Σε ύφεση και οριοθετημένες οι φωτιές σε Μαραθώνα και Ελαφόνησο

Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς EUROKINISSI

Οι επίγειες δυνάμεις θα δώσουν όλη νύχτα "μάχη" για να θέσουν τα μέτωπα υπό έλεγχο - Μόνο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και συνολικά επιχείρησαν 459 πυροσβέστες, ενώ ακραίος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών παραμένει και την Κυριακή.

Σε ύφεση και οριοθετημένες είναι πλέον οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στο Μαραθώνα Αττικής και στην Ελαφόνησο Λακωνίας που προκάλεσαν και τη μεγαλύτερη κινητοποίηση και ανησυχία των Αρχών.

Ωστόσο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις θα δώσουν ολονύχτια μάχη για να τις θέσουν υπό πλήρη έλεγχο. Στην Ελαφόνησο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ πριν πέσει το φως του ήλιου ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στο Μαραθώνα επιχείρησαν 146 πυροσβέστες, 47 οχήματα, 3 ομάδες του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, επτά Α/Φ και δύο Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν πέντε υδροφόρες της Περιφέρειας, τέσσερις υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντικά οχήματα.

Στιγμιότυπο της φωτιάς στο Μαραθώνα από το ελικόπτερο του ΑΝΤ1
Στιγμιότυπο της φωτιάς στο Μαραθώνα από το ελικόπτερο του ΑΝΤ1
Ορατός ο καπνός της φωτιάς από την παραλία του Μαραθώνα
Ορατός ο καπνός της φωτιάς από την παραλία του Μαραθώνα NEWS 24/7

Νωρίτερα πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε Ασπρόπυργο, Κεφαλονιά και Πυλαία Θεσσαλονίκης χωρίς ωστόσο να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τις τελευταίες 24 ώρες έχουν εκδηλωθεί συνολικά 59 δασικές πυρκαγιές στις οποίες επιχείρησαν 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, δέκα (10) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα (9) Α/Φ, επτά (7) Ε/Π και επτά (7) PZL. Συνδρομή παρείχαν δεκαέξι (16) υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα Ε/Π του Ε.Σ. καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Στο "κόκκινο" την Κυριακή η μισή Ελλάδα


Αύριο προβλέπεται ότι θα είναι η δυσκολότερη μέρα, σε ό,τι αφορά τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται κατάσταση συναγερμού σε περισσότερες περιοχές από ό,τι σήμερα, ενώ ακόμα πιο πολλές είναι οι περιοχές με κατηγορία κινδύνου 4.

Ειδικότερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά, Πυροσβεστική
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φωτιά στον Άγιο Αντρέα στο Ζούμπερι και στον Ασπρόπυργο

Φωτιά σε δασική έκταση στο Μαραθώνα

SHARE: