Κορονοϊός: SOS από τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου

Πρόσφυγες και Μετανάστες στο ΚΥΤ Μόριας
Πρόσφυγες και Μετανάστες στο ΚΥΤ Μόριας EUROKINISSI

Μήνυμα για άμεσα μέτρα στη Λέσβο έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού με το βλέμμα στραμμένο και στο προσφυγικό.

Την άμεση λήψη μέτρων από αρμόδιες αρχές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στο προσφυγικό ζήτημα, ζητά με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, αξιολογώντας την κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού όπως αυτή διαμορφώνεται με τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

Συγκεκριμένα επισημαίνονται τα εξής:

- Στη διάσωση και είσοδό τους στο νησί θα πρέπει οι λιμενικοί και αστυνομικοί που έρχονται σε επαφή μαζί τους να φορούν ειδική ενδυμασία πλήρους προστασίας όπως απαιτείται από τις οδηγίες, για την προστασία τη δική τους, των οικογενειών τους αλλά και του ντόπιου πληθυσμού. Αν δεν διαθέτουν ήδη αυτή την ενδυμασία θα πρέπει άμεσα με ευθύνη της υπηρεσίας τους, να τους δοθεί. Επίσης απαραίτητες είναι και οι σχετικές οδηγίες για τη χρησιμοποίηση τους, οι οποίες πρέπει να τηρούνται σχολαστικά.

- Οι εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες ή ΜΚΟ που τυχόν προσεγγίζουν για βοήθεια τους νεοεισερχόμενους θα πρέπει να φέρουν και αυτοί την κατάλληλη ενδυμασία. Οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που δεν φέρουν την κατάλληλη πλήρη ενδυμασία ΔΕΝ θα πρέπει να αναλαμβάνουν καμία εργασία στο ΚΥΤ Μόριας για να μην υπάρξει κίνδυνος εισαγωγής του ιού. Αν αυτό δεν είναι δυνατό θα πρέπει να απαγορεύεται η ενασχόλησή τους με τους νεοεισερχόμενους. Φυσικά οι κατάλληλες ενδυμασίες που θα δοθούν σε όλους τους παραπάνω θα πρέπει να είναι σε επαρκείς ποσότητες για να μπορούν να ανανεώνονται χωρίς να εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι.

- Οι νεοεισερχόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, είναι λογικό ότι μπορεί κάποια στιγμή να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα υγείας (άσχετο με τον κορονοϊό) για το οποίο να είναι επιβεβλημένη η μεταφορά τους σε Κέντρα Υγείας ή στο Νοσοκομείο. Όντας σε καραντίνα είναι κατανοητό ότι θα δημιουργείται αναστάτωση σε αυτές τις μονάδες γιατί τα περιστατικά θα θεωρούνται εξαρχής ύποπτα. Για να αποφύγουμε αυτή την αναστάτωση και την πιθανή έκθεση υγειονομικού προσωπικού σε κίνδυνο πιστεύουμε ότι πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΟΔΥ) να προμηθεύσουν τους γιατρούς που τους επισκέπτονται για εξέταση κατά την άφιξή τους με τα κατάλληλα διαγνωστικά τεστ ώστε να υπάρχει μια όσο γίνεται πιο ασφαλής ροή αυτών των περιστατικών αν χρειαστεί προς τα Κέντρα Υγείας ή το Νοσοκομείο.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Μόρια, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network