Αφγανιστάν: Δολοφονίες τουλάχιστον 200 πρώην μελών των αρχών από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Δολοφονίες τουλάχιστον 200 πρώην μελών των αρχών από τους Ταλιμπάν
Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. AP

Σύμφωνα με έκθεση της Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ, τουλάχιστον 200 πρώην μέλη του στρατού, των δυνάμεων της τάξης και της κυβέρνησης έχουν δολοφονηθεί από τη στιγμή που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, από το 2021.

Πάνω από 200 πρώην μέλη του στρατού, των δυνάμεων της τάξης και της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν έχουν δολοφονηθεί, μετά από την κατάληψη εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021, σύμφωνα με το ΟΗΕ.

Σε έκθεσή της, η Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) αναγράφει ότι έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 218 εξωδικαστικές εκτελέσεις που σχετίζονται που τους Ταλιμπάν, από τα μέσα του 2021 ως τον Ιούνιο φέτος.

“Στις περισσότερες περιπτώσεις άνθρωποι συνελήφθησαν από τις ντε φάκτο δυνάμεις ασφαλείας, συχνά για μικρό χρονικό διάστημα προτού φονευθούν”, επισημαίνει η έκθεση.

Ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως έχει δοθεί “γενική αμνηστία” στα πρώην μέλη της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν, μετά από διαταγή του ανώτατου ηγέτη του ισλαμιστικού κινήματος. Σύμφωνα με άλλη διαταγή, απαγορεύονται τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση των συλληφθέντων.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπαν ανέφερε για την έκθεση ότι δεν έχει λάβει καταγγελίες για περιστατικά μη συμμόρφωσης με τη διαταγή αυτή και πρόσθεσε ότι τυχόν παραβιάσεις θα ερευνηθούν. Παράλληλα διέψευσε ότι οι Ταλιμπάν επιδοκιμάζουν τις εξωδικαστικές εκτελέσεις ή τη στοχοθέτηση ατόμων που πολέμησαν ή εργάστηκαν για την πρώην κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

“Κανένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων της προηγούμενης κυβέρνησης δεν έχει συλληφθεί, δεν κρατείται ή έχει βασανιστεί λόγω των δραστηριοτήτων του στις δυνάμεις ασφαλείας”, επισήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

“Οι εργαζόμενοι της πρώην κυβέρνησης που εντάχθηκαν σε ομάδες αντίπαλες στο Ισλαμικό Εμιράτο (σ.σ. την κυβέρνηση των Ταλιμπάν) ή είχαν στρατιωτικές δραστηριότητες εις βάρος του συστήματος έχουν συλληφθεί και παραδοθεί στις δικαστικές αρχές”, συμπλήρωσε.

Σχεδόν οι μισοί φόνοι, που κατέγραψε η UNAMA, συνέβησαν κατά το πρώτο τετράμηνο της ανάληψης εξουσίας των Ταλιμπαν, τον Αύγουστο του 2021, και 70 καταγράφηκαν το 2022 .

“Για την πλειονότητα των παραβιάσεων που αναφέρονται στην έκθεση αυτή υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν οι ντε φάκτο αρχές για να ερευνήσουν τα περιστατικά και να φροντίσουν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι”, κατήγγειλε η UNAMA για τους Ταλιμπάν.

“Αυτή η προφανής ατιμωρησία με την οποία μέλη των ντε φάκτο αρχών εξακολουθούν να διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας προκαλεί ανησυχία”, τόνισε η αποστολή του ΟΗΕ.

Συνολικά η UNAMA έχει καταγράψει 800 περιστατικά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν σε βάρος πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων και στρατιωτικών, περιλαμβανομένων συλλήψεων, εξαφανίσεων και βασανιστηρίων, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Τα περισσότερα διαπράχθηκαν εναντίον μελών των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα