Θα συνεργαστεί επιτέλους η Πυροσβεστική με τη Δασική Υπηρεσία;

Θα συνεργαστεί επιτέλους η Πυροσβεστική με τη Δασική Υπηρεσία;
Έρευνες της πυροσβεστικής (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

62 διαφορετικές υπηρεσίες πρέπει να συνεργαστούν για την πρόληψη και την πυρόσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς.

Όταν έγραφα, απ’ αυτή τη στήλη, πριν από μόλις λίγα 24ωρα, για την εγκληματική γραφειοκρατία -που την είδαμε σε όλο της το «μεγαλείο» στον πύρινο εφιαλτη που ζούμε- και θέλει, άλλος φορέας να έχει την πρόληψη των πυρκαγιών και άλλος την πυρόσβεση, δεν πέρίμενα ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από αυτά που περιέγραφα!

Δηλαδή: Έγραφα, ότι από το 1998, που η δασοπυρόσβεση πέρασε από τη Δασική υπηρεσία στην Πυροσβεστική, οι δύο υπηρεσίες έκατσαν στο ίδιο τραπέζι, για πρώτη φορά το 2019, μετά από 21 χρόνια! Και γιατί έπρεπε να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι; Μα, για να συντονίσουν οι δύο υπηρεσίες τις δράσεις τους στο τομέα της πρόληψης και της πυρόσβεσης, που είχαν στην αρμοδιότητά τους, η κάθε μια ξεχωριστά, όχι από κοινού.

Όμως, όπως σας είπα, δυστυχώς, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα..!

Όπως αναφέρει σε έρευνα της η εφημερίδα «Τα Νέα»:

– Για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών πρέπει να συνεργαστούν 45 συναρμόδιοι φορείς!!!

– Για την πυρόσβεση τα πράγματα είναι… λίγο καλύτερα. Πρέπει να συνεργαστούν μόνο… 17 φορείς από μόλις… έξι διαφορετικά υπουργεία!!! Και μάλιστα οι 17 αυτοί φορείς από τα μόλις… έξι διαφορετικά υπουργεία πρέπει να ασκήσουν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες!!!

Αν κάνουμε μια σούμα, για την πρόληψη και την πυρόσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς πρέπει να συνεργαστούν μόλις 62 διαφορετικές υπηρεσίες!!!

Η έρευνα αυτή έγινε μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, από μια επιτροπή, τον συντονισμό της οποίας είχε ένας γερμανός επιστήμονας, ο διευθυντής του Global Fire Monitoring Center, καθηγητής Dr. Johann Georg Goldammer.

Δεν επιβεβαιώνται οι πληροφορίες ότι η έκθεση αυτή κάηκε σε κάποια πυρκαγιά… Αντίθετα θεωρείται, πλέον του βέβαιου, ότι «θάφτηκε» σε κάποιο συρτάρι, κάποιου ανευθυνο-υπεύθυνου μανδαρίνου!

Άραγε, θα αναζητηθεί για να εξεταστεί η έρευνα αυτή, έστω κατόπιν εορτής;

Θα δούμε…

Αλλά το κυριότερο: Αν τελικά ανασυρθεί, έστω και καθυστερημένα, θα γίνει κάτι; Δηλαδή θα γίνει το αυτονόητο; Να πάρει μια υπηρεσία ΚΑΙ την ΠΡΟΛΗΨΗ των δασικών πυρκαγιών, αλλα ΚΑΙ την ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ;

Και κάτι ακόμα!

Βασικό!

Θα συνεργαστούν -επί της ουσίας, οχι τυπικά- η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία, ή θα το θάψουν; Και ένα ακόμα σχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, θαμένο σε κάποιο συρτάρι μανδαρίνου;

ΥΓ: Στο τελευταίο σημείωμά μου, απ’ αυτή τη στήλη, είχα θέσει ένα ερώτημα. Επειδεί απάντηση δεν πήραμε, το θέτω ξανά:

– Σύμφωνα με ΚΥΑ του 2019, θα έπρεπε την Άνοιξη κάθε έτους, ή και εντός της αντιπυρικής περιόδου, να γίνεται σύσκεψη με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, με συμμετέχοντες από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Έγινε αυτή η σύσκεψη; Και αν ναι, τι αποφασίστηκε; Και το κυριότερο: Ποια απ΄ αυτά που αποφασίστηκαν έγιναν πράξη;

Απάντηση δεν πήραμε, και -μεταξύ μας- δεν νομίζω ότι θα πάρουμε. Ελπίζω τουλάχιστον, στην αναζήτηση των ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές που βιώνει δραματικά η χώρα, να ερευνηθεί και να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών! Όχι για να ικανοποιηθεί ο λαός με το «αίμα» κάποιου ανευθυνο-υπεύθυνου, αλλά για να μην ξανασυμβεί, ελπίζοντας να γλυτώσουμε στρέμματα δάσους από την καταστροφή, να καούν λιγότερα σπίτια και βασικά για να λειτουργήσει, επιτέλους, αυτό το ρημάδι ο κρατικός μηχανισμός!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα