Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πάνω από τις μισές περιφέρειες της χώρας

Ταλιμπάν στον Αφγανιστάν
Ταλιμπάν στον Αφγανιστάν RAHMAT GUL / ASSOCIATED PRESS

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν 210 και πλέον από τις περιφέρειες του Αφγανιστάν, δηλαδή κάτι παραπάνω από το 50% της χώρας.

Οι Ταλιμπάν κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα μεγάλα εδαφικά κέρδη στην ευρείας κλίμακας επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και πλέον ελέγχουν 210 και πλέον από τις περιφέρειες του Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Αυτό σημαίνει πως οι ισλαμιστές αντάρτες κατέχουν κάτι παραπάνω από το 50% της χώρας, καθώς η ασιατική χώρα μετράει περίπου 400 περιφέρειες στις 34 επαρχίες της.

ADVERTISING

Κατά την έρευνα του πρακτορείου, η κυβέρνηση διατηρεί τον πλήρη έλεγχο σε μόλις 110 περιφέρειες.

Σε περίπου 80 περιφέρειες, οι δύο πλευρές δίνουν μάχες.

Μεγάλο μέρος των εδαφικών κερδών των Ταλιμπάν αποσπάστηκε μετά την έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων τον Μάιο.

Μια από τις επαρχίες στις οποίες σημειώθηκε τελευταία προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών είναι η Παντσίρ (βορειοανατολικά), γενέτειρα του γνωστού πολέμαρχου Άχμαντ Σα Μασούντ.

Στην κεντρική επαρχία Μπαμιάν, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν για λίγο τον έλεγχο δύο περιφερειών, αλλά τις ανέκτησαν. Η επαρχία απολάμβανε τα τελευταία χρόνια ηρεμία, σε βαθμό που είχε μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό.

Οι ισλαμιστές αντάρτες το τρέχον διάστημα επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου είχαν συναντήσει τη σφοδρότερη αντίσταση όταν είχαν καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Ταλιμπάν προελαύνουν ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα στο λίκνο του κινήματός τους, τη νότια επαρχία Κανταχάρ.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, οι φονταμενταλιστές μαχητές κατέλαβαν την περιφέρεια Σπιν Μπολντάκ, όπου βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες συνοριακές και εμπορικές διελεύσεις της χώρας, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό Γκιουλ Άχμαντ Καμίν και τον αυτοδιοικητικό αξιωματούχο Νεματουλά Ουάφα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τρομοκρατία
SHARE:

24Media Network