Ποιος τελικά έκανε την εισήγηση για την 3η δόση

Ποιος τελικά έκανε την εισήγηση για την 3η δόση
Εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Τι απάντησε ο Γ.Οικόνομου για την επίσπευση της 3ης δόσης. 68.500 νέα ραντεβού πρώτης δόσης για τους άνω των 60. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για παιδιά 6-11 ετών

Στην επιτάχυνση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και του χειμώνα, ταυτόχρονα με την αύξηση του ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών, εστιάζει η κυβέρνηση.

Το γεγονός πάντως ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει στη Βουλή ότι εκείνος εισηγήθηκε την επίσπευση της τρίτης δόσης αποτέλεσε “βούτυρο στο ψωμί” των αντιεμβολιαστών καθώς δημιούργησε εντυπώσεις. Ερωτηθείς όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τελικά ποιος εισηγήθηκε την επίσπευση της τρίτης δόσης, εξήγησε ότι: “Η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες στην Ευρώπη, γρήγορα και έγκαιρα λόγο Όμικρον και λόγω του χειμώνα δίνει δυνατότητα στους πολίτες για την τρίτη δόση του εμβολίου. Ο πρωθυπουργός παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ζήτησε από την επιτροπή να το εξετάσει. Η επιτροπή απάντησε θετικά και ήδη πάνω από 500.000 άνθρωποι έχουν ζητήσει να κάνουν την τρίτη δόση νωρίτερα”.

Ειδικότερα, από το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου μέχρι και πριν από λίγο έχουν κλειστεί 535.662 ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμού έχει αυξηθεί και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση και η επιτροπή βλέποντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία, που ήταν από τις πρώτες χώρες όπου είχε προχωρήσει ο εμβολιασμός και η οποία επιταχύνει την τρίτη δόση, αποφάσισε να συντομεύσει το διάστημα μεταξύ δεύτερης και αναμνηστικής δόσης.

Σημειωτέον ότι ενώ αρχικά ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε αναμνηστική δόση στους τέσσερις μήνες, η επιτροπή αποφάσισε για όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση μέχρι και τον Αύγουστο, να δοθεί η δυνατότητα για τρίτη δόση στους τρεις μήνες.

Η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση δεν εξετάζει ακόμη την επέκταση της υποχρεωτικότητας, ένα σενάριο όμως που βρίσκεται στο τραπέζι για μετά τις γιορτές. Αυτή τη στιγμή όμως, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση εστιάζει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης κυρίως για τους 60 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έως χθες το βράδυ είχαν κλειστεί συνολικά 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης για τους 60 και άνω και 8.500 σήμερα έως τώρα. Η δυναμική συνεχίζεται με ημερήσιο ρυθμό νέων ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, που κυμαίνεται στις 11,5 χιλιάδες ραντεβού την ημέρα.

Συνολικά δε, τις τελευταίες δέκα ημέρες 151.489 πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και πάνω από ένα εκατομμύριο την αναμνηστική.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι “η επιβολή του προστίμου είναι ένα μέσο για την καθολικότητα του εμβολιασμού, δεν είναι αυτοσκοπός”, καθώς: “Η ίδια η έννοια της καθολικότητας επιβάλλει την θέσπιση κυρώσεων”.

Πάντως η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο απειλής προστίμου για ομάδες εργαζόμενων πχ τους Αστυνομικούς και στρατιωτικούς, αποφεύγοντας να συγκρουστεί ευθέως με κοινά προνομιακά για τη ΝΔ, αλλά και γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν επέκταση της υποχρεωτικότητας θα γίνει εφόσον αποφασιστεί, και πάλι με ηλικιακά κριτήρια, με την επόμενη υποψήφια ομάδα να είναι οι 50 με 60 ετών, και με επιχείρημα τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους και όχι την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ο κ. Οικονόμου διέψευσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άλλα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων. “Η στρατηγική είναι αυτή που έχουμε αναλύσει” απάντησε.

Τα όπλα κατά της διασποράς του κορονοϊού άλλωστε, όπως εξαρχής ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι συγκεκριμένα: Πρώτον ο εμβολιασμός. Δεύτερον συστηματική χρήση του testing από όλους, εμβολιασμένους και μη. Για αυτό άλλωστε από σήμερα μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου θα δίνεται δωρεάν σε όλους -εμβολιασμένους και μη- ένα self-test, ώστε να διασφαλιστούν τα Χριστούγεννα. Και τρίτον, η τήρηση των μέτρων και ιδίως η χρήση μάσκας.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε και το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των παιδιών από 5 έως 11 ετών.

Η πλατφόρμα ωστόσο για τα ραντεβού των παιδιών αυτών θα ανοίξει μόλις γίνει παραλαβή των εμβολίων που προορίζονται για αυτές τις ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία σε σχέση με τα εμβόλια που χορηγούνται στο γενικό πληθυσμό. Εκτιμάται δε ότι θα υπάρχει διαθεσιμότητα των εμβολίων για τα παιδιά από τα Χριστούγεννα μέχρι τις αρχές του νέου έτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα