Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ένα βήμα πριν την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως;

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ένα βήμα πριν την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως;
Το κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην πλατεία Κάνιγγος, όπου έχασε τη ζωή του ο Ζακ Κωστόπουλος Eurokinissi

Οι προσδοκίες της οικογένειας του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου, οι ενέργειες του ανακριτή που χειρίζεται την έρευνα και τα ενδεχόμενα σενάρια που προκύπτουν από την ιατροδικαστική έκθεση, που αποκάλυψε το News 24/7.

Νέα τροπή δεν αποκλείεται να πάρει η υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, ύστερα από την ιατροδικαστική έκθεση που διαβιβάστηκε στον τακτικό ανακριτή. Το συμπέρασμα του πορίσματος που αποκάλυψε το News 24/7, έρχεται να ενισχύσει τη θέση της πολιτικής αγωγής, πως τα χτυπήματα που δέχθηκε ο ακτιβιστής σχετίζονται άμεσα με το θάνατό του.

Όλα τα στοιχεία βρίσκονται πλέον στα χέρια του δικαστικού λειτουργού που χειρίζεται την έρευνα, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί ποια τροπή θα πάρει η υπόθεση. Αν δηλαδή, η υπό διερεύνηση αξιόποινη πράξη θα παραμείνει το κακούργημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης ή αν θα μετατραπεί σε κάποια άλλη κατηγορία, όπως εκείνη της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.

Αντίστοιχα, ο ανακριτής θα κρίνει σε αυτό το στάδιο αν την ιδιότητα του κατηγορουμένου θα έχουν μόνο ο κοσμηματοπώλης της οδού Γλάδστωνος και ο γείτονας μεσίτης ή αν θα ανοίξει η βεντάλια των ερευνών και σε τρίτα πρόσωπα. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που σχεδόν από την πρώτη ημέρα, «παλεύει» η πολιτική αγωγή, η οποία επιρρίπτει ευθύνες τόσο στους αστυνομικούς που βρέθηκαν μπροστά στο περιστατικό και, σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό, χτύπησαν και αυτοί τον άτυχο 33χρονο, όσο και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, που τον μετέφερε σχεδόν νεκρό, αλλά με χειροπέδες.

Πάντως, η πλευρά της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, που από θύμα επιχειρήθηκε να φανεί θύτης, θεωρεί πως το ιατροδικαστικό πόρισμα είναι ικανό να οδηγήσει σε νέες ανακριτικές κινήσεις. Όπως εξηγεί στο News247 η εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων, Άννυ Παπαρούσου, η έκθεση ουσιαστικά συνδέει άμεσα την τραγική κατάληξη του Ζακ Κωστόπουλου με τα άγρια χτυπήματα που δέχθηκε. «Επιβεβαιώνεται η αρχική θέση της πολιτικής αγωγής, ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου συνδέεται αιτιωδώς με τις σε βάρος του βιαιοπραγίες και τα χτυπήματα που δέχθηκε» επισημαίνει η νομική εκπρόσωπος της οικογένειας.

Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξουν καινούργιες δικονομικές ενέργειες που θα προχωρήσουν την έρευνα ένα βήμα περαιτέρω, θα πρέπει στο σημείο αυτό ο δικαστικός λειτουργός να μπορέσει να διαγνώσει αν υπήρξε ο ανθρωποκτόνος δόλος. Με άλλα λόγια, να καταλήξει ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν ευθεία διάθεση να σκοτώσουν το Ζακ Κωστόπουλο. Σύμφωνα με νομικές πηγές, κάτι τέτοιο θα πρέπει στηρίζεται στα όσα αναφέρει η πάγια νομολογία.

«Αντίστοιχη περίπτωση για την οποία όμως, έχουν αποδοθεί κατηγορίες με ανθρωποκτόνα πρόθεση είναι η υπόθεση του Αμερικανού Μπακαρί Χέντερσον που έπεσε νεκρός στο Λαγανά Ζακύνθου μετά από άγρια επίθεση που δέχθηκε από τουρίστες. Ωστόσο, εκεί υπάρχουν τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η νομολογία, όπως είναι τα χτυπήματα στο κεφάλι με σιδερογροθιά, αλλά και πάλι, η δίκη είναι ακόμη σε εξέλιξη και η Δικαιοσύνη δεν έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση» αναφέρουν νομικοί κύκλοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα