης. Η δικογραφία για τη φονική φωτιά του Ιουλίου του 2018 που έπληξε το Μάτι και τις γύρω περιοχές, βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, αφού ήδη έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά τα 20 προσώπων που έχουν καταστεί κατηγορούμενοι για πλημμεληματικές πράξεις.

Η ενδελεχής έρευνα που διεξήγαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, Νικ. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος, είχαν σαν αποτέλεσμα μία διάταξη στην οποία καταγραφόταν το χάος που επικράτησε στις αρμόδιες υπηρεσίες -ιδίως στην πυροσβεστική- , όταν η φωτιά κατέκαιγε το Νέο Βουτζά και το Μάτι, αλλά και η κατάρρευση του όλου συστήματος.

4. Η πλημμύρα στη Μάνδρα με τους 25 νεκρούς

Καταστροφές στην Μάνδρα Αττικής από τις πλημμύρες τον Ιούνιο 2018 Eurokinissi

Το νέο δικαστικό έτος δεν αποκλείεται να «κλείσει» με τη δικογραφία για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα που στοίχισε τη ζωή σε 25 πολίτες, να έχει βρει το δρόμο για το ακροατήριο. Ήδη οι εννέα κατηγορούμενοι για πλημμελήματα έχουν απολογηθεί ενώπιον ανακριτή και έχουν στο σύνολό τους αφεθεί ελεύθεροι, με ή χωρίς περιοριστικούς όρους.

Στην εισαγγελική διάταξη, συνολικά 66 σελίδων, με την οποία ζητήθηκε η άσκηση ποινικών διώξεων αναφέρονται οι ελλείψεις γύρω από την αντιπλημμυρική προστασία και από τα έργα ορεινής υδρονομίας, καθώς στο όρος Πατέρα θα έπρεπε να υπήρχαν συγκεκριμένα έργα. Παράλληλα, καταγράφονται πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά και ζητήματα στην αστυνόμευση – συντήρηση ρεμάτων στην περιοχή και στη διευθέτηση – οριοθέτηση ρεμάτων.

5. Η Novartis και οι χειρισμοί της έρευνας

Φωτογραφία αρχείου AP

Η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis ξεκίνησε με τη διερεύνηση ενδεχόμενου χρηματισμού γιατρών και κρατικών αξιωματούχων, ωστόσο σήμερα έχει πάρει νέα τροπή, η οποία χτυπά ευθέως το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ενώ η έρευνα συνεχίζεται κανονικά, με τον Ανδρ. Λοβέρδο να παραμένει ύποπτος, ενώ για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα η δικογραφία έχει τεθεί στο αρχείο, ο Άρειος Πάγος εξετάζει πλέον διεξοδικά τον τρόπο που οι εισαγγελικές αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση Novartis. Η αρχή έγινε από τον πρώην εποπτεύοντα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ιω. Αγγελή, ο οποίος κατήγγειλε τους συναδέλφους του για ατοπήματα, με αποτέλεσμα ο «καβγάς» να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ήδη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης έχουν καταθέσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημ.Αβραμόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγ. Βενιζελος, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποβάλει μηνύσεις, αρνούμενοι ότι εμπλέκονταν στην υπόθεση Novartis, και έπεται συνέχεια.

6. Ζακ Κωστόπουλος: Από “επικίνδυνος ληστής”, νεκρός

Ζακ Κωστόπουλος, γνωστός και ως Zackie Oh Youtube

Με την ανάκριση να έχει περατωθεί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο και την υπόθεση να έχει πέσει σε τέλμα, πλέον ο λόγος ανήκει στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα πρέπει να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων για τον τραγικό θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας. Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί αν και πότε θα διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία.

Η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου συγκλόνισε πριν από ένα χρόνο την κοινή γνώμη, αφού αρχικά δόθηκε από τις αρχές η εικόνα ότι αποπειράθηκε να ληστέψει κοσμηματοπωλείο και αργότερα μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια βίντεο αυτοπτών μαρτύρων κατέδειξαν τον άγριο ξυλοδαρμό του από δύο άνδρες στην προσπάθειά του να βγει από το κατάστημα.

Κατηγορούμενοι έχουν καταστεί ο κοσμηματοπώλης και ο 55χρονος μεσίτης που εμφανίζονται να ξυλοκόπησαν τον 33χρονο, λίγο πριν εκείνος εκπνεύσει, αλλά και οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στο τραγικό επεισόδιο. Όλοι τους κατηγορούνται για κακουργηματική θανατηφόρο σωματική βλάβη, καθώς από το οπτικοακουστικό υλικό φαίνεται να χτυπούν το Ζακ Κωστόπουλο.

7. Η δολοφονία του Μιχ. Ζαφειρόπουλου

Εικόνα από το γραφείο στο Κολωνάκι όπου δολοφονήθηκε ο δικηγόρος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος Eurokinissi

Το νέο δικαστικό έτος βρίσκει την πολύκροτη δίκη ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της σε πρώτο βαθμό. Στις 10 Οκτωβρίου αναμένεται η εισαγγελική πρόταση για την δολοφονία του ποινικολόγου Μιχ. Ζαφειρόπουλου, τον Οκτώβριο του 2017 μέσα στο δικηγορικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Στο εδώλιο κάθονται τρεις Αλβανοί κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ο ένας έχει καταδικαστεί για την απόπειρα δολοφονίας του Γιώργου Αντωνόπουλου, του δικηγόρου που βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση του αποκαλούμενου «κυκλώματος των φυλακών Κορυδαλλού». Συνδετικός «κρίκος» σε όλες τις υποθέσεις -είτε ως μάρτυρας είτε ως κατηγορούμενος- είναι ο Αρ. Φλώρος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 13 έτη για την απόπειρα δολοφονίας του Γ. Αντωνόπουλου και σε 21 χρόνια για την υπόθεση Energa – Hellas Power.

Μέσα στο νέο δικαστικό έτος αναμένονται να εκδοθούν οι αποφάσεις τόσο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για τη δολοφονία του Μιχ. Ζαφειρόπουλου, όσο και των δευτεροβάθμιων δικαστηρίων για την απόπειρα κατά του Γ. Αντωνόπουλου και της Energa.

8. Το φρικτό τέλος της Ελένης Τοπαλούδη

Ελένη Τοπαλούδη

Η δίκη για το βιασμό και τη δολοφονία της άτυχης φοιτήτριας στη Ρόδο αναμένεται το επόμενο διάστημα, αφού πριν λίγο καιρό το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του νησιού εξέδωσε ένα βούλευμα καταπέλτη σε βάρος των δύο κατηγορουμένων νεαρών. Ο 20χρονος κατηγορούμενος, που είχε γνωρίσει την Ελένη Τοπαλούδη μια εβδομάδα πριν το θάνατό της, και ο 21χρονος συγκατηγορούμενός της είχαν αποφασίσει από πριν να βιάσουν την άτυχη φοιτήτρια και όταν εκείνη αντιστάθηκε, θα καθίσουν στο εδώλι ότου Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

«Οι κατηγορούμενοι, αποδεχόμενοι πλήρως ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου και επιδιώκοντας να εξοντώσουν την παθούσα, κατάφεραν αλλεπάλληλα πλήγματα με γροθιές και σίδερο σιδερώματος στην κεφαλή αυτής, προκαλώντας της έντονη αιμορραγική διήθηση ενώ επιπλέον επιχείρησαν να την θανατώσουν και δια στραγγαλισμού» αναφέρεται στο βούλευμα, ενώ στη συνέχεια καταγράφεται πως την έβαλαν μέσα σε αυτοκίνητο και τη μετέφεραν σε απόκρημνη περιοχή, από όπου την πέταξαν, σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, στη θάλασσα από ύψος δέκα μέτρων.

9. Ο «σεισμός» στον κολοσσό Folli Follie

Πινακίδα καταστήματος Folli Follie Eurokinissi

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης βρίσκεται η οικογένεια Κουτσολιούτσου, που δημιούργησε τη Folli Follie, καθώς σε βάρος των τριών μελών της έχουν ασκηθεί κακουργηματικές ποινικές διώξεις για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η δικογραφία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης και το επόμενο διάστημα οι συνολικά δέκα κατηγορούμενοι αναμένεται να κληθούν προς απολογία, ενώ δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο σκέλος της έρευνας που συνεχίζει να διενεργεί το ΣΔΟΕ.

Να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας Ιω. Δραγάτσης που χειρίστηκε την προκαταρκτική εξέταση, σε έγγραφό του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για την πρώτη δέσμευση περιουσίας της οικογένειας είχε μιλήσει μεταξύ άλλων για μία «μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών», οι οποίοι «εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρίας προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση».

10. Η δολοφονία Κουμανταρέα

Ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας Eurokinissi

Ο φρικτός θάνατος του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα στο σπίτι του στην Κυψέλη είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 2014. Πέντε χρόνια μετά, και συγκεκριμένα στις 11 Δεκεμβρίου, έχει προσδιοριστεί η δίκη των δύο κατηγορούμενων σε δεύτερο βαθμό. Ήδη, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έχει καταδικάσει τον 30χρονο Στεφάν Ματασαρεάνου και τον 33χρονο Κοσμίν Γκαϊτάν σε ποινή ισόβια κάθειρξης για τη δολοφονία. Η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να εξετάσει για δεύτερη φορά τις συνθήκες και τα κίνητρα της δολοφονίας.

Οι δύο νεαροί, σύμφωνα με την κατηγορία, μπήκαν στην είσοδο της πολυκατοικίας στην Κυψέλη και κρύφτηκαν. Στη συνέχεια φέρονται να αιφνιδίασαν τον Μένη Κουμανταρέα και με τη χρήση βίας τον ανάγκασαν να τους οδηγήσει στο διαμέρισμά του προκειμένου να του αποσπάσουν χρήματα. Η άρνησή του να ενδώσει στις πιέσεις φαίνεται ότι πυροδότησε την αντίδραση των δύο κατηγορουμένων. Ο Μένης Κουμανταρέας άφησε την τελευταία του πνοή στο κρεβάτι του βαριά χτυπημένος, ενώ οι δύο άνδρες, αφού έψαξαν το σπίτι, αποχώρησαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version