Τι μας δείχνουν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία για το καλοκαίρι που θα κάνουμε

Τι μας δείχνουν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία για το καλοκαίρι που θα κάνουμε
Ανοιχτές οι καφετέριες και οι παμπ Soho στο κεντρικό Λονδίνο, 12 Απριλίου 2021 AP Photo / Alberto Pezzali

Στην Βρετανία έχουν εμβολιαστεί υπερδιπλάσιοι πολίτες από ό,τι στην Ελλάδα και μόλις τώρα ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των περιορισμών και το χτίσιμο της ανοσίας της αγέλης. Τι σημαίνει αυτό για το ελληνικό καλοκαίρι;

Η πρόοδος του προγράμματος εμβολιασμών κατά της Covid-19 στη Βρετανία θα περιορίσει τη ζημιά από οποιοδήποτε τρίτο κύμα μολύνσεων του κορονοϊού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή αρχίατρο της Μεγάλης Βρετανίας, Τζόναθαν Βαν-Ταμ, ο οποίος τόνισε ότι πιθανότατα θα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αναταράξεις στην πορεία το επόμενο έτος και πως “είναι σαφές ότι θα έχουμε αυτό που ονομάζεται τρίτο κύμα”. Αφήνεται η εντύπωση πως παρά τον τάχιστο εμβολιασμό μεγάλου αριθμού πολιτών, η Μεγάλη Βρετανία θα έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο υποτροπιασμού αλλά θα βγει νικήτρια χάρη στην ελαφριά ή καθόλου νόσηση ενός ενεργού κρούσματος που προσφέρει ο εμβολιασμός.

«Είμαι προσωπικά αισιόδοξος ότι εάν το πρόγραμμα εμβολιασμών συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, και συνεχίζει να είναι τόσο επιτυχημένο όσο είναι μέχρι τώρα, το τρίτο κύμα, τρόπον τινά, θα μπορούσε απλώς να είναι μια τρίτη έξαρση και πολύ λιγότερο οξεία, λόγω της αποσύνδεσης των κρουσμάτων από νοσηλείες και θανάτους», εξήγησε ο Τζόναθαν Βαν-Ταμ. Σημειωτέον, ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει εμβολιάσει με μία δόση το 50% του πληθυσμού της, την στιγμή που η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνονται στο 20%.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει επίσης εμβολιάσει με 2 δόσεις περισσότερο από το 20% του πληθυσμού της, ενώ Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση (ο μέσος όρος της) έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό περίπου του 8% του πληθυσμού.

Στόχος η ανοσία της αγέλης το καλοκαίρι

Ενώ στην Βρετανία τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ήδη αυξημένα, αναμένονται από τους εγχώριους αξιωματούχους της περισσότερα κρούσματα, πιθανότατα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Στην Ελλάδα μοιάζει να αγνοείται η διάσταση του τρίτου πανδημικού κύματος στον δημόσιο διάλογο, την στιγμή που σε 15 ημέρες ανοίγουν τα σύνορα και εκκινεί η τουριστική σεζόν.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και των ειδικών είναι μέχρι το καλοκαίρι να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. «Φέτος το καλοκαίρι, παρότι ξεκινάμε με πολύ περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι, έχουμε πολύ περισσότερα όπλα. Έχουμε τους εμβολιασμούς, έχουν επιταχυνθεί και μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο 40 με 50% μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουμε ήδη κάποιους με ανοσία λόγω ασθένειας. Την ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι θα την πετύχουμε και θα έχουμε επιταχυνόμενο μπλοκάρισμα του ιού το οποίο θα οδηγήσει κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.

Τόνισε πως «είναι δύσκολο με εμβολιασμούς το καλοκαίρι να έχουμε τεράστιο κύμα, πρέπει να πάμε πάρα πολύ άσχημα. Αν κρατηθούμε σε 1.500 με 2.000 κρούσματα για πολλές εβδομάδες θα σημαίνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά υψηλή, κι επομένως οι μη εμβολιασμένοι θα συνεισφέρουν στις ΜΕΘ, συν το γεγονός ότι είχαμε και σπάνιες μολύνσεις εμβολιασμένων».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος εκτιμώντας πως με τα εμβόλια που εξασφαλίστηκαν θα καταφέρουμε να εμβολιάζουμε 100.000 πολίτες την ημέρα, επομένως η ανοσία στα μέσα του καλοκαιριού είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε χαρούμενος που βλέπει «σαφή έξοδο από αυτήν την κρίση», ωστόσο κάλεσε τους Βρετανούς να «είναι προσεκτικοί» καθώς η χώρα χαλαρώνει σταδιακά το lockdown που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Η διαστακτικότητα μιας χώρας με υπερδιπλάσιους εμβολιασμένους από ότι η δική μας στέλνει σαφές μήνυμα αυτοσυγκράτησης για το φετινό καλοκαίρι παρά την βάσιμη αισιοδοξία που επιβάλλουν οι επερχόμενοι εμβολιασμοί και οι οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες που δεν έβρισκαν διέξοδο για μεγάλο διάστημα, μετά από σχεδόν 7 μήνες lockdown.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα