Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν το τελευταίο προπύργιο της κυβέρνησης στον βορρά

Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν το τελευταίο προπύργιο της κυβέρνησης στον βορρά
Ταλιμπάν στην πόλη Χεράτ στο Αφγανιστάν 2021 Hamed Sarfarazi/AP Photo

Η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η μεγαλούπολη του βορρά, ήταν μία από τις μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που παρέμεναν μέχρι πρότινος υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Συνεχίζεται η αδυσώπητη προέλαση των Ταλιμπάν, οι οποίοι την Παρασκευή (13/08), έφθασαν προ των πυλών της Καμπούλ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Σάββατο (14/8), μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν τη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την πόλη που ήταν το τελευταίο προπύργιο των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τρέπονται σε φυγή και να κατευθύνονται στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της επαρχίας Μπαλχ.

“Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ”, δήλωσε ο Αφζάλ Χαντίντ, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Μπαλχ, προσθέτοντας ότι η πόλη φαίνεται πως έπεσε χωρίς να γίνει μάχη. Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τον εξοπλισμό τους και κατευθύνθηκαν προς τη συνοριακή διάβαση.

“Όλα τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έφυγαν από την πόλη Μαζάρ”, δήλωσε, παρότι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονται σε μια περιοχή έξω από το κέντρο της πόλης.

“Οι Ταλιμπάν παρελαύνουν πάνω στα οχήματα και τις μοτοσικλέτες τους, πυροβολώντας στον αέρα για να γιορτάσουν”, δήλωσε ο Ατικουλάχ Γαγιόρ, που μένει κοντά στο διάσημο μπλε τζαμί της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, διευκρινίζοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις αποχωρούσαν από την πόλη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα