Τέσσερις γυναικοκτονίες σε τρεις μήνες – Πού βρίσκονται δικαστικά οι υποθέσεις

Τέσσερις γυναικοκτονίες σε τρεις μήνες – Πού βρίσκονται δικαστικά οι υποθέσεις
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για τη γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο Eurokinissi

Μεγαλώνει συνεχώς ο μακρύς κατάλογος των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα. Από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, τέσσερις γυναίκες έχουν πέσει νεκρές από το χέρι του συντρόφου τους, με τελευταίο περιστατικό τη δολοφονία της 31χρονης στη Δάφνη.

Η “κακιά στιγμή”. Η “φάση” που χάλασε. Το “θολωμένο” μυαλό. Δικαιολογίες που δεν χωρούν στην κοινή λογική, κι όμως εκφέρονται από τους θύτες σαν να μπορούν έτσι να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Η λίστα είναι μακρά και όπως όλα δείχνουν, οι δολοφονίες συνεχώς αυξάνονται. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν σημειωθεί τέσσερις γυναικοκτονίες, και συνολικά από την αρχή του έτους, επτά.

Κάθε φορά το σκηνικό διαφορετικό. Ο τόπος του εγκλήματος μπορεί να είναι το σπίτι ή το νησί των καλοκαιρινών διακοπών. Ο θύτης είναι σύζυγος -πρώην και νυν- ή σύντροφος. Ωστόσο, σε κάθε έγκλημα η κατάληξη είναι ίδια. Μία γυναίκα πέφτει νεκρή, όχι εξαιτίας κάποιας οικονομικής ή προσωπικής διαφοράς, αλλά επειδή ακριβώς είχε επιλέξει να είναι η σύντροφος του δράστη.

Και έτσι, προτού καταλαγιάσει μία είδηση για ένα ζευγάρι κάπου στην Ελλάδα, που καταλήγει “ο ένας στο χώμα” και “ο άλλος στη φυλακή”, έρχεται μία δεύτερη με διαφορετικούς μεν πρωταγωνιστές, αλλά με την ίδια ουσία. Ακόμα μία γυναίκα θύμα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας.

Δεκατέσσερις μαχαιριές στα Χανιά

Η πρώτη γυναικοκτονία που απασχόλησε την κοινή γνώμη, δεν συγκέντρωσε πολύ τα βλέμματα. Ήταν το πρώτο περιστατικό με χαρακτηριστικά γυναικοκτονίας για το 2021 και σημειώθηκε στην Κρήτη, την 17η Ιανουαρίου.

Μία 54χρονη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στα Μεσκλά Χανίων. Στο κορμί της υπήρχαν 14 μαχαιριές, ενώ στο σπίτι υπήρχαν στοιχεία που καταδεικνύαν ότι είχε χορηγηθεί καβγάς. Δύο 24ωρα μετά τη δολοφονία, με τη συνδρομή της 16χρονης κόρης του θύματος αλλά και του πρώην συζύγου, συλλαμβάνεται ο ο Νορβηγός σύντροφος της, με τον οποίο συζούσε το θύμα. Είχε εντοπιστεί ξαπλωμένος στο κάθισμα του συνοδηγού, με τα δημοσιεύματα να μιλούν για συχνούς διαπληκτισμούς μεταξύ του ζευγαριού, αλλά και για θέματα με το αλκοόλ.

Το διπλό φονικό στη Μακρινίτσα

Ακολουθεί η διπλή δολοφονία στη Μακρινίτσα Πηλίου, στις 6 Απριλίου. Ο πρώην σύζυγος της Κωνσταντίνας -ήταν σε διάσταση από το Δεκέμβριο- παρά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν εκδοθεί σε βάρος του, πήγε στο πατρικό της σπίτι λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο 31χρονος, ο οποίος έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του, άρχισε να χτυπάει την πόρτα και να σπάει τα τζάμια για να εισβάλει μέσα στο σπίτι. Το θύμα ενημέρωσε την Αστυνομία, ζητώντας άμεση βοήθεια, ωστόσο, εκείνος κατόρθωσε να μπει στο σπίτι. “Bοήθεια, σώστε με. Έχει έρθει να μας σκοτώσει. Σπάει τη τζαμαρία για να μπει στο σπίτι μας” φώναζε η νεαρή γυναίκα όταν κάλεσε την αστυνομία.

Όπως έχει προκύψει, αρχικά επιτέθηκε στη μητέρα της Κωνσταντίνας τραυματίζοντας τη στο πρόσωπο με το μαχαίρι που είχε μαζί του. Κατά την επίθεση στην πεθερά του, η 28χρονη κοπέλα και μητέρα ενός κοριτσιού δύο ετών που επίσης βρισκόταν στο σπίτι, έσπευσε να προστατεύσει τη μητέρα της. Αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί απανωτά χτυπήματα με το μαχαίρι. Βγαίνοντας από το σπίτι, συναντά τον αδελφό του θύματος, τον οποίο επίσης σκοτώνει με τον ίδιο τρόπο. Ο 31χρονος επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο του και φεύγει, ενώ οι αστυνομικοί που φτάνουν στο σπίτι, βρίσκονται μπροστά σε ένα σκηνικό θανάτου.

Εξαπολύεται ανθρωποκυνηγητό και ο δράστης εντοπίζεται στο όχημα του, συλλαμβάνεται μετά από καταδίωξη και οδηγείται στη Δικαιοσύνη. Ο κατηγορούμενος για τη διπλή δολοφονία προφυλακίζεται και τοποθετείται στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ η υπεράσπισή του είχε ζητήσει την εξέταση του για να αποφασιστεί αν θα πρέπει να παύσει η σε βάρος του δίωξη λόγω ακαταλόγιστου.

Ο φόνος της Κάρολαϊν

Τα νερά ωστόσο, ταρακούνησε η δολοφονία της Κάρολαϊν. Ίσως γιατί το θύμα ήταν μόλις 19 ετών. Ίσως διότι μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας του εγκλήματος ήταν η 11μηνών κόρη της ή γιατί ο σύζυγος της, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, συνελήφθη ύστερα από 37 ημέρες “θεάτρου”. Ίσως για όλα αυτά μαζί.

Σε κάθε περίπτωση, ο χαμός της Κάρολαϊν στις 11 Μαΐου, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος βρέθηκε από περίλυπος χήρος στο διώροφο των Γλυκών Νερών σε κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως της γυναίκας του. Ο ίδιος απολογούμενος αρνήθηκε ότι είχε προσχεδιάσει το έγκλημα.

Στις 17 Ιουνίου, αμέσως μετά το μνημόσυνο του κοριτσιού στην Αλόννησο, ο 32χρονος μπαίνει στο ανακριτικό γραφείο στη ΓΑΔΑ. Ο ίδιος φαίνεται να έχει καταλάβει πως οι αρχές έχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του και σταματά να μιλά για Γεωργιανούς ληστές που σκότωσαν τη λατρεμένη του σύζυγό του, ενώ τους λήστευαν. Αντίθετα, παραδέχεται τόσο τη δολοφονία της Κάρολαϊν όσο και αυτή του σκύλου τους, αν και επιμένει ότι δεν είχε πρόθεση να τη σκοτώσει.

“Ξεκίνησε να τινάζει το σώμα της για να φύγει από την αγκαλιά μου. Εγώ συνέχιζα να την κρατάω σφιχτά και της έλεγα ότι πρέπει η μικρή να ανέβει επάνω για να κοιμηθεί. Κάποια στιγμή όπως τιναζόταν, το πρόσωπο της ήταν στο μαξιλάρι εννοώ δηλαδή ότι το στόμα της και η μύτη της ακουμπούσαν στο μαξιλάρι, εγώ συνέχισα να την κρατάω σφιχτά στην αγκαλιά μου μέχρι που κατάλαβα ότι η Κάρολαϊν σταμάτησε να κουνιέται. Όλο αυτό πρέπει να κράτησε γύρω στα 5 λεπτά από την ώρα δηλαδή που την αγκάλιασα μέχρι την ώρα που σταμάτησε να κουνιέται. Τα έχασα. Προσπάθησα να την ξυπνήσω, την κούναγα, αλλά κατάλαβα ότι όλο αυτό που έκανα ήταν μάταιο. Κατέβηκα αμέσως στο σαλόνι να δω αν η μικρή ήταν καλά, είδα ότι κοιμόταν και ανέβηκα πάλι στην κρεβατοκάμαρα. Τότε συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί” θα πει.

Από τότε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι τη δίκη του, ενώ οι έρευνες των αρχών δεν έχουν σταματήσει για περαιτέρω στοιχεία, ακόμη και για το ενδεχόμενο να έχουν υπάρξει συνεργοί.

Δολοφονία 40 χρόνια μετά

Σαράντα χρόνια πέρασαν μαζί στο ίδιο σπίτι, κάθε ώρα και κάθε στιγμή. Η απόφαση να χωρίσουν όμως, έφερε αρχικά προστριβές που στη συνέχεια εντάσεις που οδήγησαν μέχρι το θάνατο.

Ο 75χρονος σκότωσε την 64χρονηεν διαστάσει σύζυγό του έξω από το κτίριο όπου διέμεναν και οι δύο στην Αγία Βάρβαρα. Την πυροβόλησε και τράπηκε σε φυγή. Η γυναίκα βρέθηκε βαριά τραυματισμένη από διερχόμενους πολίτες. Δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι και στον ώμο, ενώ πέθανε λίγη ώρα αφού είχε διακομιστεί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Ο 75χρονος παραδόθηκε λίγες ώρες αργότερα στις αρχές, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε έντονη αντιδικία μεταξύ του ζευγαριού που είχε παντρευτεί το 1982 και βρισκόταν σε διάσταση από το 2017. «Το απόγευμα της 3ης Ιουνίου 2021 πήγα στο σπίτι της για να την ζητήσω και πάλι τα χρυσαφικά και εκείνη έλειπε. Φεύγοντας, την βλέπω από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου μου να πλησιάζει στο σπίτι της. Εγώ στάθμευσα το αυτοκίνητο μου, γύρισα πίσω και της ζήτησα τα πράγματα της αδερφής μου, λέγοντας ότι η αδερφή μου ήταν σα μάνα μου. Εκείνη τότε με εξύβρισε με την φράση «χέστηκα μ…κα». Εγώ, μετά απ’ όλα όσα είχα περάσει, τρελάθηκα και μην ξέροντας τι κάνω πυροβόλησα μία ή δύο φορές με το πιστόλι που είχα μαζί μου. Το πιστόλι το είχα πάρει μαζί μου απλά για να την φοβερίσω. Μακάρι να μην είχε συμβεί αυτό, το μετάνιωσα και ζητώ συγνώμη από τα παιδιά μου και από όλους» υποστήριξε χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς.

Αντίστοιχη ήταν η απολογία του στον ανακριτή, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, τον προφυλάκισε.

Το “μεθοδευμένο σπρώξιμο” προς το γκρεμό

Η Γαρυφαλλιά είχε αποφασίσει πως φέτος θα απολάμβανε τις διακοπές της. Για αυτό πήγε στη Φολέγανδρο με το φίλο της. Όμως, δεν επέστρεψε ποτέ. Στις 17 Ιουλίου, καταγράφηκε ως η πέμπτη γυναικοκτονία του 2021.

Ο 30χρονος φίλος της την έσπρωξε από το γκρεμό, το σώμα της κατέληξε στη θάλασσα, ενώ είχε χτυπήσει στα βράχια. Το γεγονός ότι κανείς δεν τη βοήθησε, οδήγησε στον πνιγμό της, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση. Όπως θα αναφέρει ο εισαγγελέας Νάξου που πρότεινε την προφυλάκιση του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, “για ασήμαντη αφορμή (λογομαχία) ένιωσε προσβεβλημένος και εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση κατά ενός ατόμου από το στενό του περιβάλλον, το οποίο ήταν σωματικά πιο αδύναμο από τον ίδιο (χτυπήματα, μεθοδευμένο σπρώξιμο σε βραχώδη απόκρημνο γκρεμό). Εν συνεχεία, προέβη σε λελογισμένες ενέργειες ήτοι την απομάκρυνση από το σημείο, επιμελής απόκρυψη και αποφυγή επικοινωνίας του με τις αρχές, οργανωμένη εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων (κινητά τηλέφωνα), ενέργειες που δείχνουν άκρως ψύχραιμη συμπεριφορά”.

Προσθέτει δε ότι “ο κατηγορούμενος είναι ένα ευέξαπτο άτομο το οποίο για ασήμαντο λόγο είναι έτοιμο να προξενήσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε συνάνθρωπό του και δη σε άτομο του στενού του περιβάλλοντος, τα οποία αυτός θεωρεί ότι τον προσβάλλουν, τον αμφισβητούν ή τον μειώνουν, καθιστώντας στον επικίνδυνο για διάπραξη νέων αδικημάτων. Άλλωστε, όπως ο ίδιος αναφέρει στην απολογία του ενώπιον των αρμοδίων προανακριτικών υπαλλήλων «με είχε νευριάσει και την σκότωσα, ένιωσα δηλαδή ότι με υποβιβάζει, γι’ αυτό και έχασα τον έλεγχο».”.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να είπε στους αστυνομικού ότι “στράβωσε η φάση”. Απολογούμενος, ανέφερε ότι υπήρχαν συνεχείς εντάσεις και ο ίδιος είχε ζητήσει να επιστρέψουν, αλλά η 26χρονη, όπως είπε, δεν ήθελε. Ειδικά δε εκείνη τη μέρα, κατά τον 30χρονο, οι μεταξύ τους σχέσεις δεν ήταν καλές. Υποστήριξε ότι δεν τη χτύπησε πριν τη σπρώξει καθώς και ότι έσπευσε να τη βοηθήσει κατεβαίνοντας τα βράχια.

Σήμερα ο 30χρονος βρίσκεται στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από τον ανακριτή Νάξου.

Ο προαναγγελθείς θάνατος στη Δάφνη

Μόλις 13 ημέρες μετά τη γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο, -την 30η Ιουλίου- ήρθε να προστεθεί ακόμα μία στο μακρύ αυτό κατάλογο. Μέσα στο διαμέρισμα τους στη Δάφνη ένας 40χρονος δολοφόνησε τη σύζυγό του, 31 ετών.

Ο ίδιος κάλεσε τις αρχές, ομολογώντας ότι μαχαίρωσε τη σύντροφο του. Αστυνομικοί πήγαν στο διαμέρισμα του 3ου ορόφου και τη βρήκαν στο κρεβάτι νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι τη σκότωσε επειδή τη ζήλευε.

Κι ενώ ο 40χρονος συνελήφθη και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ήρθε η αποκάλυψη ότι σε βάρος του υπήρξαν καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, αλλά η αστυνομία δεν είχε κινηθεί ως όφειλε, συμβάλλοντας στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, γειτόνισσα του ζευγαριού αναδημοσίευσε παλαιότερη ανάρτηση της (της 11ης Ιουλίου) στα social media, όπου περιέγραφε πως είχε κάνει επώνυμη καταγγελία σε βάρος του δράστη, ενημερώνοντας την Αστυνομία ότι στο επίμαχο διαμέρισμα βρισκόταν και ένα ανήλικο παιδί. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, είχε ζητήσει να χτυπήσουν το δικό της κουδούνι, όμως το πλήρωμα του περιπολικού 25 λεπτά μετά ουσιαστικά δεν επιλήφθηκε καθώς οι δύο αστυνομικοί δεν κατέβηκαν καν από το όχημα, αλλά ανοιγόκλεισαν απλώς τα παράθυρα του περιπολικού και αποχώρησαν. Στην αναδημοσίευση της, η γυναίκα σχολίασε: “τελικά την σκότωσε”.

Αμέσως μετά, οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητας, ενώ ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διενεργεί προκαταρκτικής εξέταση προκειμένου να εντοπιστούν οι πράξεις και οι παραλείψεις των δύο ανδρών ως προς τις ενδεδειγμένες ενέργειες για το σοβαρό περιστατικό.

Την ίδια ώρα, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να απολογηθεί και ο δράστης της γυναικοκτονίας, αφού ήδη έχει ζητήσει και λάβει προθεσμία από τον τακτικό ανακριτή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα