Ποιοι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να μην πηγαίνουν σε δομές φιλοξενίας

Πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραά την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016.
(PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ)
Πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραά την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016. (PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ) PHASMA

Kαταγγελίες "φωτιά" από τον πρόεδρο Ομοσπονδίας Λιμενικών. Τι ανέφερε για όσους ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας

Οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μπορεί να παρουσιάζουν μικρή μείωση, ωστόσο οι σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά μέρα με τη μέρα αυξάνονται, καθώς πολλοί είναι αυτοί που από διάφορα κέντρα φιλοξενίας επιστρέφουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Η κατάσταση δε γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς πολλά μικρά παιδιά κατά της ώρες αιχμής φόρτωσης των πλοίων, παίζουν μπάλα ή τρέχουν ανέμελα στους προαύλιους χώρους. Το περασμένο Σάββατο 26/03 ένα 4χρονο αγόρι πρόσφυγας, που είχε διαφύγει της προσοχής των οικείων του, από απροσεξία έπεσε, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί, μπροστά σε διερχόμενη υπηρεσιακή μηχανή λιμενικού που κινούνταν με πολύ μικρή ταχύτατα μπροστά από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε2. Και τα λεωφορεία του ΟΛΠ έχουν μηδενίσει τις ταχύτητες κατά τη διέλευσή τους από τους επιβατικούς σταθμούς όπου έχουν στηθεί δεκάδες σκηνές.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 5.600 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 5.467 που ήταν την Δευτέρα. Το μεσημέρι κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό «Νήσος Μύκονος» μεταφέροντας 124 πρόσφυγες από τη Σάμο, ενώ αύριο το πρωί αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά άλλα δύο πλοία, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί αν μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά εξακολουθούν να είναι «εγλωβισμένοι» σε ένα δίκτυο παραπληροφόρησης, όπως κατήγγειλε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αθανάσιος Τσατσουλής. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι άτομα που δηλώνουν ως μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, παροτρύνουν πολλές φορές τους πρόσφυγες να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.

Ο κ. Τσατσουλής, ωστόσο, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ στη φροντίδα των προσφύγων και προσέθεσε ότι για τις συγκεκριμένες καταγγελίες συλλέγει στοιχεία από τους συναδέλφους του και όταν τα συγκεντρώσει θα τα προσκομίσει.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι ο καταυλισμός κάθε μέρα μεγαλώνει και ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν πλέον να ζήσουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Αναφερόμενος στη μείωση των μεταναστευτικών ροών από τα νησιά του Αιγαίου, είπε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί αν αυτό οφείλεται στη συμφωνία με την ΕΕ ή στα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, και προσέθεσε ότι οι λιμενικοί αυτή τη στιγμή δρουν βάσει των όσων έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και οι γείτονες να κάνουν αυτά που έχουν υποσχεθεί και υπογράψει.

Ο κ. Τσατσουλής, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε πέντε νησιά που θεωρούνται ως πύλες εισόδου των μεταναστευτικών ροών (Λέσβος, Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως), μίλησε για ελλείψεις στο στελεχιακό δυναμικό του Σώματος, προσθέτοντας ότι συνάδελφοί του εργάζονται μέχρι και 16 ώρες την ημέρα χωρίς να πληρώνονται τις περισσότερες φορές υπερωρίες, ενώ με όσα αντικρίζουν πέρα από τη σωματική να αντιμετωπίζουν και ψυχολογική κόπωση.

Κάλεσε την Πολιτεία, παρά τις δυσκολίες των δημοσιονομικών, να αναζητήσει κονδύλια εκτός Ελλάδας για προσλήψεις στο λιμενικό σώμα, το οποίο -όπως είπε- προσφέρει ευρωπαϊκό έργο αναγνωρισμένο διεθνώς.

Ανέφερε ακόμη ότι έχει διαπιστωθεί ένα κρούσμα ηπατίτιδας σε λιμενικό στη Λέρο, ενώ άλλοι 20 έχουν προσβληθεί από ιό της φυματίωσης μέσα στο 2015 στη Χίο, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα την ασθένεια.

Τέλος, για το στελεχιακό δυναμικό των λιμεναρχείων είπε ότι οι ελλείψεις στη Μυτιλήνη φθάνουν στο 50% της οργανικής σύνθεσης, στη Σάμο από τα 50 άτομα υπηρετούν τα 36, ενώ στην Κω η σύνθεση μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μειώθηκε από 65 σε 50 άτομα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network