Το ΣτΕ βάζει τέλος στη διαμάχη για το συμβιβασμό Δημοσίου - Siemens

Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, όπου δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, όπου δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Η Ολομέλεια του ΣτΕ “έκλεισε” την υπόθεση για τυπικούς λόγους

Τέλος στη δικαστική διαμάχη για τη “συμφωνία συμβιβασμού” του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας απαράδεκτη την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει το σωματείο “Έλληνες Φορολογούμενοι” και πολίτες.

Με την υπ’ αριθμ. 2913/2017 απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση, καθώς έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε το έννομο συμφέρον που είχαν οι προσφεύγοντες, μιας και η υπόθεση δεν είναι αμιγώς φορολογική και κατ’ επέκταση δεν αρκεί η επίκληση αυτής της ιδιότητας.

Η υπόθεση για το συμβιβασμό που υπεγράφη το 2012, “έκλεισε” χωρίς να μπει στην ουσία και κατά πλειοψηφία, αφού υπήρξε μία μικρή μειοφηψία -τρεις δικαστικοί λειτουργοί - που είχε διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα, έκριναν πως ο γερμανικός κολοσσός δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του, αλλά  και ότι το ελληνικό Δημόσιο συγκάλυψε με την επίμαχη συμφωνία παράνομες ενέργειες. Μάλιστα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η επίμαχη υπόθεση εμφανίζει “μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον” και τίθενται “σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου”.

Παράλληλα, δύο εκ των μελών που μειοψήφισαν, υποστηρίζουν ότι με το συμβιβασμό “η Ελληνική Δημοκρατία παραιτείται από την άσκηση των αρμοδιοτήτων για την επιβολή κυρώσεων σε σχέση, μεταξύ των άλλων, και με άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πράξεις αποβλέπουσες στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Siemens
SHARE:

24Media Network