Πώς να σωθείτε από τις πέτρες στα νεφρά

Πώς να σωθείτε από τις πέτρες στα νεφρά
Οι πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά είναι τρεις φορές περισσότερες για τους άνδρες, από ό,τι για τις γυναίκες. iStock

Μελέτη ασχολήθηκε με τις αλλαγές στη διατροφή που μπορούν να μας σώσουν από τις πέτρες στα νεφρά. Τι χρειάζεται να τρώμε και πόσο νερό πρέπει να πίνουμε.

Κάνετε τσεκ απ και σας βρίσκουν πέτρες στα νεφρά. Η πρώτη οδηγία στη διάγνωση για νεφρολιθίαση (βλ. δημιουργία λίθων σε διάφορες θέσεις της ανώτερης αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού -από καθίζηση και σχηματισμό κρυστάλλων αλάτων που υπάρχουν φυσιολογικά στα ούρα) είναι να πίνουμε πολύ νερό.

Είναι αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει στην αποβολή του λίθου, σε περίπτωση που βοηθάει το μέγεθος, η θέση και το σχήμα. Αν είναι κάτω από 4 χιλιοστά, έχουμε και 80% πιθανότητες να τον ξεφορτωθούμε δια αυτής της οδού. Διαφορετικά, χρειάζεται ιατρική θεραπεία.

  • Έχει εκτιμηθεί πως ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των ανδρών και του 5% των γυναικών έχουν τουλάχιστον ένα συμπτωματικό επεισόδιο νεφρολιθίασης έως τα 70.
  • Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε και ότι αν εμφανίσετε μια φορά πέτρες στα νεφρά, υπάρχουν 33% πιθανότητες να εμφανίσετε και δεύτερη σε μια πενταετία.
  • Επιπροσθέτως, η λιθίαση του ουροποιητικού είναι η τρίτη πιο συχνή πάθηση του συγκεκριμένου ‘συστήματος’, μετά τις ουρολοιμώξεις και τον προστάτη.
  • Οι πιθανότητες εμφάνισης στους άνδρες είναι τρεις φορές περισσότερες από ό,τι στις γυναίκες, ενώ πιο ‘επικίνδυνες’ είναι η τρίτη και η τέταρτη δεκαετία της ζωής μας.

Πέραν του βασανιστικού πόνου που προκαλούν οι πέτρες στα νεφρά (συνήθως ο οξύς πόνος στο πλάι, που απλώνεται έως τη βουβωνική χώρα και επιμένει στην ούρηση -ανάγκη που νιώθουμε πολύ τακτικά), συνδέονται με χρόνια νεφρική νόσο, οστεοπόρωση και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Θα λέγατε λοιπόν, πως έχουν ερευνηθεί οι τρόποι προφύλαξης μας. Δεν είναι κάτι που όντως, έχει συμβεί. Όπως αναφέρθηκε στη μελέτη που δημοσιεύτηκε την πρώτη ημέρα του Αυγούστου στο Mayo Clinic Proceedings, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς ο ρόλος της διατροφής.

“Μολονότι οι γιατροί συνταγογραφούν αλλαγές προκειμένου να αποτρέψουν επαναλαμβανόμενες συμπτωματικές πέτρες στα νεφρά, δεν υπάρχει διαθέσιμη έρευνα σχετικά με τις διατροφικές αλλαγές όσων έχουν ένα περιστατικό και εκείνων που έχουν επαναλαμβανόμενα”.

Για αυτό και οι επιστήμονες του Mayo Clinic αποφάσισαν να κάνουν κάτι για αυτό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους, ο εμπλουτισμός δίαιτας με τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και κάλιο μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση συμπτωματικής πέτρας στα νεφρά.

Η χαμηλότερη πρόσληψη υγρών, καφεΐνης και αλάτων φυτικού οξέος, σχετίζονται με υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε μια πρώτη συμπτωματική πέτρα στα νεφρά. Μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλό όγκο ούρων και αυξημένη συγκέντρωση ούρων, που συμβάλλουν στον σχηματισμό λίθων.

Τα άλατα φυτικού οξέος είναι αντιοξειδωτική ένωση που βρίσκεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, στη βρώμη, στους ξηρούς καρπούς και άλλα τρόφιμα και μπορούν να οδηγήσει σε αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου και απέκκριση ασβεστίου στα ούρα.

Από τους ασθενείς που εμφάνισαν για πρώτη φορά σχηματισμό λίθων, οι 73 είχαν υποτροπιάζουσες πέτρες σε διάμεσο διάστημα παρακολούθησης 4.1 ετών. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα διατροφικού ασβεστίου και καλίου προέβλεπαν υποτροπή.

Αυτά τα διατροφικά ευρήματα μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή οι συστάσεις για την πρόληψη των λίθων στα νεφρά βασίζονται κυρίως σε διατροφικούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον σχηματισμό λίθων για πρώτη φορά -και όχι με επαναλαμβανόμενο σχηματισμό λίθων”, λέει ο νεφρολόγος της Mayo Clinic και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Andrew Rule.

“Οι ασθενείς μπορεί να μην προσαρμόσουν τη διατροφή τους για να αποτρέψουν την εμφάνιση πέτρες στα νεφρά, αλλά είναι πιο πιθανό να το κάνουν εάν τους βοηθήσει στην πρόληψη της υποτροπής”.

Η πρόσληψη υγρών ποσότητας μικρότερης των 3.4 λίτρα την ημέρα ή περίπου εννέα ποτήρια των 0.4 λίτρων, σχετίζεται με τον σχηματισμό λίθων για πρώτη φορά, μαζί με την πρόσληψη καφεΐνης και φυτικών αλάτων.

Η ημερήσια πρόσληψη υγρών περιλαμβάνει την πρόσληψη από τροφές όπως φρούτα και λαχανικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα