Παπαγγελόπουλος: Ψευδής η κατάθεση Τσατάνη

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος EUROKINISSI

Με δήλωσή του ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος χαρακτηρίζει ψευδή την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη.

Μετά την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι η κατάθεση της εισαγγελικής λειτουργού είναι ψευδής και προσθέτει η πρώην εισαγγελέας Εφετών δεν είχε σχέση με την υπόθεση της Novartis, αλλά με το ζήτημα της υπόθεσης του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ο κ. Παγγελόπουλος αναφέρει ότι στην κ. Τσατάνη επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή «για την πρωτοφανή και σκανδαλώδη προσπάθεια συγκάλυψης ενός μεγάλου σκανδάλου, του σκανδάλου Βγενόπουλου» και καταγράφει εννέα ενέργειες της Γ.Τσατάνη αναφορικά με την υπόθεση αυτή. 

ADVERTISING

Υπογραμμίζει επίσης ότι ως εισαγγελέας και ως υπουργός «υπήρξα ασυμβίβαστος διώκτης της διαφθοράς και αυτό δεν μου συγχωρούν κάποιοι διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι πολιτικοί και έχουν συνασπισθεί με ελάχιστους, μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, επίορκους εισαγγελείς και έναν ισοβίτη κατάδικο για ναρκωτικά» και προσθέτει: «Στόχος, όλων αυτών, είναι να με εκδικηθούν και ταυτόχρονα να εκφοβίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία εισαγγελέων και δικαστών προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανοχή και τη σιωπή τους στα σκάνδαλα και στις παρανομίες». 

 Το κείμενο της δήλωσης του κ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής

«Η καλύτερη απάντηση στα ψέματα της κας Τσατάνη, εισαγγελέως, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την υπόθεση Novartis, είναι η αμετάκλητη πειθαρχική ποινή που της επιβλήθηκε από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για την πρωτοφανή και σκανδαλώδη προσπάθεια συγκάλυψης ενός μεγάλου σκανδάλου, του σκανδάλου Βγενόπουλου. Προς ενημέρωση της κοινής γνώμης υπενθυμίζω: 

α) Η κα Τσατάνη με πραξικοπηματικό τρόπο αφαίρεσε από την αποκλειστικά αρμόδια Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τη δικογραφία του σκανδάλου Βγενόπουλου, τη χειρίσθηκε και την αρχειοθέτησε με προκλητικά απροκάλυπτες μεθοδεύσεις. 

β) Η κα Τσατάνη εντός 72 ωρών, με διαστημική ταχύτητα "μελέτησε" και με πρωτοφανή ευφυΐα κατανόησε χιλιάδες σελίδες, και με υπεράνθρωπη προσπάθεια συνέταξε τη διάταξη απαλλαγής του μακαρίτη Βγενόπουλου, που αριθμούσε 801 σελίδες εάν θυμάμαι καλά. 

γ) Για την αρχειοθέτηση του σκανδάλου Βγενόπουλου είχε ενημερωθεί ο ίδιος ο Βγενόπουλος -από ποιόν άραγε- και την προανήγγειλε ο ίδιος λίγες ώρες πριν η κα Τσατάνη τον απαλλάξει προκλητικά και παράνομα. 

δ) Το σκάνδαλο Βγενόπουλου προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η κυπριακή οικονομία κατέρρευσε μάλιστα και εξαιτίας αυτού του σκανδάλου. 

ε) Η κα Τσατάνη δε δίστασε να μηνύσει τους Κύπριους συναδέλφους της που ερευνούσαν και αυτοί το σκάνδαλο Βγενόπουλου. Βέβαια η Ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε τη μήνυση της. στ) Τη δράση της κας Τσατάνη αποκάλυψε κυρίως ο εκλεκτός σήμερα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ γνωστός εισαγγελέας κ. Αγγελής. 

ζ) Η κα Τσατάνη, γνωστή για τη μεροληπτική άσκηση των καθηκόντων της και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις, είναι σύζυγος και μητέρα στελεχών και υποψήφιων βουλευτών της Ν.Δ. 

η) Την καταγγελία της σε βάρος μου έκανε αμέσως μετά την παράνομη αρχειοθέτηση του σκανδάλου Βγενόπουλου. Προφανής ο αντιπερισπασμός. 

θ) Έχει παραδεχθεί ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου με δική της πρωτοβουλία. Ζήτησε και αυτή να τη βοηθήσω και μετά με κατήγγειλε. 

Προφανώς είναι τεράστια και σπάνια σύμπτωση που και οι τέσσερις Εισαγγελείς, Αγγελής, Ράικου, Αθανασίου και Τσατάνη, κατέθεσαν ότι ερχόντουσαν με δική τους πρωτοβουλία στο γραφείο μου. Οι ψευδείς, αχαρακτήριστες και ανάξιες για εισαγγελικό λειτουργό δήθεν αποκαλύψεις ιδιωτικών συνομιλιών μας με αναγκάζουν να αποκαλύψω -μολονότι δεν το ήθελα- τις πραγματικές συνομιλίες μας και τα ρουσφέτια που μου ζητούσαν όταν με συναντούσαν με δική τους πρωτοβουλία. 

Ως εισαγγελέας και ως υπουργός υπήρξα ασυμβίβαστος διώκτης της διαφθοράς. Αυτό δεν μου συγχωρούν κάποιοι διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι πολιτικοί και έχουν συνασπισθεί με ελάχιστους, μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, επίορκους εισαγγελείς και έναν ισοβίτη κατάδικο για ναρκωτικά. Στόχος τους να με εκδικηθούν και ταυτόχρονα να εκφοβίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία εισαγγελέων και δικαστών προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανοχή και τη σιωπή τους στα σκάνδαλα και στις παρανομίες».

Εν τω μεταξύ ανοιχτό αφήνουν, μέλη της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το αντικείμενο έρευνας και για άλλες υποθέσεις, οι οποίες αφορούν το ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου και τις καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών για παρεμβάσεις του. Για μια τέτοια εξέλιξη θα απαιτηθεί απόφαση της Ολομέλειας. 

Οι καταγγελίες των τεσσάρων 

Μέλη της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης εκτιμούν ότι η επιτροπή βρίσκεται, ολοένα και πιο κοντά, σε μια τέτοια εξέλιξη και παρατηρούν ότι, με τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών, στοιχειοθετούνται ήδη λόγοι περαιτέρω διερεύνησης του ρόλου του Δ. Παπαγγελόπουλου και σε άλλες υποθέσεις, οι οποίες έγιναν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Ανοιχτό είναι εξάλλου η έρευνα να επεκταθεί και για άλλα αδικήματα, πέραν αυτών που ερευνά η επιτροπή, για τους χειρισμούς του κ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Αναφέρουν ενδεικτικά ότι, κατά τη διάρκεια των καταθέσεων των εισαγγελικών λειτουργών, έχουν καταγγελθεί παρεμβάσεις και πιέσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου, στη λίστα Λαγκάρντ, στις άλλες λίστες που ερευνούσε η δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (λίστες καταθετών, λίστες εμβασμάτων, λίστες φοροδιαφυγής κλπ), όπως και στην υπόθεση τραπεζικού στελέχους. 

«Οι περιγραφές των τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών παραπέμπουν σε κοινή μεθοδολογία, με την άσκηση πίεσης και εν συνεχεία στοχοποίηση, είτε μέσω πειθαρχικών ελέγχων είτε μέσω δημοσιευμάτων», σημειώνουν βουλευτές. Εξάλλου, μέλη της ειδικής επιτροπής δεν αποκλείουν τις προσεχείς ημέρες να προσέλθουν και άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί, προκειμένου να καταθέσουν για τις πιέσεις του «Ρασπούτιν».

Τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατονόμασε ευθέως, για προσπάθεια παρέμβασης στο δικαιοδοτικό της έργο, και η πρώην εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής. Η Γεωργία Τσατάνη δήλωσε θύμα απειλών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στόχος κακόβουλων δημοσιευμάτων σε βάρος της, από τα έντυπα του Κώστα Βαξεβάνη και σειράς πειθαρχικών διώξεων από συναδέλφους της, λειτουργούς της δικαιοσύνης, οι οποίοι είχαν τεθεί εντός του πεδίου επιρροής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. 

Για τυχόν παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν» στην υπόθεση Novartis, δεν είχε κάποιο στοιχείο να εισφέρει. Είναι η πρώτη όμως εισαγγελική λειτουργός που τόσο ανοιχτά δηλώνει ότι ο τρόπος που ενεργούσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «παραπέμπει σε μεθοδολογία εγκληματικών οργανώσεων», προσθέτοντας ένα ακόμη αδίκημα στο κάδρο των εξωθεσμικών παρεμβάσεων του κ. Παπαγγελόπουλου.

Στην κατάθεσή της στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η Γεωργία Τσατάνη είπε ότι έγινε στόχος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όταν αρνήθηκε να συμβάλλει στην εργαλειοποίηση της υπόθεσης Βγενόπουλου με την άσκηση διώξεων. Όπως όμως επισημαίνουν μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, μια άσκηση διώξεων για την υπόθεση Βγενόπουλου, εκείνη την περίοδο, είχε προφανή στόχο πολιτικά πρόσωπα που ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν απέναντί τους. Η κ. Τσατάνη είναι συνεπώς η τέταρτη, κατά σειρά, εισαγγελική λειτουργός που καταθέτει παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της δικαιοσύνης και προσπάθεια εργαλειοποίησης συγκεκριμένων υποθέσεων από τον «Ρασπούτιν». 

Έχει προηγηθεί ο Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος έχει καταγγείλει παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν» για την άσκηση διώξεων σε βάρος πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, προκειμένου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τα εκλογικά της ποσοστά. 

Η Ελένη Ράικου έχει κατηγορήσει τον «Ρασπούτιν» ότι απαιτούσε την κατασκευή στοιχείων για να πάει στη Βουλή φάκελος με πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis και έχει αναφερθεί σε αντιδικονομικές ενέργειες που έλαβαν χώρα κατ΄εντολή του «Ρασπούτιν» και εν αγνοία του Αρείου Πάγου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 

Ο Παναγιώτης Αθανασίου έχει καταγγείλει προσπάθεια εργαλειοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών και των λιστών (φοροδιαφυγής, καταθετών, εμβασμάτων κλπ), για να στοχοποιηθούν επιφανείς οικονομικοί παράγοντες και μιντιάρχες. Ο κ. Αθανασίου έχει αναφερθεί σε πιέσεις και για να παγώσει υπόθεση που ερευνούσε ο Οικονομικός Εισαγγελέας σε βάρος τραπεζικού στελέχους. Και οι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν περιγράψει πως όποιος δεν ενέδιδε στις πιέσεις και δεν ενεργούσε σύμφωνα με τις υποδείξεις του κ. Παπαγγελόπουλου, τότε γινόταν στόχος. 

Και το…Noor1 

Στο πάζλ των καταγγελιών για τις παρεμβάσεις ήρθε, τα τελευταία 24ωρα, να προστεθεί και μια άλλη υπόθεση. Μετά από αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, διαβιβάστηκαν στη Βουλή τέσσερις καταθέσεις για την υπόθεση του Noor1. Και στις τέσσερις, γίνεται αναφορά στο όνομα του Παπαγγελόπουλου, ως του προσώπου που θα εξασφάλιζε καλύτερη ποινική μεταχείριση και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, σε έγκλειστο για υπόθεση ναρκωτικών, προκειμένου να ενοχοποιήσει τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: novartis
SHARE:

24Media Network