Συζητήθηκε η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ στο ΣτE

ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI EUROKINISSI

Τους επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, κατά τις οποίας προσέφυγαν φορείς του Πειραιά υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ απασχόλησε σήμερα το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο στους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του.

Φορείς του Πειραιά, μεταξύ των οποίων το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και άλλοι, βρέθηκαν ενώπιον του ανώτατο δικαστηρίου ζητώντας να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά και συγκεκριμένα, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών για την απόκτηση των μετοχών    της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν πως η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραβιάζει τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομικούς  κανόνες δημοσιότητας   και τις αρχές της διαφάνειας και της ίση μεταχείρισης. Και αυτό γιατί, μεταξύ των άλλων, η  πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,  ούτε   και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, περιέχει πολλά σημεία ασάφειας και αντιφατικής αιτιολογίας, ενώ ορισμένοι όροι της είναι  απαράδεκτη.

Επίσης, όπως αναφέρουν, παραβιάζεται  ένα  πλέγμα Ευρωπαϊκών νομοθετικών διατάξεων που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελευθερία εγκατάστασης, γιατί ο ιδιώτης  επενδυτής που θα αποκτήσει το πλειοψηφιακό πακέτο των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε., θα αποκτήσει και τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Πειραιά και το κρατικό μονοπώλιο στη λιμενική ζώνη του Πειραιά θα καταστεί ιδιωτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζυμώσεις και κόντρες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

SHARE:

24Media Network