Ιανός: Σε αυξημένη ετοιμότητα τα Ιόνια νησιά για την επικείμενη επέλαση

Ιανός: Σε αυξημένη ετοιμότητα τα Ιόνια νησιά για την επικείμενη επέλαση
Ο ουρανός στη Ζάκυνθο το απόγευμα της Πέμπτης 17/9 Twitter @5ngRfknuovGfUCi

Νέα μέτρα προστασίας των πολιτών αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία που φέρεται να προκαλέσει ο "μεσογειακός κυκλώνας".

Μέτρα προστασίας των πολιτών και αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων, εν μέσω της επέλασης του “Ιανού”, αποφασίστηκαν, το μεσημέρι, στην έκτακτη σύγκλιση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψη , στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των κατά τόπους δήμων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας και Παξών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία που φέρεται να προκαλέσει ο «μεσογειακός κυκλώνας» «Ιανός».

Στην έκτακτη αυτή σύγκλιση, που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Μηλιώτης και στην οποία συμμετείχε και η περιφερειάρχης Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλο, αποφασίστηκε να γίνει ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης μέσω των Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχων, μετά από συνεννόηση με ΕΛ.ΑΣ. για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια των νησιών, από σήμερα Πέμπτη 17 έως και αύριο το βράδυ, 18 Σεπτεμβρίου, να υπάρχουν μηχανήματα έργου έτοιμα για άμεση ανταπόκριση, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων κάθε νησιού, να παραμείνουν για προληπτικούς λόγους κλειστά τα σχολεία αύριο σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, να ενημερωθούν οι πολίτες και οι ευπαθείς περιοχές των τοπικών κοινωνιών με την βοήθεια των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Δήμων, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Εθελοντικών Ομάδων, να ενημερωθούν και ενεργοποιηθούν οι Εθελοντικές Ομάδες και να εφαρμοστούν τα σχέδια “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” και “ΙΟΛΑΟΣ” από τις Υπηρεσίες ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, μετά από πρόταση της Περιφερειάρχη, υποβλήθηκε αίτημα ενεργοποίησης του τριψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για την ενημέρωση των πολιτών. Επίσης, ανάλογα αιτήματα στάλθηκαν προς την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών που θα προκληθούν από την επερχόμενη κακοκαιρία. Η κ. Κράτσα ζήτησε, παράλληλα, την ενημέρωση και ενεργοποίηση των Εθελοντικών Ομάδων, το ρόλο των οποίων χαρακτήρισε «σημαντικό» και τα μέλη τους «απαραίτητους και πολύτιμους εταίρους».

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Μηλιώτης, ζήτησε «να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με κοινό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση ζητημάτων μέσα από την εφαρμογή των συγκεκριμένων σχεδίων “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” και “ΙΟΛΑΟΣ” για την αποτελεσματική προστασία του πολίτη, της ζωής και της περιουσίας του όπως και του περιβάλλοντος και δημόσιων χώρων. Επίσης, ζήτησε να αξιοποιηθεί και εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στην κατεύθυνση της πλήρους αντιμετώπισης και επίλυσης κάθε προβλήματος που θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή».

Να σημειωθεί ότι οι Περιφερειακές Ενότητες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, «κηρύχθηκαν» από την Πολιτική Προστασία σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας», ενώ αυτή την ώρα στην Κέρκυρα, που φέρεται να «γλιτώνει από το μάτι του κυκλώνα», σημειώνεται μικρή σε ένταση βροχόπτωση.

Την ίδια ώρα στη Λευκάδα ο δήμος φέρεται να είναι καθόλα έτοιμος, καθώς όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Χαράλαμπος Καλός «τα φαινόμενα της κακοκαιρίας που φέρνει μαζί του ο «Ιανός» φέρεται να πλήττουν κυρίως το Νότιο Ιόνιο, ενώ στο δήμο Λευκάδας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, με συγκεκριμένα μέτρα που έχουμε προμηνήσει να λάβουμε, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που πιθανόν προκύψουν».

Στο μάτι του Μεσογειακού κυκλώνα “Ιανού”, αναμένεται να μπουν τις επόμενες ώρες Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη, με τα πρώτα φαινόμενα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Οι κάτοικοι των τριών νησιών του Ιονίου, βρίσκονται σε επιφυλακή, φοβούμενοι το “χτύπημα” του κυκλώνα. Γι’ αυτό το λόγο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε “ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα”.

Οι πολύ δυνατές ριπές ανέμου έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και ο “Ιανός” “χτυπά την πόρτα” των νησιών του Ιονίου αλλά της Ελλάδας.

Τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αύριο Παρασκευή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα πλήξουν τα νησιά.

Πρόβλημα ηλεκτροδότησης

Προβλήματα μικρής κλίμακας με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν πολλά χωριά σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, να διορθώνουν άμεσα τις βλάβες που δημιουργούνται. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, το αντιμετώπισε η Ιθάκη, εξαιτίας φωτιάς σε πυλώνα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από περίπου μια ώρα.

Χωρίς συγκοινωνία

Δεμένα βρίσκονται τα πλοία στα λιμάνια των νησιών εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νότια Ιόνιο. Από τις 12 μεσημέρι της Πέμπτης, έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου το οποίο αναμένεται να ισχύσει έως και το απόγευμα της Παρασκευής.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη να μένουν αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα ελέω “Ιανού”.

Κλειστή η γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά λόγω ενίσχυσης των ανέμων. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7, στο Ιόνιο 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα