Αφγανιστάν: Στελέχη των Αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων σκότωσαν τουλάχιστον 39 αμάχους

Αφγανιστάν: Στελέχη των Αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων σκότωσαν τουλάχιστον 39 αμάχους
Ο ανώτατος αξιωματικός που διοικεί τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας ap

Οι μάχιμες μονάδες της Αυστραλίας εγκατέλειψαν τη χώρα της Ασίας το 2013. Έκτοτε, ήρθαν στο φως μαρτυρίες για συχνά βάρβαρες πράξεις επίλεκτων μελών μονάδων των ειδικών δυνάμεων.

Ο ανώτατος αξιωματικός που διοικεί τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας παραδέχθηκε σήμερα Πέμπτη (19/11) πως υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι στελέχη των ειδικών δυνάμεων της χώρας «σκότωσαν παράνομα» τουλάχιστον 39 αμάχους και πρόσωπα που δεν συμμετείχαν σε εχθροπραξίες στο Αφγανιστάν, καθώς δημοσιοποιείται το πόρισμα έρευνας που διενεργείτο για χρόνια.

«Από τον αφγανικό λαό, εξ ονόματος των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, ζητώ ειλικρινά και ανεπιφύλακτα συγγνώμη» για «όλες τις αξιόμεμπτες ενέργειες από πλευράς αυστραλιανών στρατιωτικών», υπογράμμισε ο στρατηγός Άνγκους Κάμπελ.

«Ορισμένες περίπολοι περιφρόνησαν τον νόμο, κανόνες παραβιάστηκαν, ιστορίες επινοήθηκαν, ψέματα ειπώθηκαν, αιχμάλωτοι δολοφονήθηκαν», συνέχισε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου.

Τα 25 μέλη των ειδικών δυνάμεων που κατηγορούνται για τις πράξεις αυτές σε 23 συμβάντα «σπίλωσαν» ηθικά το σύνταγμά τους, τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις και την πατρίδα τους, πρόσθεσε, τονίζοντας πως θα προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκες για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΕΠ, πρόκειται κυρίως για στελέχη της λεγόμενης Special Air Service (SAS). Ορισμένα από αυτά υπηρετούν ακόμη στον στρατό, είπε ο ανώτατος αξιωματικός.

Σε αυτόν τον «επονείδιστο απολογισμό» συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις στις οποίες «νέα μέλη περιπόλων» φέρονται «να εξαναγκάστηκαν να πυροβολήσουν αιχμαλώτους, για να διαπράξουν τον πρώτο τους φόνο», μια «φρικαλέα πρακτική γνωστή με την ονομασία ‘blooding’», αποκάλυψε επίσης ο στρατηγός Κάμπελ.

Αξίωσε να ανακληθούν τα παράσημα που είχαν απονεμηθεί σε κάποια μέλη των ειδικών δυνάμεων που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν από το 2007 ως το 2013.

Μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, πάνω από 26.000 αυστραλοί στρατιωτικοί στάλθηκαν στο Αφγανιστάν, όπου πολέμησαν στο πλευρό των αμερικανικών και των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Οι «φάκελοι του Αφγανιστάν»

Οι μάχιμες μονάδες της Αυστραλίας εγκατέλειψαν τη χώρα της Ασίας το 2013. Έκτοτε, ήρθαν στο φως μαρτυρίες για συχνά βάρβαρες πράξεις επίλεκτων μελών μονάδων των ειδικών δυνάμεων.

Μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει πολύ σοβαρές κατηγορίες σε βάρος στελεχών του αυστραλιανού στρατού, όπως η περίπτωση αμάχου που τουφεκίστηκε για να αδειάσει μια θέση σε ελικόπτερο, ή εκείνη ενός εξάχρονου παιδιού που έπεσε νεκρό κατά τη διάρκεια εφόδου σε σπίτι.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας τα προηγούμενα χρόνια στρεφόταν εναντίον όσων καταμήνυαν τέτοιες φρικαλεότητες και η αστυνομία εναντίον δημοσιογράφων που έφερναν στο φως τις υποθέσεις.

Ξέσπασε τεράστιο σκάνδαλο το 2017, όταν το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC έφερε στο φως τους «Φακέλους του Αφγανιστάν», έρευνα που αποκάλυπτε κατηγορίες σε βάρος στελεχών των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων για δολοφονίες άοπλων αλλά και παιδιών στην εμπόλεμη χώρα.

Η αστυνομία είχε αντιδράσει στις αποκαλύψεις αρχίζοντας να διενεργεί έρευνα σε βάρος δύο δημοσιογράφων του ABC, του Ντάνιελ Όουξ και του Σαμ Κλαρκ, που βάρυναν υποψίες ότι είχαν στα χέρια τους απόρρητο υλικό. Είχε γίνει ακόμη και έφοδος στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου στο Σίδνεϊ, προτού η έρευνα να μπει στο αρχείο.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον συνομίλησε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας, ανέφερε πηγή ενημερωμένη σχετικά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μόρισον είχε προειδοποιήσει πως το πόρισμα περιέχει «δύσκολα και σκληρά νέα για τους Αυστραλούς». Στη χώρα της Ωκεανίας, ο στρατός αποτελεί αντικείμενο λατρείας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα