Θερμή υποδοχή Τόσκα στο hotspot Χίου. 'Freedom' φώναζαν οι πρόσφυγες

Θερμή υποδοχή Τόσκα στο hotspot Χίου. 'Freedom' φώναζαν οι πρόσφυγες

Απελπισμένοι πρόσφυγες υποδέχθηκαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα με συνθήματα, ζητώντας να φύγουν από τις κλειστές δομές (Vid)

"Freedom", "open Vial", "No Turkey". Τα παραπάνω αναγράφονταν στα πλακάτ που κρατούσαν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο hotspot της Χίου, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Πρόσφυγες και μετανάστες ακολούθησαν με συνθήματα τον αναπληρωτή υπουργό μέχρι τη  έξοδό του από το κέντρο, πραγματοποιώντας ειρηνική πορεία μέσα στην κλειστή δομή.

Ο αναπληρωτής υπουργός αφίχθη στη Χίο προερχόμενος από την Μυτιλήνη και έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην ΒΙΑΛ, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη.

Η επίσκεψη και η ενημέρωση του κ. Τόσκα έγιναν με γρήγορους ρυθμούς από τους υπεύθυνους του κέντρου μέσα σε μόλις 15 λεπτά.

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το πρακτικό μέρος της εφαρμογής της συμφωνίας, και ειδικότερα για την επανεισδοχή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι αφενός ο σχεδιασμός προχωράει στη σωστή κατεύθυνση κι αφετέρου ότι οι κάτοικοι της Χίου δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

Απαντώντας στο αίτημα των προσφύγων να μη γυρίσουν στην Τουρκία, είπε: "Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τι θέλει ο καθένας, είναι τι προβλέπουν οι διαδικασίες και οι συμφωνίες που υπογράψαμε".

Αξίζει να σημειωθεί πως η η ΒΙ.ΑΛ. έχει ξεπεράσει κατά 20% τις δυνατότητες φιλοξενίας της, αφού κρατούνται 1.342 άτομα με ανώτερο όριο φιλοξενίας τα 1.100 άτομα. Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός, ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι εξετάζεται η μεταφορά των υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών "σε γειτονικά νησιά που είναι άδεια μέχρι στιγμής".

Διαμαρτυρίες και από εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες στο hotspot της Μόριας

Τα αυξημένα μέτρα περιφρούρησης λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στο hotspot της Μόριας, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ και του αναπληρωτή υπουργού προστασίας του πολίτη Νίκου Τόσκα, προκάλεσαν την αντίδραση ομάδας μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι παραμένουν υπό περιορισμό στη Μόρια σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Περίπου λοιπόν 200 από τους υπό περιορισμό, συγκεντρώθηκαν στο χώρο λίγο πριν από το σημείο καταγραφής των Σύρων προσφύγων και άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το αίτημα τους για άμεση απελευθέρωση τους "freedom – freedom". Το γεγονός προκάλεσε την εύλογη απορία της Αμερικανίδας υπουργού. Η απάντηση που έλαβε ήταν πως "επρόκειτο για ένα μικρής κλίμακας συμβάν που δεν προκαλούσε λόγο ανησυχίας".

Ας σημειωθεί ότι προληπτικά, άνδρες της μονάδας αποκατάστασης τάξης είχαν αποκλείσει το χώρο όπου επισκέπτονταν η Αμερικανίδα υπουργός, από τους διαμαρτυρόμενους.

Την ίδια ώρα, στο hot spot όπου παραμένουν σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, 1588 μετανάστες και πρόσφυγες, όλα κυλούσαν χωρίς προβλήματα. Οι Πακιστανοί κρατούνται σε χωριστό τμήμα ενώ οι Σύροι και οι υπόλοιποι, έχοντες προσφυγικό προφίλ διαμένουν σε διαφορετικό χώρο, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση ασύλου, όταν θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

Η σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) γίνεται από εταιρεία που μειοδότησε σε διαγωνισμό του στρατού - ενώ σε 24ωρη βάση γίνεται διανομή τσαγιού και μπισκότων σε όποιον το ζητήσει.

Βίντεο: Politischios.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network