Ρήτρα αναπροσαρμογής: “Όχι” στην πιλοτική δίκη λέει ο Άρειος Πάγος

Ρήτρα αναπροσαρμογής: “Όχι” στην πιλοτική δίκη λέει ο Άρειος Πάγος
Λογαριασμοί ΔΕΗ Eurokinissi

Υπέρ των καταναλωτικών οργανώσεων και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος τάχθηκε ο Άρειος Πάγος, ο οποίος απέρριψε σχετικό αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη αναφορικά με το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

“Τέλος” στο σενάριο πιλοτικής δίκη σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ, έβαλε τελικά ο Άρειος Πάγος, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα της επιχείρησης.

Η τριμελής επιτροπή του ανώτατου δικαστηρίου που εξέτασε το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, έκρινε πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου ώστε το ζήτημα της ρήτρας να λυθεί με μία πιλοτική δίκη από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και όχι με επιμέρους δίκες, όπως είθισται.

Επί της ουσίας, ο Άρειος Πάγος τάχθηκε υπέρ των καταναλωτικών οργανώσεων και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Σύμφωνα με τη θέση που υποστήριξε και τεκμηρίωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, κατά τη συζήτηση του αιτήματος, “πέραν της αντισυνταγματικότητας της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης πρότεινε επίσης την έλλειψη της συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 20Α ΚΠολ.Δ , καθώς επίσης ότι μία τέτοια τυχόν απόφαση της Επιτροπής θα οδηγήσει το Ανώτατο Ακυρωτικό να αχθεί σε ουσιαστική κρισιολόγηση πραγματικών περιστατικών”.

Όπως δε είχε επισημάνει, η ρήτρα επιβλήθηκε βάσει υπουργικής απόφαση στου 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε αντίθετη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τρία χρόνια τώρα δεν έχει ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο.

Από την άλλη, η ΔΕΗ είχε υποβάλει το αίτημα περί πιλοτικής δίκης, υποστηρίζοντας ότι δίχως αυτή, τα δικαστήρια θα εκδίδουν αντιφατικές οι αντίθετες αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται η συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις κατά της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία πρόκειται να συζητηθεί ενώπιον του Πρωτοδικείου της Αθήνας στις 6 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα