Αλαλούμ: Βεβαίωση ή όχι για τα προνοιακά επιδόματα; Και ναι και όχι είπαν οι Αρχές

Αλαλούμ: Βεβαίωση ή όχι για τα προνοιακά επιδόματα; Και ναι και όχι είπαν οι Αρχές
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Το ελληνικό δημόσιο σε κορυφαίες στιγμές. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα κεντρική οδηγία του ΟΠΕΚΑ για τις φορολογικές βεβαιώσεις των επιδομάτων άλλαξε άρδην. Η φοβερή αλληλουχία των εγγράφων.

Πρέπει να δίνεται ή όχι βεβαίωση από την εφορία για τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα από τα Κέντρα Κοινότητας και τους άλλους φορείς του Δημοσίου που εμπλέκονται σχετικά; Η απάντηση είναι και ναι και όχι!

Απορείτε; Οι οδηγίες πάντως που έστειλε τους δύο τελευταίους μήνες ο ΟΠΕΚΑ και η ΑΑΔΕ περιλαμβάνουν και τα δύο σενάρια!

Γινόμαστε, ως οφείλουμε, πιο συγκεκριμένοι. Με δελτίο Τύπου που έχει ημερομηνία την 23η Απριλίου του 2020 η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ως εξής: “Τα εν λόγω ποσά που καταβλήθηκαν κατά το έτος 2019 από τον ΟΠΕΚΑ δεν αναγράφονται στους οικείους κωδικής της φορολογικής δήλωσης και δεν υφίσταται η υποχρεώση υποβολής σχετικής βεβαίωσης κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019. Ως εκ τούτων ο ΟΠΕΚΑ δεν εκδίδει βεβαιώσεις για φορολογική χρήση αναφορικά με τις ανωτέρω παροχές”. Η οδηγία του ΟΠΕΚΑ είναι σαφέστατη λοιπόν: Οχι βεβαιώσεις!

Παρόμοια ενημέρωση φτάνει υπηρεσιακά και στα Κέντρα Κοινότητας έξι ημέρες αργότερα στις 29 Απριλίου του 2020. Αντιγράφουμε: “Βάσει νεότερων αποφάσεων της ΑΑΔΕ, ο ΟΠΕΚΑ δεν ανέβασε τις αποδοχές του στο taxisnet και οι επιδοματούχοι δεν θα δηλώσουν τα εισοδήματα από προπονοιακά-αναπηρικά επιδόματα. Παραπέπουμε στο δελτίο Τύπου στο site του ΟΠΕΚΑ. Σε περίπτωση που επιμένουν για χορήγηση ενημερωτικού αποδοχών θα τους παραπέμπετε και εσείς στην επίσημη ανακοίνωση”. Αρα, η οδηγία παραμένει σαφής, όχι βεβαιώσεις.

Μεσολαβεί το διάστημα ενός περίπου μήνα κατά το οποίο οι δικαιούχοι εμφανίζονται πολλές φορές αγανακτισμένοι για το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν φορολογικές βεβαιώσεις για τις αποδοχές τους. Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να στοχοποιούν και υπαλλήλους που απλώς εφαρμόζουν τις εντολές που έχουν.

Στις 25 Μαϊου η λογική αρχίζει να αλλάζει. Σε νέα ενημέρωση προς τα Κέντρα Κοινότητας ο ΟΠΕΚΑ τονίζει: “Εαν έρχονται επιδοματούχοι και ζητούν βεβαίωση καταβολής ποσών για αναπηρικά-προνοιακά επιδόματα κατά το έτος του 2019, θα τους την εκτυπώνεται από την εφαρμογή βάση οδηγιών που σας είχαμε στείλει. Η οδηγία της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι τα ανηπηρικά-προνοιακά επιδόματα πέραν του ότι δεν δηλώνονται, δεν αποτελούν ούτε εισόδημα ούτε καλύπτουν τεκμήρια”. Τουτέστιν η οδηγία πλέον προβλέπει παράδοση βεβαιώσεων αν και τονίζεται ότι τα επιδόματα δεν αποτελούν εισόδημα και δεν δηλώνονται.

Στις 3 Ιουνίου όμως έρχεται η ολοκληρωτική μεταστροφή από την ΑΑΔΕ. Το υπηρεσιακό έγγραφο “φεύγει” με αριθμό πρωτοκόλλου Ε2077 και έχει την υπογραφή του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή. Στο έγγραφο αναφέρεται ρητά ότι οι “προαναφερόμενες προνοιακές παροχές σε χρήματα που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία μπορούν να καλύπτουν τεκμήρια και να αναγραφούν επομένως στους κωδικούς 781-782 της δήλωσης φορολογίας”. Αρα, οι βεβαιώσεις πρέπει να παρέχονται υποχρεωτικά αφού τα ποσά μπορούν να καλύπτουν τεκμήρια.

Το κερασάκι στην τούρτα: Τα Κέντρα Κοινότητας ενημερώθηκαν αρμοδίως μόλις στις 11 Ιουνίου για την οδηγία της ΑΑΔΕ. Από τις 23 Απριλίου είχαν περάσει ήδη 40 ημέρες. Από τις 25 Μαϊού πάντως τους είχαν ευχαριστήσει για την άψογη συνεργασία! Που να μην ήταν και άψογη δηλαδή.

Αν πάντως είστε δικαιούχος των συγκεκριμένων επιδομάτων και πληρωθήκατε, οφείλετε να ζητήσετε και τις ανάλογες βεβαιώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα