Πέντε ξεχωριστοί λόγοι για να γιορτάσουμε αυτές τις γιορτές

Πέντε ξεχωριστοί λόγοι για να γιορτάσουμε αυτές τις γιορτές
ActionAid Nikolas Kominis - Studio Kominis

Το 2020, ας πιστέψουμε και κυρίως ας διεκδικήσουμε έναν  καλύτερο κόσμο για όλους με λιγότερη αδικία.

Διανύοντας ήδη την περίοδο των γιορτών και λίγο πριν αποχαιρετήσουμε για πάντα το 2019, η ActionAid μας ταξιδεύει σε 5 διαφορετικά μέρη του πλανήτη μας και μας δίνει 5 διαφορετικούς λόγους για να γιορτάσουμε και να νιώσουμε ότι σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει ακόμα ελπίδα για καλύτερες και πιο φωτεινές ημέρες.

Οι επιτυχίες που ακολουθούν είναι από κοινότητες όπου δραστηριοποιείται η οργάνωση και αποδεικνύουν πώς οι ίδιοι οι κάτοικοι όταν ενδυναμωθούν και διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μπορούν να φέρουν μόνοι τους δραστικές αλλαγές στη ζωή τους.

 

Βραζιλία

Στη χώρα των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων, χιλιάδες αγρότες έμαθαν να χρησιμοποιούν μεθόδους καλλιέργειας που σέβονται το περιβάλλον και είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες των  περιοχών τους, κάνοντας οικονομία στο νερό, προστατεύοντας το έδαφος και τις τοπικές ποικιλίες. Έτσι έχουν πιο υγιεινή τροφή και προϊόντα υψηλής ποιότητας προς πώληση.

 

Ρουάντα

Oι μαθητές της χώρας συχνά κάνουν μάθημα στη βροχή καθώς οι αίθουσες δεν μπορούν να χωρέσουν όλα τα παιδιά. Η οργάνωση προσπαθεί και έχει καταφέρει χιλιάδες μαθητές να κάνουν μάθημα σε καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες, ενώ εκπαιδεύει ομάδες κατοίκων να ελέγχουν τα οικονομικά της κοινότητάς του αλλά και των σχολείων τους.

 

Βιετνάμ

Η κατάσταση για τις γυναίκες στη χώρα είναι αρκετά δύσκολη καθώς η αξία τους στην οικογένεια και την κοινωνία δεν αναγνωρίζεται εύκολα. Η ActionAid, έχει στηρίξει ομάδες γυναικών για να μπορούν οι ίδιες να διεκδικούν ισότητα και να σταματούν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

ActionAid Nikolas Kominis - Studio Kominis

 

Ελλάδα

Το Επίκεντρο, ο χώρος που δημιουργήθηκε από την ActionAid στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στον Κολωνό για τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από την κρίση και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, έχει στηρίξει συνολικά από την πρώτη μέρα δημιουργίας του 3.134 παιδιά και ενήλικες, οι οποίοι συμμετείχαν στα προγράμματά του και χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του!

 

Γουατεμάλα

Στη χώρα των Μάγιας η πατριαρχία είναι παρούσα σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Οι γυναίκες παλεύουν για να έχουν ίση αναγνώριση απ’ όλους. Η οργάνωση υποστηρίζει τις γυναίκες ώστε να έχουν ένα εισόδημα και να μπορούν να στηρίξουν τις ίδιες και τις οικογένειές τους. Η ενασχόλησή τους με τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και την υφαντουργία μεταξύ άλλων έχει ενισχύσει κατά πολύ το εισόδημά τους αλλά και την αυτοπεποίθησή τους.

Φεύγει ο παλιός ο χρόνος λοιπόν και μαζί του καλό είναι να φύγει η δυσπιστία ότι αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει. Το 2020, ας πιστέψουμε και κυρίως ας διεκδικήσουμε έναν  καλύτερο κόσμο για όλους με λιγότερη αδικία.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα