11η Σεπτεμβρίου: Όταν ο Τραμπ έβλεπε τον όλεθρο σαν κτηματομεσίτης

11η Σεπτεμβρίου: Όταν ο Τραμπ έβλεπε τον όλεθρο σαν κτηματομεσίτης
YouTube

Το 2005, υπερασπίστηκε τη χρήση αμιάντου σε οικοδομικά υλικά λέγοντας πως αν οι Δίδυμοι Πύργοι είχαν αμίαντο, δεν θα είχαν πέσει. Οι πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις του νυν προέδρου των ΗΠΑ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που άλλαξαν τις ΗΠΑ.

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 2001, δύο μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που άλλαξε τις ΗΠΑ και το πώς αντιλαμβανόταν η Δύση την “ισλαμική τρομοκρατία”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πολλά χρόνια πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωνε από το γραφείο του στη Νέα Υόρκη πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Σε συνέντευξή του στο NBC News, κατέθετε πως από το γραφείο του είδε το ένα αεροσκάφος να πέφτει στο World Trade Center.

“Σήμερα αυτή η χώρα είναι εντελώς διαφορετική. Και θα είναι πολύ πιο διαφορετική στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν” έλεγε.

“Δεν μπορώ να πιστεύω ότι βλέπω το Lower Manhattan χωρίς το World Trade Center και γι’ αυτό πρέπει να το ανοικοδομήσουμε. Όχι απαραίτητα σε αυτή τη μορφή, αλλά πρέπει να το φτιάξουμε τουλάχιστον όσο καλό ήταν, ίσως και καλύτερο. Ήταν φανταστική η δουλειά των πυροσβεστών και των διασωστών, δούλευαν σαν να μην έχει γίνει τίποτα κακό, ήταν εκπληκτικό”.

Έχω πλέον το πιο ψηλό κτίριο

Ο κτηματομεσίτης τότε Τραμπ που φλέρταρε με την είσοδό του στην πολιτική, είχε κάνει δηλώσεις και στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WWOR.

“Έχετε ένα από τα κτίρια-ορόσημα στο οικονομικό κέντρο. Υπέστη ζημιές, τι συνέβη εκεί;” τον ρωτούσε τότε ο παρουσιαστής με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ να απαντά πως πλέον το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δεν υπάρχει, χωρίς να κάνει αναφορά στα θύματα, όπως και στις δηλώσεις του στο NBC.

“Το 40 Wall Street ήταν το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στο κέντρο του Μανχάταν. Ήταν το το πιο ψηλό πριν από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στη συνέχεια όταν αυτό κατασκευάστηκε, ήταν γνωστό ως το δεύτερο πιο ψηλό και τώρα είναι το ψηλότερο. Μόλις μίλησα με ανθρώπους μου και μου είπαν ότι το θέαμα ήταν απίστευτο. Είναι 7-8 τετράγωνα πιο μακριά και όμως η Wall Street είναι γεμάτη με τούβλα, τσιμέντο και ατσάλι”, ήταν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου, σχολιάζοντας λίγο πολύ πως το δικό του κτίριο ήταν πλέον το ψηλότερο στο Μανχάταν μιας και δεν υπήρχαν οι “Δίδυμοι Πύργοι”.

Πιστεύω πως υπήρχαν και βόμβες μέσα στα κτίρια

“Θα δείχνουμε το πώς έμοιαζε η Νέα Υόρκη πριν το 2000 και θα αναρωτιούνται τι έγινε, δεν θα υπάρχουν ποτέ ξανά οι Δίδυμοι Πύργοι στον ουρανό της πόλης”, πρόσθετε. “Είχε τόσο ατσάλι στο εξωτερικό του αυτό το κατασκεύασμα, ήταν τόσο σταθερό, δεν μπορώ να πιστέψω το πώς ένα αεροπλάνο κατάφερε να ανοίξει αυτό το στιβαρό ατσάλι. Πιστεύω πως υπήρχαν και βόμβες μέσα στα κτίρια, στο υπόγειο ίσως”, σημείωνε αφήνοντας αιχμές που χρησιμοποιήθηκαν και σε θεωρίες συνωμοσίας τα επόμενα χρόνια για το τί συνέβη την 11η Σεπτεμβρίου.

Φέτος το καλοκαίρι ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα 18 χρόνια πριν. Μιλώντας στην εκπομπή του Τζορτζ Στεφανόπουλος δήλωνε πως πίσω από την επίθεση δεν ήταν το Ιράκ.

“Ήταν άλλοι άνθρωποι. Και νομίζω ότι ξέρω ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι. Μπορεί να το ξέρετε και εσείς”.

Η τότε επίθεση εκδοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα 3.000 άνθρωποι συνολικά να χάσουν τις ζωές τους, ήταν πως πίσω από το σχέδιο δράσης και την εκτέλεσή του ήταν 19 τρομοκράτες της εξτρεμιστικής, ισλαμικής οργάνωσης Αλ Κάιντα με επικεφαλής τον Μπιν Λάντεν.

Μετά τις επιθέσεις οι ΗΠΑ εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν ενώ η κυβέρνηση Μπους “χρησιμοποίησε” τις επιθέσεις για να επιτεθεί στο Ιράκ το 2003.

Ο Τραμπ κατέκρινε τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι ήταν “η χειρότερη απόφαση που πάρθηκε στην ιστορία αυτής της χώρας” ενώ περιέγραφε την περιοχή ως “κινούμενη άμμο”.

“Ήταν μια τραγική απόφαση. Και παρεπιμπτόντως το Ιράκ δεν έριξε το World Trade Center. Δεν ήταν το Ιράκ”, επανέλαβε στις πρόσφατες δηλώσεις του.

Το δε 2016 είχε δηλώσει πως “το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έπεσε επειδή ο Μπιλ Κλίντον δεν σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν όταν είχε την ευκαιρία να το κάνει”.

Το 2005, μιλώντας στο Κογκρέσο, υπερασπίστηκε τη χρήση αμιάντου σε οικοδομικά υλικά. Μάλιστα, είχε δηλώσει πως αν η τοξική ουσία είχε χρησιμοποιηθεί στους Δίδυμους Πύργους, τότε εκείνοι θα συνέχιζαν να στέκουν ακόμη και σήμερα. Φυσικά για τις δηλώσεις του αυτές είχε κατακριθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα