Υποτροφίες COSMOTE: ένα πρόγραμμα-θεσμός που στηρίζει πρωτοετείς φοιτητές

Υποτροφίες COSMOTE: ένα πρόγραμμα-θεσμός που στηρίζει πρωτοετείς φοιτητές

Πώς η COSMOTE με το Πρόγραμμα Υποτροφιών 2020 συνεχίζει για 18η χρονιά να προσπαθεί για έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Ο Μιχαηλάγγελος Πιερράτος, υπότροφος του προγράμματος το 2018, μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του.

Οι νέοι είναι ο "πυρήνας" της κοινωνίας. Νέοι με όραμα και ιδέες, νέοι με αξίες, νέοι με στόχους, μυαλό και δύναμη. Νέοι με όρεξη που θέλουν να επενδύσουν στο μέλλον τους και να πάνε μπροστά. Αυτό όμως που για κάποιους είναι αυτονόητο, όπως για παράδειγμα η ευκαιρία στην εκπαίδευση, για κάποιους άλλους δεν είναι. Όχι επειδή δεν θέλουν αυτή την ευκαιρία, αλλά επειδή ενδεχομένως δεν μπορούν να την "αρπάξουν" για λόγους πολύ σημαντικούς.

Σε αυτό το πρόβλημα, στις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών στη χώρα μας έρχεται να απαντήσει η COSMOTE, με ένα πρόγραμμα που έχει γίνει θεσμός και συνεχίζει για 18η χρονιά να προσπαθεί για έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Για να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος, αρκεί να ρίξει μια ματιά σε μερικούς αριθμούς. Τα τελευταία 18 χρόνια, το πρόγραμμα της Υποτροφιών της COSMOTE έχει βοηθήσει 700 φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, έχοντας διαθέσει συνολικά 6 εκατομμύρια ευρώ.

Κινητήρια δύναμη η δίψα για γνώση και δημιουργία

Με αφορμή το νέο Πρόγραμμα Υποτροφιών που ξεκίνησε, το News247.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Μιχαηλάγγελο Πιερράτο, υπότροφο του προγράμματος το 2018, ο οποίος μας μίλησε για τη δική του, προσωπική εμπειρία, για όσα έχει καταφέρει και με τη βοήθεια της υποτροφίας, για τους στόχους και τα όνειρά του και δεν παρέλειψε να δώσει τις συμβουλές του στα παιδιά που ξεκινούν τώρα τις σπουδές τους και αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετώπισε και εκείνος.

Για το πώς ξεκίνησαν όλα είπε: "Το 2018 κέρδισα μία από τις υποτροφίες του προγράμματος της COSMOTE, η οποία περιλάμβανε το ποσό των 15.000€, laptop μαζί με πλήρες πακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, Internet και COSMOTE TV, για όλα τα έτη των σπουδών μου. Μια σημαντική στήριξη σε εμένα και την οικογένειά μου".

Όσο για τη ζωή του όπως έχει διαμορφωθεί τώρα, εξήγησε: "Φοιτώ στο τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ βρίσκομαι στο 3ο έτος των σπουδών μου. Αυτή την περίοδο ασχολούμαι ταυτόχρονα με αρκετά πράγματα, τόσο με θέματα που αφορούν την ίδια τη σχολή μου προφανώς, αλλά παράλληλα και με θέματα εκτός της ακαδημαϊκής μου κατεύθυνσης. Μερικά από αυτά είναι η μουσική, η αστρονομία, η μελέτη του παραλόγου του Καμύ, και η εκμάθηση φαρσί".

Τα όνειρα και οι στόχοι του ήταν πάντα συγκεκριμένα. Ο ίδιος είπε:"Εξ αρχής, ο στόχος μου ήταν πολύ συγκεκριμένος. Να ολοκληρώσω τις προπτυχιακές μου σπουδές όσο το δυνατόν επιτυχέστερα – στα 4 χρόνια και με έναν άριστο βαθμό αποφοίτησης – κ έπειτα σε κάποιο αξιόλογο στον τομέα της θεωρητικής φυσικής πανεπιστήμιο, με υποτροφία, να συνεχίσω με το μεταπτυχιακό μου. Τελικός στόχος, παραμένει η υψηλού επιπέδου έρευνα στον τομέα αυτό.

Μέχρι στιγμής, μπορώ να πω πως είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την πορεία μου. Έχω εξασφαλίσει αρκετές επιτυχίες τόσο όσον αφορά στις ίδιες τις σπουδές μου(με έναν πολύ καλό βαθμό μέχρι σήμερα), όσο και σε προσωπικά εγχειρήματα, όπως σε πανελλήνιους διαγωνισμούς φυσικής, αστρονομίας, σεμινάρια στα camp της Nasa με υποτροφία, μόνο με προσωπικό αγώνα, κ συμμετοχή στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας, ενώ παράλληλα μπορώ με άνεση να ασχολούμαι με ό,τι άλλο βρίσκω ενδιαφέρον".

Όσο για τη συμβουλή που θα έδινε σε κάποιον που αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετώπισε κι αυτός, είπε: "Θα πρότεινα σε εκείνον, να μείνει πιστός σε μία όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα στοχοθεσία, που όμως στηρίζει κ ενθαρρύνει τις ικανότητες του. Να πρόκειται πράγματι για κάτι που θέλει να κυνηγήσει, γιατί λίγοι άνθρωποι σήμερα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία δουλειά που τους ευχαριστεί και θα συνεχίσει να τους ευχαριστεί. Οι αδικίες και τα προβλήματα του κόσμου είναι προφανή, αλλά δυστυχώς πέρα από τον προσωπικό μας αγώνα, λίγα μένουν εντός των δυνατοτήτων μας να πράξουμε, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον. Οπότε ο προσωπικός αγώνας, η δίψα για γνώση και δημιουργία, , σε συνδυασμό με πιθανές σημαντικές ευκαιρίες όπως είναι κ οι υποτροφίες που προσφέρει η Cosmote, είναι οι κινητήριες δυνάμεις κατά τη γνώμη μου για την κατάκτηση των στόχων".

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο απάντησε: "Η τεχνολογία αδιαμφισβήτητα έχει συμβάλει ουσιαστικά στην επιστημονική εξέλιξη, στην οικονομική ανάπτυξη, και διαμορφώνει όλο και πιο καθοριστικά μέρα με τη μέρα την κοινωνία. Η ίδια όμως, έχει επίσης τόσο τη δύναμη να απελευθερώσει το σύγχρονο άνθρωπο όσο κ να τον δεσμεύσει με νέους κ πιο δόλιους τρόπους. Χρειάζεται συνειδητοποίηση, και πάλη απέναντι στις δυνάμεις που τραβάνε όχι πάντα τόσο φανερά την τεχνολογική ανάπτυξη προς τη μη ανθρωπιστική κατεύθυνση, όπως και αναγνώριση της δύναμής της. Έπονται κρίσιμες στιγμές (ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια), και είμαι αβέβαιος για το που οδεύουμε. Παρόλα αυτά, για όλους τους ανθρώπους που κυνηγάνε τη γνώση, θα πρότεινα, από προσωπική εμπειρία, να μην ξεχνάνε πως με την έξυπνη κ ορθολογική χρήση της, η τεχνολογία κ το ίντερνετ συγκεκριμένα, περιέχει τεράστια γνώση κ ευκαιρίες έτοιμες να τις αδράξουμε".

Η ευκαιρία σε μια δύσκολη χρονιά

Στη δύσκολη - για πολλούς λόγους - περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να υπάρχουν πρωτοβουλίες που δημιουργούν και προσφέρουν ευκαιρίες και δυνατότητες στους νέους, επενδύοντας έτσι στο μέλλον της χώρας μας. Γι' αυτό και η COSMOTE συνεχίζει και φέτος να προσφέρει με το Πρόγραμμα Υποτροφιών για το 2020.

Το πρόγραμμα ξεκινά και οι πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων σε όλη την Ελλάδα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, έως και τις 22 Οκτωβρίου στο www.cosmote-scholarships.gr. To νέο Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE περιλαμβάνει 30 υποτροφίες: 29 για συγκεκριμένες σχολές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την υποτροφία "Ζαχαρίας Πιπερίδης" για πρωτοετείς φοιτητές στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδας, στη μνήμη του διακεκριμένου στελέχους του Ομίλου ΟΤΕ.

Υποτροφίες COSMOTE: ένα πρόγραμμα-θεσμός που στηρίζει πρωτοετείς φοιτητές

Το ποσό υποτροφίας για σχολές τετραετούς φοίτησης, ανέρχεται σε 15.000€, ενώ για σχολές πενταετούς φοίτησης αυξάνεται σε 18.750€. Για την υποτροφία Ζαχαρίας Πιπερίδης, το ποσό ανέρχεται σε 25.000€. Επιπλέον, για τις καθημερινές ανάγκες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, η COSMOTE προσφέρει σε όλους τους υποτρόφους laptop και πλήρες πακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, Internet και COSMOTE TV.

Περισσότερες πληροφορίες, όροι συμμετοχής και αιτήσεις είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα των Υποτροφιών.

SHARE: