Το αντίο στον Γιάννη Μπεχράκη: “Ο καλύτερος της γενιάς του”

Το αντίο στον Γιάννη Μπεχράκη: “Ο καλύτερος της γενιάς του”
Ο Γιάννης Μπεχράκης στο Κάιρο το 2011 AP

Η είδηση του θανάτου του Έλληνα φωτορεπόρτερ έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, με το Reuters, με το οποίο συνεργαζόταν για 30 χρόνια, να κάνει λόγο για έναν από τους πιο διακεκριμένους και αγαπημένους φωτογράφους.

Εκτενή δημοσιεύματα για τον Γιάννη Μπεχράκη, έναν εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων φωτορεπόρτερ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, φιλοξενούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων του κόσμου.

Το Reuters, με το οποίο συνεργαζόταν ο Μπεχράκης, τον χαρακτηρίζει έναν από τους πιο διακεκριμένους και αγαπημένους φωτογράφους του πρακτορείου.

“Στα 30 χρόνια καριέρας, ο Μπεχράκης κάλυψε πολλά από τα πιο ταραχώδη γεγονότα ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία, έναν πολύ ισχυρό σεισμό στο Κασμίρ και την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011. Στην πορεία κέρδισε τον σεβασμό τόσο των συνεργατών όσο και των αντιπάλων του για τις ικανότητές του και την γενναιότητά του” αναφέρει το Reuters.

Οι συνάδελφοί του, που συνεργάστηκαν μαζί του δήλωσαν ότι το Reuters έχασε έναν ταλαντούχο και αφοσιωμένο δημοσιογράφο.

“Έκανε την πιο ξεκάθαρη αφήγηση της ιστορίας με τον πιο καλλιτεχνικό τρόπο. Δεν θα δεις κανέναν τόσο αφοσιωμένο και τόσο εστιασμένο που να θυσιάζει τα πάντα για να τραβήξει την πιο σημαντική εικόνα” τόνισε ο βετεράνος φωτογράφος του πρακτορείου Γκόραν Τομάσεβιτς.

Ο φίλος και συνεργάτης του για 30 χρόνια, Βασίλης Τριανταφύλλου τον χαρακτήρισε “τυφώνα”, που εργαζόταν όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, μερικές φορές κινδυνεύοντας, για να πάρει την εικόνα που ήθελε.

Το Associated Press από την πλευρά του, αφού αναφέρει τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του Μπεχράκη, φιλοξενεί δηλώσεις φωτορεπόρτερ του πρακτορείου που εμπνεύστηκαν από τον εκλιπόντα.

“Ο Γιάννης ήταν ο καλύτερος φωτορεπόρτερ της γενιάς του. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο έγινα φωτορεπόρτερ. Ενδιαφερόταν πολύ για τους ανθρώπους που είχε το προνόμιο να φωτογραφίζει στις πιο ακραίες καταστάσεις. Ήμουν τυχερός που τον είχα ως δάσκαλο και μέντορά μου”, επεσήμανε ο Λευτέρης Πιταράκης.

Ο Θανάσης Σταυράκης τόνισε ότι “όλοι μας του είμαστε ευγνώμονες για τον χρόνο που έδωσε για να βοηθήσει συναδέλφους. Έχει επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά φωτογράφων”.

Η είδηση του θανάτου του Μπεχράκη φιλοξενείται σε όλα τα μεγάλη διεθνή ΜΜΕ και αναδημοσιεύτηκε από αμέτρητα sites σε όλο τον κόσμο.

Τη θλίψη του για τον χαμό του Μπεχράκη εξέφρασε και ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ένας εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων φωτορεπόρτερ.

Η αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Ελλάδα αποχαιρετάει τον Μπεχράκη με μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του και το σχόλιο του φωτογράφου γι’ αυτήν:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα