11 εκατ. απόρρητα έγγραφα ‘καίνε’ 72 νυν και πρώην αρχηγούς κρατών

default image

Πρόκειται για “καυτά” έγγραφα μέσα από τα οποία αποδεικνύεται με ποιους τρόπους λειτουργούσε δίκτυο ξεπλύματος δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο "κάδρο" Καντάφι, Μουμπάρακ, Άσαντ και στενοί συνεργάτες του Πούτιν. Πλατινί και Μέσι στις λίστες (Vid)

Στην μεγαλύτερη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων στα οποία εμπλέκονται 72 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα. Ο λόγος για τα “Αρχεία του Παναμά”  συνολικού αριθμού 11 εκατ. εγγράφων, τα οποία δημοσίευσε αρχικά η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) -107 οργανισμοί μέσων ενημέρωσης σε 78 χώρες- όπου ανέλυσαν τα έγγραφα, ανάμεσά τους το BBC το οποίο και επισημαίνει πως δεν γνωρίζει την πηγή της διαρροής.

Ο Ζεράρ Ράιλ, επικεφαλής της ICIJ, δήλωσε ότι τα έγγραφα καλύπτουν τις καθημερινές “δουλειές” της “μαμάς” εταιρείας Mossack Fonseca για διάστημα άνω της 40ετίας. Ο ίδιος προβλέπει ότι η διαρροή θα είναι πιθανώς το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχθεί ποτέ ο κόσμος των offshore εξαιτίας του όγκου των εγγράφων.

Τα έγγραφα αποτυπώνουν τις σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος, τις εταιρείες που τα διακινούν και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτέ. Πρόκειται για μεγάλες τράπεζες, νομικές υπηρεσίες, πολιτικών, καλλιτεχνών και αθλητών.

Ο Πούτιν και ο παιδικός του φίλος

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, οι κινήσεις προέρχονται από Παναμέζικη offshore, στην οποία εμπλέκονται συνεργάτες του Πούτιν και εταιρείες που σχετίζονται με τις οικογένειες του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι αλλά και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Για τον Βλάντιμιρ Πούτιν το… μονοπάτι είχε βρεθεί μέσω της τράπεζας Bank Rossiya, που λειτουργεί ως «κανάλι» μεταφοράς χρημάτων σε offshore εταιρίες. Μια από αυτές τις εταιρίες, φαίνεται ότι ανήκει στον παιδικό φίλο του Ρώσου προέδρου Sergei Roldugin.

Μέσι, Πλατινί στις λίστες

Τα έγγραφα καταδεικνύουν επίσης πώς η Mossack Fonseca βοήθησε πελάτες της να ξεπλύνουν βρώμικο χρήματα, να αποφύγουν κυρώσεις και φόρους. Πρόκειται για μία από τις πλέον μυστικοπαθείς εταιρείες παγκοσμίως που εδρεύει στον Παναμά, αλλά διατηρεί υποκαταστήματα σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Τα στοιχεία της Mossack Fonseca καταδεικνύουν επίσης πως ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον είχε κρύψει εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στις ισλανδικές τράπεζες μέσω υπεράκτιας εταιρείας που κατείχε μυστικά. Ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν αγοράσει την offshore Wintris ο 2007, και ουδέποτε τη δήλωσε όταν εισήλθε στη Βουλή το 2009. Οκτώ μήνες αργότερα πούλησε το 50% στην σύζυγό του έναντι ενός δολαρίου.

Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα όπως  μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι, διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα