Σάμος: Ο καρδιολόγος που προσπάθησε να σώσει τον 19χρονο περιγράφει τις δραματικές στιγμές

Σάμος: Ο καρδιολόγος που προσπάθησε να σώσει τον 19χρονο περιγράφει τις δραματικές στιγμές
Φορείο του ΕΚΑΒ (φωτογραφία αρχείου) MotionTeam

Ο Πέτρος Χατζηανδρέου, ο καρδιολόγος που προσπάθησε να σώσει τον 19χρονο στη Σάμο, μίλησε για το χρονικό του περιστατικού και τόνισε την ανάγκη της ύπαρξης απινιδωτών σε διάφορους χώρους, όπως και την εκπαίδευση των πολιτών στη χρήση τους.

Ο Πέτρος Χατζηανδρέου, ο καρδιολόγος που προσπάθησε να σώσει τον 19χρονο στη Σάμο, ο οποίος κατέρρευσε την ώρα που έπαιζε μπάσκετ, μίλησε στο OPEN TV για το περιστατικό που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Ο γιατρός περιέγραψε το χρονικό του περιστατικού, ενώ επιβεβαίωσε πως δεν υπήρχε καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο της Σάμου. 

Όπως είπε:

“Με κάλεσε ο πατέρας του, περίπου ένα τέταρτο αφότου είχε καταρρεύσει το παιδί και πήγα εκεί γρήγορα, σε περίπου 5 λεπτά, εφόσον ήμουν πολύ κοντά. Είχα μαζί μου δικό μου απινιδωτή, το παιδί ανένηψε, ωστόσο, τα 5 λεπτά που είχαν περάσει είχαν επηρεάσει την εγκεφαλική του λειτουργία.

Ήρθε το ασθενοφόρο, το παιδί ήταν ζωντανό, η καρδιά του λειτουργούσε, αλλά εγκεφαλικά δεν λειτουργούσε. Το συνόδευσα μέχρι το νοσοκομείο, διασωληνώθηκε, μπήκε στη ΜΕΘ, αλλά υπήρχε και σημαντικό καρδιολογικό πρόβλημα από πριν. Έκανε στη ΜΕΘ απανωτές ανακοπές και κάποια στιγμή δεν επανήλθε παρά την εξειδικευμένη βοήθεια που δόθηκε εκεί πέρα, με διασωλήνωση, φάρμακα, απινιδώσεις κλπ.”

Ο κ. Χατζηανδρέου τόνισε τη σημαντικότητα του να εκπαιδευτούν οι πολίτες στη βασική υποστήριξη ζωής με χρήση αυτόματου απινιδωτή, αλλά και την τοποθέτησή τους σε διάφορα μέρη με πολύ κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Θέλω να τονίσω κάτι που θα πρέπει να ξέρει όλος ο κόσμος. Σε περίπτωση ανακοπής, όταν το θύμα καταρρεύσει, σε 5 λεπτά εάν δεν βοηθηθεί με τις θωρακικές συμπιέσεις (μαλάξεις), ο εγκέφαλός του έχει πάθει πολύ σοβαρές βλάβες. Επίσης, κάθε λεπτό που μένει το θύμα αβοήθητο, οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης και ανάνηψης του θύματος μειώνονται κατά 10 – 12%.

Η καθυστέρηση του ΕΚΑΒ που άργησε 1,5 ώρα είναι πολύ μεγάλη, όχι μόνο για την ανακοπή, αλλά και για τροχαία, τραυματισμούς. Είναι πάρα πολύ αργά, αλλά είναι πολύ σημαντικό, για να σωθεί ένα θύμα ανακοπής, οι απλοί πολίτες να εκπαιδευτούν στη βασική υποστήριξη ζωής με χρήση αυτόματου απινιδωτή. Σε όλη την Ελλάδα γίνονται μαθήματα, έχουν αρχίσει και στη Σάμο. Θα ήταν καλό να μπει και στα σχολεία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Ο καρδιολόγος τόνισε πως είναι υποχρεωτικό, τουλάχιστον στα γήπεδα, να υπάρχει απινιδωτής, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχουν απινιδωτές, δίνοντας ως παράδειγμα την Ολλανδία, όπου υπάρχουν 20,000 απινιδωτές διασκορπισμένοι σε χώρους όπου συρρέει πολύς κόσμος.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα