Στην Ελλάδα χιονίζει τη Δευτέρα και το ρεύμα δεν έρχεται μέχρι την Πέμπτη – Μαρτυρίες στο NEWS 24/7

Στην Ελλάδα χιονίζει τη Δευτέρα και το ρεύμα δεν έρχεται μέχρι την Πέμπτη – Μαρτυρίες στο NEWS 24/7
Δέντρα πεσμένα σε καλώδια της ΔΕΗ AP

Για τέταρτη ημέρα μετά την χιονόπτωση στην Αττική, σπίτια σε πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα, με τους κατοίκους να μην μπορούν να πιστέψουν όσα τους έχουν συμβεί στην πρωτεύουσα της χώρας.

Στου Παπάγου, στην οδό Μαγνησίας, ο Ηλίας Γεωργιόπουλος με τη σύζυγό του και τους γονείς του μένουν σε μια διώροφη κατοικία. Από τη Δευτέρα που χιόνισε, ένα δέντρο έπεσε πάνω στο καλώδιο και το ρεύμα κόπηκε σε όλο το δρόμο. «Περίπου 40-50 σπίτια έχουμε μείνει χωρίς ρεύμα. Έχω πάρει τηλέφωνο όλο τον πλανήτη. Είναι όλοι ανύπαρκτοι, δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει» λέει ο ίδιος στο News 24/7.

Κουβαλάω χιόνι σε σακούλες και τις βάζω στο ψυγείο για να διατηρηθούν τα τρόφιμα μέχρι να έρθει κάποιος να αποκαταστήσει τη βλάβη. Έχω βάλει κρέατα σε έναν τενεκέ και τα έχω θάψει στο χιόνι έξω από το σπίτι για να διατηρούνται και εκείνα» περιγράφει. Η οικογένεια ενώ ζει σε διαφορετικά σπίτια συγκεντρώνεται τις περισσότερες ώρες στο άδειο σπίτι της οικοδομής που έχει τζάκι για να ζεσταθεί. «Έχουμε κουβαλήσει εκεί έναν καναπέ και καθόμαστε όλοι γύρω από το τζάκι. Εκεί ψήνουμε κρέας και περιμένουμε. Ο πατέρας μου στο μεταξύ είναι καρδιοπαθής και τα βράδια που επιστρέφουμε στα διαμερίσματά μας να κοιμηθούμε κουκουλωμένοι με τέσσερα παπλώματα φοβάμαι μην πάθει και τίποτα».

Τον δρόμο έξω από το σπίτι τους τον άνοιξε μηχάνημα του δήμου σήμερα το πρωί μετά από τέσσερις ημέρες. «Χθες ήρθε ένα JCB μετά από εκατοντάδες τηλέφωνα και άνοιξε τον μισό δρόμο κοντά στο σημείο της βλάβης μπας και έρθει ο ΔΕΔΔΗΕ. Πήραμε τον ΔΕΔΔΗΕ, τους το είπαμε, δεν εμφανίστηκαν. Δεν έχουν έρθει ακόμα. Επειδή είμαι μέλος σε ομάδα εθελοντικής δασοπροστασίας, πήρα τους συναδέλφους και ήρθαν με ξυλοκοπτικά. Κόψαμε μόνοι μας το πεσμένο δέντρο, ελευθερώσαμε το καλώδιο, ξαναπήραμε τον ΔΕΔΔΗΕ και τους είπαμε ότι το πεδίο είναι ελεύθερο. Μάταια. Ο δήμος ανύπαρκτος, ο ΔΕΔΔΗΕ ανύπαρκτος, ειλικρινά τέτοια ξεφτίλα δεν την έχω ξαναζήσει» περιγράφει.

Σήμερα που ο δρόμος άνοιξε, ο Ηλίας Γεωργιόπουλος θα μπορέσει να πάρει το αυτοκίνητό του να πάει να αγοράσει εκ νέου τρόφιμα και ξύλα, καθώς δεν έχει καμία ενημέρωση ούτε για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της βλάβης. « Τα κινητά μας τα πηγαίνω σε έναν γείτονα τρεις δρόμους παρακάτω και μας τα φορτίζει. Εκεί φορτίζει η μισή γειτονιά για να έχουμε κάποια επικοινωνία. Να μπορούμε να παίρνουμε τηλέφωνα μπας και γίνει κάτι. Αν δεν ήταν και οι γείτονες δεν ξέρω τι θα γινόμασταν» λέει.

«Μας έκοψαν το ρεύμα ενώ δεν είχαμε πρόβλημα»

Χωρίς ρεύμα ωστόσο μένουν και άνθρωποι που δεν είχαν εξαρχής πρόβλημα. Τέτοια είναι η ιστορία της Ευδοκίας Κεντέκου, κατοίκου Χαλανδρίου. Την ημέρα της κακοκαιρίας δεν προκλήθηκε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του σπιτιού της, ωστόσο το μεσημέρι της Τετάρτης, ο ΔΕΔΔΗΕ έκοψε το ρεύμα, κόβοντας το καλώδιο που βρισκόταν στη γειτονιά, προκειμένου να απομονώσει την κατεστραμμένη παροχή της απέναντι γειτονιάς. «Ήρθαν και μας είπαν πως επιδιορθώνουν την παροχή στους απέναντι που δεν έχουν ρεύμα και πως για να απομονώσουν το καλώδιό τους έπρεπε να κόψουν το δικό μας. Προφανώς και αντιδράσαμε, βγήκαμε όλοι έξω αλλά δεν μας άκουσαν. Τώρα έχουμε βρεθεί χωρίς ρεύμα τόσα σπίτια για 24 ώρες και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε» λέει στο News 24/7.

«Στο σπίτι μένουμε τρια άτομα. Εγώ ο σύζυγός μου και το τριών ετών παιδί μας. Τα πάντα γύρω είναι παγωμένα, το χιόνι είναι κοντά ένα μέτρο και αποφασίσαμε να πάμε στο διπλανό σπίτι, της μητέρας μου. Ούτε εκείνη έχει ρεύμα αλλά υπάρχει τζάκι. Δεν μπορούσε να βγει αλλιώς η νύχτα. Πλέον έχουμε ξεμείνει και από ξύλα. Λόγω των πολλών σπιτιών που δεν έχουν ρεύμα στην περιοχή, τα ξύλα έχουν εξαντληθεί από όσους πουλάνε εδώ κοντά. Δεν βρίσκουμε πουθενά. Μας έχουν κάνει μπαλάκι. Παίρνουμε τον Δήμο και μας στέλνει στον ΔΕΔΔΗΕ. Ο ΔΕΔΔΗΕ μας λέει ότι είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Πραγματικά δεν έχουμε ιδέα τι θα γίνει. Στον από πάνω όροφο μένει μια γιαγιά με οξυγόνο που το ρεύμα της είναι απαραίτητο και δίπλα μια έγκυος ετοιμόγενη».

«Βαμβάκι με οινόπνευμα για θέρμανση

Σε άλλη περιοχή της Αθήνας, την Ηλιούπολη, το πρωί της Πέμπτης βρήκε τους κατοίκους να μην έχουν ακόμη ηλεκτρικό μετά την χιονόπτωση της Δευτέρας. «Την πρώτη ημέρα που χιόνισε έπεσε η μια τάση και το μισό σπίτι έμεινε χωρίς ρεύμα» εξηγεί η Κατερίνα που ζει με τους δύο γονείς της. «Στην αρχή νομίζαμε ότι είχε πρόβλημα το δικό μας διαμέρισμα. Μερικές ώρες αργότερα όμως, την Τρίτη, το ρεύμα έπεσε και στο υπόλοιπο σπίτι. Επικοινωνώντας με τους γείτονες καταλάβαμε πως το ίδιο συνέβη σε όλο το τετράγωνο. Μάλιστα, μιλώντας και με γνωστούς μου από άλλα σημεία της Ηλιούπολης μάθαινα πως ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που δεν είχαν ρεύμα», λέει.

Η επικοινωνία με τις αρχές ανώφελη. «Στον ΔΕΔΔΗΕ δεν απαντούν από την αρχή. Πήρα στον δήμο και μου είπαν πως θα με συνδέσουν με το γραφείο δημάρχου. Με έβαλαν στην αναμονή και μετά από ώρα η γραμμή έπεσε. Όσες φορές και αν προσπάθησα, απάντηση δεν πήρα. Μπαλάκι, από την μια υπηρεσία στην άλλη» περιγράφει η Κάτια.

«Για να ζεσταθούμε κάψαμε βαμβάκι με οινόπνευμα και αναπτήρα. Ζεσταίνουμε νερό με το μπρίκι για να υπάρξει θερμότητα. Εγώ φοράω τέσσερις στρώσεις ρούχα, το ίδιο και οι γονείς μου. Οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν, ειδικά τη νύχτα. Η μητέρα μου χθες ανέβασε παλμούς και έτρεμε. Για φαγητό μόνο κονσέρβες και ότι άλλο απόθεμα υπήρχε που δεν χρειάζεται μαγείρεμα. Στο μεταξύ το σπίτι είναι σε ανηφορικό δρόμο ο οποίος δεν έχει καθαριστεί από τον δήμο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να φύγουμε από εδώ. Είναι αδύνατο να βγεις να περπατήσεις, είναι όλο το έδαφος πάγος. Στην ουσία αποκλειστήκαμε σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό» προσθέτει. «Είναι πραγματικά ντροπή».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα