Οι καθόλου τυχαίοι ναζιστικοί χαιρετισμοί του Κωνσταντίνου Πλεύρη

Οι καθόλου τυχαίοι ναζιστικοί χαιρετισμοί του Κωνσταντίνου Πλεύρη
Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κώστα Πλεύρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής eurokinissi

Αμετανόητοι εμφανίζονται οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Ο στόχος του Κ. Πλεύρη, ο οποίος χαιρέτησε ναζιστικά κατά τη διάρκεια της δίκης της οργάνωσης και το μεγάλο "γιατί".

Δύο ναζιστικοί χαιρετισμοί μέσα σε δύο συνεδριάσεις. Ο Κων. Πλεύρης, υπερασπιστής του Ιω. Λαγού, φαίνεται πως έχει στόχο να προκαλέσει εντάσεις και να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Για ποιο λόγο όμως, προχώρησε στη χθεσινή του κίνηση, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και πριν την αποχώρηση της έδρας.

Ο δικηγορος του Ιω. Λαγού νιώθει ότι έχει το ελεύθερο να χαιρετά ναζιστικά μέσα στη δικαστική αίθουσα, τόσο κατά τη διακοπή της συνεδρίασης όσο και κατά τη διάρκεια της. Η ενέργειά του αυτή ύστερα από μια σύντομη αντιπαράθεση με τη Μάγδα Φύσσα, ενώ τις έκανε ερωτήσεις, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Οι φωτογραφίες έκαναν το γύρο του Διαδικτύου, δείχνοντας πως κανείς δεν έχει μετανιώσει, κανείς δεν έχει επανεξετάσει τη στάση του -παρά τις πολυετείς καταδίκες- αντίθετα, ορισμένοι το έχουν «τιμή τους και καμάρι τους» να διατυμπανίζουν τις φιλοναζιστικές τους θέσεις, ακόμα και μέσα στον ίδιο το ναό της Δικαιοσύνης.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση της Μάγδας Φύσσα κατά την κατάθεσή της αναφορικά με τον Ιω. Λαγό: «Είναι πολιτικός κρατούμενος ο Λαγος; Θα τρίζουν τα κόκαλα των πολιτικών κρατουμένων».

Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα με την πρόεδρο να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη. Αμέσως, ο Κων. Πλεύρης πήρε το λόγο, λέγοντας πως στο εξωτερικό δεν θα υπήρχε τέτοια φαιδρή εικόνα με χειροκροτητές σε δικαστική αίθουσα.

«Θα τολμούσατε εσείς να χαιρετίσατε ναζιστικά αν ήσασταν στο εξωτερικό;» σχολίασε η Μάγδα Φύσσα με το δικηγόρο να χαιρετά ναζιστικά πριν η έδρα φύγει από την αίθουσα. «Δεν ντρέπεσαι φασίστα; Δεν ντρέπεστε τόσα εγκλήματα; Ψοφα ρε» φώναξαν οι παρευρισκόμενοι.

Και για όσους αναρωτιούνται τι έκανε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για να «σώσει» την τιμή του, η απάντηση είναι… τίποτα. Σύσσωμη η έδρα σηκώθηκε και αποχώρησε για να κατευναστούν τα πνεύματα και όταν επανήλθε, έκαναν όλοι τους… ανήξερους.

Με την επιστροφή της έδρας, ο Κων. Πλεύρης σαν να ήταν εκείνος το θύμα, ζήτησε την προστασία του δικαστηρίου.

Πλεύρης: Ζητώ την προστασία του δικαστηρίου. Με απειλούν και με περιμένουν όταν θα φύγω για να μου επιτεθούν!

Παπαδάκης: Το ναζιστικό χαιρετισμό τον ξεχάσατε;

Πλεύρης: Αυτό που κάνω δεν απαγορεύεται από το νόμο.

Πρόεδρος προς το ακροατήριο: τα χειροκροτήματα απαγορεύονται! Οποίος χειροκροτά θα φεύγει

Πολιτική αγωγή: Και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί!

Προεδρος: Δεν είδα κάτι… να διευκολύνουν όλοι τη διαδικασία. Υπάρχει μια ένταση… ας προχωρήσουμε.

Πειθαρχικός έλεγχος Πλεύρη

Το μόνο όργανο που έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με το «φαινόμενο Πλεύρη» και την αν μη τι άλλο ανήθικη στάση του εντός δικαστικής αίθουσας, είναι το πειθαρχικό όργανο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ζήσης Κωνσταντίνου, ήδη ερευνά το ζήτημα του πρώτου ναζιστικού χαιρετισμού και μένει πλέον να φανεί αν θα υπάρξουν εξελίξεις και για το δεύτερο περιστατικό.

Το μεγάλο “γιατί”…

Γιατί όμως, σε αντίθεση με την πρωτόδικη δίκη, η πλευρά Λαγού αποφάσισε να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, φτάνοντας στο σημείο να «κοντραριστεί» έντονα με το πρόσωπο – σύμβολο αυτής της δίκης, τη Μάγδα Φύσσα;

Από τη μία πλευρά, φαίνεται πως το να προκαλεί είναι μέρος του χαρακτήρα του Κων. Πλεύρη. Άλλωστε σε όλες τις υποθέσεις ναζιστικού περιεχομένου που έχει εμπλακεί ως υπερασπιστής, κατηγορούμενος ή πολιτικώς ενάγων, κρατά την ίδια στάση, προκαλώντας έντονα με τις ενέργειες και τα λεγόμενα του την άλλη πλευρά.

Σήμερα υπάρχει ακόμη ένας λόγος παραπάνω να προκαλεί εντάσεις και να κάνει κορώνες. Η προεκλογική περίοδος είναι προ των πυλών και η δίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί ευκαιρία για εκείνους που θέλουν να εστιάσουν στη «συνομωσία της ΝΔ» σε βάρος των ακροδεξιών, και στην «αποδόμηση της Χρυσής Αυγής για πολιτικούς λόγους» όπως είναι ο ισχυρισμός αρκετών εκ των κατηγορούμενων πρώην βουλευτών.

Έτσι άλλωστε θα μπορούσε να ερμηνευθεί και η υποβολή αιτήματος για τηλεοπτική κάλυψη «έστω και μόνο της κατάθεσης Φύσσα» όπως τόνισε ο Κων. Πλεύρης υποβάλλοντας το, αλλά και το ακροατήριο «χειροκροτητών» που εμφανίζεται στις προηγούμενες συνεδριάσεις επευφημώντας τους Λαγό και Κασιδιάρη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα