Οργή και θλίψη – Ένας χρόνος από το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου

Οργή και θλίψη – Ένας χρόνος από το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου
Λουλούδια έξω από το κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος. Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi

Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που ο Ζακ Κωστόπουλος έχασε τη ζωή του στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος μετά τον αγριο ξυλοδαρμό του. Η δικαστική εξέλιξη και η δικαίωση που ακόμα δεν έχει έρθει.

Μια φρικτή δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, μια αστυνομική έρευνα που χωλαίνει, μια δίκη που δεν έχει οριστεί ακόμη, δύο δράστες που κυκλοφορούν ελεύθεροι και μια οικογένεια που δεν ζητά τίποτε άλλο από την απόδοση δικαιοσύνης για το θάνατο του παιδιού της.

Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, ίσως έμενε στο σκοτάδι αν δεν κυκλοφορούσαν τα βίντεο που έδειχναν τα πραγματικά και βίαια γεγονότα.

Παρουσιάστηκε ως πρεζάκι που μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να κλέψει, εγκλωβίστηκε και προσπαθώντας να βγει από την τζαμαρία, έσπασε τα τζάμια κι έχασε τη ζωή του.

Η πραγματικότητα όμως έγινε γνωστή λίγες ώρες αργότερα, όταν δημοσιεύθηκαν οι πρώτες εικόνες. Αν δεν ήταν αυτές, ο Ζακ ίσως να ήταν ακόμα “το πρεζάκι που μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να κλέψει….”.

 

Ακόμα κι όταν δημοσιεύτηκαν τα πρώτα βίντεο με τον Ζακ να  δέχεται τα ανηλεή χτυπήματα των δραστών κάποιοι επέμεναν οτι ο νεαρός μπήκε για να κλέψει, κρατώντας μάλιστα μαχαίρι. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονταν ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, οι δύο που εξάντλησαν όλο το μίσος τους στο σώμα του Ζακ.

Και οι νοικοκυραίοι τους πίστευαν. Και τους δικαιολογούσαν. “Έπρεπε να σώσουν την περιουσία του μεροκαματιάρη κοσμηματοπώλη” έλεγαν αδιαφορώντας για τη βία που ασκήθηκε σε ένα ανήμπορο πλάσμα. Αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή. Ήταν οι ίδιοι που δικαιολόγησαν και τους αστυνομικούς που τον χτυπούσαν, λέγοντας πως ο “δράστης” ήταν σε κατάσταση αμόκ, ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούσε να περπατήσει και παραπατούσε από τα πολλαπλά χτυπήματα.

Το δεύτερο βίντεο που παρουσίασε το News247 δείχνει τις τελευταίες στιγμές προτού ο Ζακ μπει στο κοσμηματοπωλείο. Εκεί φαίνεται καθαρά η ταραχή του. Θέλει να μπει σε κατάστημα – ταχυφαγείο. Κάποιοι τον τραμπουκίζουν και δεν τον αφήνουν να πάρει ένα μπουκάλι νερό. Τον διώχνουν κακήν κακώς…

 

Οι αποκαλύψεις αρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη.

Το μαχαίρι που υποτίθεται οτι κρατούσε –όπως ισχυριζόταν ο ένας από τους δυο κατηγορούμενους- δεν είιχε τα δακτυλικά του αποτυπώματα, όπως είχε αποκαλύψει στο News247.

Έγγραφο για μαχαίρι Ζακ Κωστόπουλου NEWS 24/7

 

Aκολούθησαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων: Ο Ζακ είχε πάρει ένα κοινό αναλγητικό.

Ούτε ναρκωτικά, ούτε αλκοόλ. Άλλωστε η ποσότητα που βρέθηκε στον οργανισμό του 33χρονου, ήταν σε βαθμό που δεν εμπίπτει καν στους κανονισμούς για την οδική κυκλοφορία.

Και ήρθε το τελικό πόρισμα των ιατροδικαστών που αποκάλυψε το News247 και τους αποστόμωσε όλους:

Ο Ζακ Κωστόπουλος έπαθε ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου από τα πολλαπλά τραύματα στο σώμα του που προκάλεσαν έντονη διέγερση στον οργανισμό του και τον θάνατο του.


 

 

Ένα χρόνο μετά την φρικτή δολοφονία εκείνο το πρωινό της 21ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας, η δίκη ακόμη δεν έχει οριστεί.

Μόνο η εισαγγελική πρόταση κοινοποιήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο πριν απο μερικές ημέρες κι αυτό μετά από απαίτηση των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής για επίσπευση της διαδικασίας.

Το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, στην Ομόνοια όπου έχασε τη ζωή του ο 33χρονος Ζάκ Κωστόπουλος. Eurokinissi

 

Μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, η Αννυ Παπαρούσου, μίλησε στο News247. Έκανε λόγο βραδύτητα στη διαδικασία και για ολιγωρία και άρνηση της Αστυνομίας να συνδράμει την ανάκριση και να εισφέρει αποδεικτικά στοιχεία.

Από τη δικογραφία λείπουν στοιχεία. Όπως τα βίντεο από τα γύρω καταστήματα και κτίρια, καταθέσεις μαρτύρων και άλλα που θα μπορούσαν να φωτίσουν την υπόθεση και τους λόγους για τους οποίους ο Ζακ, υπό καθεστώς ταραχής, μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Η αστυνομία όμως δεν αναζήτησε στοιχεία προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίζει η κα Παπαρούσου.

 

Η αστυνομία δεν “μπορούσε” να βρει ούτε τον άνθρωπο με το κίτρινο μπλουζάκι που φαίνεται σχεδόν σε όλα τα βίντεο που κυκλοφόρησαν. Ο ανακριτής υπέβαλε αίτημα στις αρχές και μία μέρα αργότερα η αστυνομία απάντησε οτι “δεν μπορεί να βρεθεί”

Τον “βρήκε” όμως η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, η οποία οδήγησε την ΕΛΑΣ στην ταυτοποίησή του. Ο 44χρονος άνδρας κατέθεσε οτι προσπαθησε να ηρεμήσει τον Ζακ όταν επιχείρησε να μπει στο ταχυφαγείο ενώ για το γκλομπ που κρατούσε στα χέρια του ισχυρίστηκε ότι το μάζεψε από το έδαφος όταν έπεσε από έναν αστυνομικό.

Δείτε το βίντεο της Forensic Architecture

Το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Eurokinissi

 

Όπως τονίζει η κα Παπαρούσου, ο εισαγγελέας στην πρότασή του, ασκεί οξεία κριτική λέγοντας πως εφόσον κρατούσε στα χέρια του όπλο, διέπραττε αδίκημα και οι αστυνομικοί θα έπρεπε να τον συλλάβουν. Οι αστυνομικοί όμως δεν τον συνέλαβαν…

Όσο για την εισαγγελική πρόταση, η κα Παπαρρούσου αναφέρει οτι ο εισαγγελέας είναι της άποψης να αποδοθεί η ίδια κατηγορία κατά των κατηγορουμένων, δηλαδή “θανατηφόρα σωματική βλάβη” και όχι “ανθρωποκτονία”.

Το βούλευμα αναμένεται σε περίπου ένα μήνα, ίσως και νωρίτερα. Στο μεταξύ οι δικηγόροι της οικογένειας θα καταθέσουν υπόμνημα ώστε να μετατραπεί η κατηγορία σε ανθρωποκτονία. Επιπλεόν θα επιχειρήσουν, σε νομικό επίπεδο, να πλήξουν το σκεπτικό, που αν και συνυπολογίζει πολλά δεδομένα, καταλήγει οτι η κατηγορία είναι αυτή της “θανατηφόρας σωματικής βλάβης”.

Ο κοσμηματοπώλης Σπ. Δημόπουλος και ο μεσίτης Αθ. Χορταριάς ζουν ελεύθεροι, αφού σκούπισαν το αίμα του Ζακ που οι ίδιοι προκάλεσαν στην οδό Γλάδστωνος. Ο ένας εκ των δύο μάλιστα τουιτάρει προκλητικά και ανενόχλητα με ψευδώνυμο. Καμιά αστυνομία όμως δεν ασχολείται μαζί του, αν και όπως λέει η Άννυ Παπαρούσου, θα έπρεπε να ελεγχθεί αυτεπαγγέλτως.

 

Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ζει. Κι αυτό δεν αλλάζει. Ο Ζακ ζητάει δικαίωση, όπως η οικογένειά του, οι φίλοι του, οι άνθρωποι που γνώριζαν τον ακτιβιστή, τον αρθρογράφο, των υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον άνθρωπο που μισούσε τη βία όσο τίποτε άλλο.

Η δίκη αναμένεται το δικαστικό έτος 2019-2020. Κανείς δεν ξέρει το αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι όμως πως ήδη έχει αποδειχθεί οτι  ο Ζακ, η Zackie ήταν το θύμα των “νοικοκυραίων”.

Όχι μόνο εκείνων που τον χτύπησαν μέχρι θανάτου, όχι μόνο των αστυνομικών αλλά κι εκείνων που παρακολουθούσαν όσα συνέβαιναν μπροστά στα μάτια τους και συνέχιζαν να πίνουν τον καφέ τους ως “κανονικοί” άνθρωποι παρακολουθώντας αδιάφοροι  τις βίαιες αντιδράσεις για “το πρεζάκι που μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να κλέψει….”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα