ΣτΕ: Οριστικό τέλος στις διαφημίσεις καπνικών στα ΜΜΕ

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου 123RF.COM

Η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε 14 χρόνια μετά τη σχετική υπουργική απόφαση και προσφυγή.

Δεκατέσσερα χρόνια χρειάστηκαν προκειμένου το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί ότι ορθώς οι διαφημίσεις προϊόντων καπνού απαγορεύθηκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικότερα στον Τύπο.

Η απόφαση είχε ληφθεί με υπουργική απόφαση του 2005 για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή. Με την υπ’ αριθμ. 857/2019 απόφασή του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε σήμερα, απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί που είχε προβάλει οι προσφεύγουσες εκδοτικές εταιρείες και εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης τον Ιούλιο του 2005.

Η υπουργική απόφαση κρίθηκε συνταγματική καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης: «υπό το φως και τις διατάξεις του άρθρου 21 του Συντάγματος από τις οποίες γεννάται ευθεία υποχρέωση του κράτους για τη λήψη θετικών μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών, δεν αντίκειται στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Συντάγματος ως θεμιτός περιορισμός της επαγγελματικής ελευθερίας των επιχειρήσεων κυκλοφορίας εντύπων μέσων, ούτε εξάλλου, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας το μέτρο αυτό είναι από τη φύση του προδήλως απρόσφορο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή της προστασίας της δημόσιας υγείας και συνεπώς δεν αντίκειται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΤΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θεσσαλονίκη: Τσουχερά πρόστιμα για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους μετά το Πάσχα

Οι Έλληνες καπνίζουν υπερβολικά - Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλες μέθοδοι διακοπής

Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, κάπνισμα σε κλειστούς χώρους τέρμα

SHARE:

24Media Network