Σεισμός στην Κω: Τσιμεντένια ράμπα θα κατασκευαστεί στο λιμάνι

Σεισμός στην Κω: Τσιμεντένια ράμπα θα κατασκευαστεί στο λιμάνι

Μετά από ενδελεχή έλεγχο από εξειδικευμένους δύτες, ο κρηπιδότοιχος του λιμανιού έχει αντέξει. Λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών από και προς το λιμάνι της Κω.Νέοι ισχυροί μετασεισμοί

Ολοκληρώθηκε στο λιμάνι της Κω, η αυτοψία από τους λιμενολόγους του Υπουργείου Υποδομών- Μεταφορών και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, με την παρουσία του γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστου Λαμπρίδη και του γ.γ. Υποδομών, Γιώργου Δέδε.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο από εξειδικευμένους δύτες, ο κρηπιδότοιχος του λιμανιού έχει αντέξει. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτιής του Υπουργείου Ναυτιλίας αποφασίστηκε να κατασκευαστεί προσωρινά μια τσιμεντένια ράμπα -καθώς μεγάλο μέρος στο εσωτερικό του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση- ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να εξυπηρετούνται τα πλοία της ακτοπλοϊας.

Το συντονισμό του συγκεκριμένου έργου που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μπορέσει να παραδοθεί το συντομότερο, θα έχει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες. Στη συνέχεια αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την πλήρη λειτουργική αποκατάσταση του λιμανιού.

Προς το παρόν, η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι, κατά περίπτωση.

Δωρεάν οι μετακινήσεις με λεωφορείο

Με εντολή του δημάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση, από σήμερα και μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στο νησί, οι μετακινήσεις των πολιτών και των επισκεπτών της Κω, με τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας, θα είναι δωρεάν.

«Είναι μία κίνηση στήριξης των πολιτών της Κω αλλά και μία έμπρακτη χειρονομία αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τους επισκέπτες μας που μας στηρίζουν και εμπιστεύονται την Κω για τις διακοπές τους», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δήμος της Κω.

Νέοι ισχυροί μετασεισμοί

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στην Κω. Ανησυχία επικρατεί για άλλη μια φορά στην Κω, καθώς λίγα λεπτά μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, ένας νέος ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε το νησί.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν έντασης 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω,νότια της Αλικαρνασσού κοντά στις τουρκικές ακτές, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Σεισμός στην Κω: Τσιμεντένια ράμπα θα κατασκευαστεί στο λιμάνι

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κεφάλου.

"Το κακό είναι εν προκειμένω πως η μετασεισμική ακολουθία θα είναι έντονη και θα κρατήσει αρκετούς μήνες. Για την ώρα έχουν σημειωθεί εκατοντάδες μετασεισμοί απλά αναφέρονται οι μεγαλύτεροι. Οι πρώτες δυο - τρεις βδομάδες θα είναι πιο έντονες. Κάποιοι από αυτούς που θα σημειωθούν θα πλησιάσουν το μέγεθος του 6." αυτά είχε τονίσει μεταξύ άλλων μιλώντας την Παρασκευή στο Ραδιόφωνο 24/7 ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος προειδοποιώντας για τη μετασεισμική ακολουθία.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: sooc

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σεισμός στην Κω
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στο λιμάνι οι δύτες. Στο μηδέν τα ιστορικά κτίρια

SHARE: