Νέος σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα – Συνεχίζονται οι μετασεισμοί

Νέος σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα – Συνεχίζονται οι μετασεισμοί
Ανάστατοι οι κάτοικοι στο Δαμάσι μετά τον νέο σεισμό της Πέμπτης Eurokinissi

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Αισθητός και στην Αττική.

Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στην Ελασσόνα το βράδυ της Πέμπτης (04/03).

Πιο αναλυτικά, το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 20:38, ήταν 16 χλμ. νότιο-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος στα 11,3 χλμ. Πρόκειται για την ίδια περιοχή, στην οποία καταγράφηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ την Τετάρτη (03/03).

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Λίγα λεπτά αργότερα, σημειώθηκαν δύο ακόμα σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή, 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 10χλμ ΝΑ της Καλαμπάκας και 4,3 Ρίχτερ 26 χλμ. βόρεια της Ελασσόνας.

Εξαιτίας του ισχυρότατου μετασεισμού που σχεδόν άγγιξε το μέγεθος του χθεσινού κυρίως σεισμού, υποχώρησε ο τοίχος μία οικίας που ήδη είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές όπως επίσης σημειώθηκαν νέες ζημιές σε κτίσματα που ήδη είχαν υποστεί ζημιές από χθες, σε χωριά της Ελασσόνας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν τραυματισμούς ούτε έχει γίνει κλήση στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας. Βεβαίως οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι από την Τετάρτη βρίσκονται εκτός των σπιτιών τους.

Ταρακουνήθηκαν Βόλος και Τρίκαλα

Φόβος και αναστάτωση στον Βόλο, αλλά και στην Δυτική Θεσσαλία εξαιτίας της πολύ ισχυρής δόνησης που ταρακούνησε και πάλι την περιοχή.

Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν και πάλι στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Δαμάσι: Προληπτική επιχείρηση της ΕΜΑΚ

Ανάστατοι είναι οι πολίτες της πόλης Λάρισας, λόγω των νέων σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στη περιοχή. Αρκετοί άνθρωποι έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο χωριό Δαμάσι που έχει πληγεί από τον χθεσινό σεισμό, δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν προληπτικά στη περιοχή, για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποιος νέος εγκλωβισμός.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιος άνθρωπος που να έχει προβλήματα, ούτε έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής τραυματισμοί.

Παπαζάχος: Καμία έκπληξη από τον πολύ ισχυρό μετασεισμό

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν “σχεδόν δίδυμο σεισμό”, καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο ήταν στην ίδια περιοχή με της Τετάρτης, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Λέκκας: Νέος σεισμός και όχι μετασεισμός

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Τρίκαλα: Κλειστά και την Παρασκευή τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν και την Παρασκευή (05/03) όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα με απόφαση του δημάρχου Τρικκαίων για λόγους ασφαλείας, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών ώστε τα σχολικά συγκροτήματα να επανεξεταστούν εκ νέου από μηχανικούς για τυχόν ζημιές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα