Αίγλη Ζαππείου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ιστορικό χώρο

Αίγλη Ζαππείου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ιστορικό χώρο
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η Αίγλη και η μεγάλη ιστορία που κουβαλά από τον 19ο αιώνα μέσα από πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις. Το θερινό σινεμά, ο αριθμός των επισκεπτών ετησίως και το έτος ίδρυσης.

Τις τελευταίες 24 ώρες έγινε πολύς λόγος για την “Αίγλη” του Ζαππείου και την ενέργειά της να αναλάβει τη διοργάνωση πολιτικής εκδήλωσης του ναζιστικού μορφώματος της “Χρυσής Αυγής“. Ακολουθούν πέντε σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ιστορία του χώρου.

1. Το θερινό σινεμά

Ένας από τους πρώτους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας λειτούργησε στην Αίγλη. Ήταν τα τέλη της δεκαετίας του 10 κατά τον προηγούμενο αιώνα όταν η πρωτεύουσα απέκτησε σε εκείνο ακριβώς το σημείο θερινό κινηματογράφο ο οποίος, όπως ήταν φυσικό, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την Αθήνα της εποχής. Ήταν η εποχή των μεγάλων πολιτικών παθών μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων και του Α’ παγκοσμίου πολέμου.

H Αίγλη πριν από περίπου 20 χρόνια

2. Αίγλη… 1904

Η Αίγλη άνοιξε τις πόρτες το 1904 σε μία Αθήνα που ήταν φυσικά τελείως διαφορετική σε σχέση με τη σημερινή. Αμέσως αποτέλεσε πόλο έλξης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα εκείνους που είχαν την οικονομική δυνατότητα να την επισκέπτονται. Οι πολιτικές συζητήσεις στο χώρο της έδιναν και έπαιρναν.

3. Πόλος έλξης

Φιλοξενεί, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της, 200.000 επισκέπτες το χρόνο, αριθμός αν μην τι άλλο εντυπωσιακός. Στην ίδια ιστοσελίδα οι ιδιοκτήτες υπερηφανεύονται ότι η Αίγλη “είναι το σημείο συνάντησης της πνευματικής, καλλιτεχνικής και οικονομικής ελίτ της Αθήνας, ενώ μεταξύ των πελατών της συγκαταλέγονται προσωπικότητες από το τον χώρο της τέχνης, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, καθώς και πολλές διασημότητες που απολαμβάνουν φρέσκα σπιτικά γλυκά και παγωτά, καθώς και ελληνική παραδοσιακή κουζίνα”.

4. Από τον 19ο αιώνα

Το συγκρότημα της Αίγλης έχει ακόμη μεγαλύτερη ιστορία από τον κυρίως χώρο του καταστήματος που όλοι γνωρίζουμε. Χτίστηκε στις αρχές του 1880 σε μία Αθήνα που έψαχνε να βρει βηματισμό στις πρώτες δεκαετίες μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830. Μεταξύ των στόχων της ανέγερσης ήταν, όπως σημειώνεται, η διατήρηση της καλαισθησίας των κήπων του Ζαππείου, για τον οποίο αφιέρωσε όλα τα εμπορικά της κέρδη.

ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΤΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟΥ. EUROKINISSI

5. Από τον Ζάππα στον… Καραμανλή

Το Ζάππειο Μέγαρο, στο χώρο του οποίου εντάσσεται η Αίγλη, σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν και θεμελιώθηκε τον Νοέμβριο του 1874. Υπεύθυνος για την εκτέλεση του έργου ήταν ο Κωνσταντίνος Ζάππας, ξάδελφος του Ευάγγελου Ζάππα, μεγάλου εθνικού ευεργέτη. Πολύ αργότερα ο χώρος ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις 22 Μαρτίου του 1961.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα