Πρόστιμο 100 ευρώ άνω των 60: Πώς θα παίρνουν τα χρήματα από τους ανεμβολίαστους

Πρόστιμο 100 ευρώ άνω των 60: Πώς θα παίρνουν τα χρήματα από τους ανεμβολίαστους
Πολίτες περπατούν στην Αθήνα Eurokinissi

Μέσω της αξιοποίησης σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων που έχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να βεβαιώνονται τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους.

Μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε) και των διαλειτουργικών υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί στης ψηφιακές πλατφόρμες του κράτους, και μετά από σχετική νομική και τεχνική διαδικασία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται να επιβάλλονται σε εξατομικευεμένη βάση τα πρόστιμα για όσους είναι άνω των 60 ετών και παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Πρόκειται, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές στο NEWS 24/7, για μια απλή διαδικασία, που, όμως, προαπαιτεί κάποιες διοικητικές, τεχνικές και νομικές πράξεις ώστε μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μεταβιβάζονται τα δεδομένα εκείνα (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ στο taxisnet για τη βεβαίωση των προστίμων ανά ΑΦΜ.

Ουσιαστικά μέσω των μεγάλων βάσεων δεδομένων του δημοσίου, της ΗΔΙΚΑ, του emvolio.gov.gr και της παραμετροποίησης των στοιχείων που υπάρχουν στις μεγάλες πλατφόρμες που ελέγχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί το δημόσιο καταγράφει ποιοι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι. Στη συνέχεια θα μπορεί τα στοιχεία αυτά να αξιοποιούνται από την ΑΑΔΕ με τη διασταύρωση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ στις περιπτώσεις των ανεμβολίαστων για τις βεβαιώσεις των προστίμων ανά προφιλ στο taxisnet.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα τόνισε πως από την ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 μόνο 60.000 έχουν κάνει τη τρίτη δόση και ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός τους γίνεται υποχρεωτικός. Όπως ανέφερε, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο από 16 Ιανουαρίου θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 φτάνουν τους 580.000.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται κάθε μήνα που κάποιος δεν έχει κάνει το εμβόλιο, θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και τα ποσά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί το ΕΣΥ. Παράλληλα ανακοίνωσε πως από τις 6 έως 12 Δεκεμβρίου και 3 με 7 Ιανουαρίου, θα χορηγείται δωρεάν ένα self test σε ενήλικες εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα