Το “προκλητικό” ντύσιμο είναι δικαίωμά μας

Το “προκλητικό” ντύσιμο είναι δικαίωμά μας
High fashion model in colorful bright neon lights posing at studio. Portrait of beautiful girl with trendy glowing make-up. Art design vivid style. iStockphoto

Για πολλά χρόνια δεν είχαμε δικαίωμα πάνω στα σώματά μας.

Ο μεσαίωνας στην Ευρώπη και οι θρησκευτικές φιγούρες που τον πλαισίωναν αντιλαμβάνονταν το γυναικείο κορμί ως κίνδυνο και εμπόδιο για τη “σωτηρία” του ανθρώπου.

Η Αναγέννηση έφερε αέρα επανάστασης αναγκάζοντας εκατομμύρια γυναίκες να στριμωχτούν ανάμεσα σε στενούς κορσέδες και φορέματα με αποκαλυπτικό ντεκολτέ φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με αναπνευστικά προβλήματα και σπασμένα πλευρά.

Μέχρι και σήμερα καταπιεστικά καθεστώτα ανά τον κόσμο καθιστούν υποχρεωτική την κάλυψη σημείων του γυναικείου σώματος με πιο χαρακτηριστική την χρήση μαντίλας.

Το 2021 υπάρχουν ακόμα κράτη που οι αμβλώσεις απαγορεύονται από τον νόμο.

Σε χώρες της Ανατολικής Αφρικής και της Ασίας εκατομμύρια γυναίκες υφίστανται τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, γενετήσιο ακρωτηριασμό με στόχο τον έλεγχο της σεξουαλικότητάς τους.

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν κράτη, όπου νομοσχέδιο επιτρέπει στους βιαστές να γλυτώσουν την ποινή τους εάν παντρευτούν το θύμα τους.

Κόκκινα παππούτσια ως σύμβολο των γυναικών που δολοφονήθηκαν iStock

Τι συμβαίνει όμως στην “απελευθερωμένη” δυτική κοινωνία;

Η πραγματικότητα είναι πως οι γυναίκες καλούμαστε ακόμα να λογοδοτήσουμε για τους τρόπους που επιλέγουμε να εκμεταλλευτούμε το σώμα μας.

Με τον ρυθμό των κακοποιήσεων, βιασμών και γυναικοκτονιών να έχει αυξηθεί ραγδαία ένα από τα επιχειρήματα που εξακολουθεί – δυστυχώς κατ’ επανάληψιν – να χρησιμοποιείται στον δημόσιο διάλογο είναι το «Ας πρόσεχε» ρίχνοντας την ευθύνη των αποτρόπαιων εγκλημάτων για μια ακόμα φορά στα θύματα.

Είμαστε πραγματικά τόσο ανόητοι ώστε να πιστεύουμε ότι μια κοντή φούστα αποτελεί την πηγή του κακού; Από πότε δίνει το ακάλυπτο δέρμα μας το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να μας ακουμπήσει, να μας παρενοχλήσει, να μας βιάσει;

Ακόμα και σήμερα η κοινωνία περιμένει να απολογηθούμε επειδή επιλέγουμε να προβάλουμε την σεξουαλικότητά μας με το «Τα ‘θελε και τα ‘παθε» να γίνεται όπλο στο στόμα των αδαών που πιστεύουν ότι μπορούν να καταπατήσουν με το έτσι θέλω την ελευθερία μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είμαστε εδώ για ακόμα μια φορά προκειμένου να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα.

Το προκλητικό ντύσιμο είναι δικαίωμά μας. Το σεμνό, το συντηρητικό, το κυριλέ, το ντεμοντέ, το ανδρόγυνο, το κοριτσίστικο, το κομψό, το μπόχο, το ροκ και το αθλητικό επίσης. Και κανένα από αυτά δεν αποτελεί αιτία καταπάτησης της ελευθερίας μας με οποιονδήποτε τρόπο.

Είναι καιρός να αντιληφθούν οι κακοποιητικοί άντρες ότι καμία γυναίκα δεν “πήγαινε γυρεύοντας”. Καμία γυναίκα δεν “προκάλεσε” την παρενόχληση, τον βιασμό ή την δολοφονία της.

Υπαίτιοι είναι αποκλειστικά όσοι δεν σεβάστηκαν τον αναφαίρετο δικαίωμα στην ζωή της.

Οι γυναίκες για χρόνια μεγαλώναμε σε μια κοινωνία γεμάτη απαιτήσεις, έτοιμες να θέσουμε ως προτεραιότητα τις επιθυμίες τρίτων έναντι των δικών μας.

Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει.

Κάποιες γυναίκες επιλέγουμε να αφήνουμε ακάλυπτο το σώμα μας κι΄ άλλες να το καλύπτουμε.

Εάν υπάρχουν άντρες που θυμώνουν με την Ιωάννα Τούνη ή την Έμιλι Ρατακόφσκι που επιθυμούν να αναδεικνύουν την σεξουαλικότητά τους να σας ενημερώσουμε ότι η οργή σας είναι τελείως άστοχη.

Θα έπρεπε να θυμώνουμε με την κοινωνία που ωθεί τις γυναίκες να μετράνε την αξία τους με βάση τη σεξουαλικότητά τους και όχι την υγεία, την ευτυχία ή τις επιθυμίες τους.

Θα έπρεπε να θυμώνουμε με την κοινωνία που συνεχώς παραλληλίζει τις γυναίκες με αντικείμενα που είναι επιτρεπτό να χαϊδέψεις, να ακουμπήσεις, να παρενοχλήσεις και να τους σφυρίξεις στον δρόμο.

Θα έπρεπε να θυμώνουμε με την κοινωνία που “σπάει” σε κομμάτια τις γυναίκες σε στήθος, οπίσθια και μπούτια, σαν καθένα να είναι επιλογή σε κατάλογο εστιατορίου.

Θα έπρεπε να θυμώνουμε με την κοινωνία που ακόμα και σήμερα κάθε φορά που περπατάμε μόνες στο σκοτάδι σφίγγουμε τα κλειδιά ανάμεσα στα δάχτυλα!

Διαμαρτυρία κατά των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας στο Σύνταγμα George Vitsaras / SOOC

Με την καλλιέργεια σεβασμού να αποτελεί βασική ανάγκη, το NEWS 24/7 απευθύνθηκε στην ψυχολόγο Γεωργία Κορδώνη.

Πώς μπορεί ένα αγόρι να μάθει να σέβεται τις γυναίκες;

Ο σεβασμός στο αντίθετο φύλλο, καλλιεργείται από μικρή ηλικία. Οι άντρες γαλουχούνται με στερεότυπα του τύπου «Οι άντρες δεν κλαίνε» και «Οι άντρες πρέπει να είναι δυνατοί και να κερδίζουν». Γι’ αυτό σχεδόν πάντα κρύβουν και καταπιέζουν τα συναισθήματα θλίψης, ματαίωσης ή απογοήτευσης. Ντρέπονται για αυτή την ευάλωτη πλευρά τους και τελικά αρκετές φορές συμπεριφέρονται με θυμό απέναντι στις γυναίκες.

Για να μάθει ένα αγόρι να σέβεται τις γυναίκες:

  • Πρέπει να έχει υγιή πρότυπα στην οικογένεια του. Όταν οι άνδρες της οικογένειας δείχνουν σεβασμό στις γυναίκες, θα μπορέσουν να μεταδώσουν το ίδιο μήνυμα και στα παιδιά τους. Επίσης και οι δύο γονείς πρέπει να μιλάνε και να συμπεριφέρονται στα παιδιά τους με τον σεβασμό, που θα ήθελαν και τα ίδια να δείξουν σε έναν άλλο άνθρωπο.
  • Είναι σημαντικό να συζητήσουν και να ενημερώσουν οι γονείς τα αγόρια στην εφηβεία για την σεξουαλική αγωγή, την έννοια της συγκατάθεσης και την σημασία των ορίων. Όπως και τα κορίτσια φυσικά για αντίστοιχα θέματα.
  • Θα ήταν χρήσιμο να βοηθά από μικρό ένα αγόρι στις δουλειές του σπιτιού. Έτσι θα καταλάβει και θα σεβαστεί περισσότερο τις γυναίκες που επωμίζονται καθημερινά αυτή την ευθύνη.
  • Πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την σωματική του διάπλαση για να επιβληθεί, αλλά να λύνει τις διαφορές του με διάλογο και επιχειρήματα.
  • Παράλληλα είναι καλό να ενθαρρύνεται να κάνει παρέα με κορίτσια από μικρή ηλικία.
  • Είναι πολύ σημαντικό να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματα του χωρίς φόβο. Να μπορεί να κλάψει και να είναι αδύναμος. Έτσι θα αναπτύξει ενσυναίσθηση και θα σέβεται τα συναισθήματα των άλλων.
  • Είναι καλό να ξέρει ότι οι γυναίκες δεν είναι αδύναμες που χρειάζονται την προστασία των αντρών, για να ανταπεξέλθουν στη ζωή, όπως ένα μικρό παιδί. Αλλά ολοκληρωμένοι άνθρωποι με την δική τους προσωπικότητα.
  • Είναι επίσης αναγκαίο να μάθει ότι δεν μπορεί να αγγίζει κανέναν χωρίς την θέληση του, ούτε να παρασύρεται από τις σεξουαλικές του ορμές, επειδή είναι «άντρας».

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα πρότυπα και τα στερεότυπα στην κοινωνία φτιάχνονται από εμάς. Και από εμάς μπορούν να αλλάξουν!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα