Ανησυχητικά στοιχεία για την αιμοδοσία: Καταστρέφονται 25.000 μονάδες ετησίως λόγω κακής οργάνωσης

Ανησυχητικά στοιχεία για την αιμοδοσία: Καταστρέφονται 25.000 μονάδες ετησίως λόγω κακής οργάνωσης

Εισαγωγή μονάδων από την Ελβετία με υψηλό κόστος και καταστροφή πολύτιμων φιαλών αίματος λόγω ανοργανωσιάς, αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών

Αφιερωμένη στον Εθελοντή Αιμοδότη είναι η 14η Ιουνίου κάθε χρόνο, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, να τιμηθούν οι δωρητές αίματος, που προσφέρουν ανιδιοτελώς ζωή, και να αυξηθεί ο αριθμός τους. Τα στοιχεία, ωστόσο, που έφερε στο φως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, προκαλούν σοκ.

Σύμφωνα με αυτά, οι ανάγκες της Ελλάδας σε αίμα ανέρχονται σε περίπου 650.000 μονάδες ετησίως. Από αυτές μόνο ένα ποσοστό που είναι λίγο μικρότερο από το 50% προέρχεται από τους εθελοντές αιμοδότες. Ένα ποσοστό γύρω στο 50% προέρχεται από τους δότες αναπλήρωσης (π.χ. συγγενείς ασθενών) ενώ μια ποσότητα 25.000 μονάδων εισάγεται από την Ελβετία με υψηλό κόστος. Το αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου 25.000 μονάδες καταστρέφονται εξαιτίας της κακής οργάνωσης.

"Η Πολιτεία ποτέ δεν είχε οργανωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και βέβαια δε δείχνει καμιά διάθεση να συνδράμει στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών" αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΣΕΑ.

Και συνεχίζει, στην ανακοίνωση που εξέδωσε: "Η ΠΟΣΕΑ και οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών σ’ όλη την Ελλάδα που είναι μέλη της, αγωνίζονται καθημερινά, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν για να καταστεί η χώρα αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Στην κατεύθυνση αυτή επιζητά και επιτυγχάνει συνεργασίες και κοινές δράσεις με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, με συνδικαλιστικούς φορείς, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς. Συμπορεύεται με όλους όσους αγαπούν την εθελοντική αιμοδοσία, που πιστεύουν στην Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων Σώματος και επιμένουν να δίνουν στη ζωή μια ακόμη ευκαιρία. Προσπαθεί να πείσει την Πολιτεία, την οποία ουσιαστικά υποκαθιστά στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, να εξασφαλίσει με νόμο τους στοιχειώδεις και αναγκαίους πόρους προς τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο τους".

Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη, έχει προγραμματιστεί δράση από όλους τους συλλόγους-μέλη της ΠΟΣΕΑ με σύνθημα "δημιουργία ανθρώπινης σταγόνας αίματος". Η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (14/06) στις 12:00 και θα αναρτηθεί άμεσα στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα.

SHARE:

24Media Network