Αυστραλία: Παραγγέλνει από τις ΗΠΑ πάνω από 200 πυραύλους Tomahawk

Αυστραλία: Παραγγέλνει από τις ΗΠΑ πάνω από 200 πυραύλους Tomahawk
Εκτόξευση πυραύλου Tomahawk. AP

Από τις ΗΠΑ θα παραγγείλει η Αυστραλία τουλάχιστον 200 πυραύλους Tomahawk, για να βελτιώσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Η παραγγελία "αγγίζει" τα 830 εκατομμύρια ευρώ.

Πάνω από 200 πυραύλους κρουζ Tomahawk θα αγοράσει η Αυστραλία από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι, εν όψει των γενικότερων προσπαθειών της χώρας να ανταπεξέλθει στην ανοδική πορεία των στρατιωτικών δυνάμεων της Κίνας.

Η παραγγελία, κόστους 830 εκατομμυρίων ευρώ, σημαίνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας θα γίνουν “από τις ισχυρότερες και πιο τεχνολογικά προηγμένες στον κόσμο”, σύμφωνα με τον Πατ Κόνροϊ, υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ταχύτατα αποκτά η Αυστραλία νέες στρατιωτικές δυνατότητες, επιλέγοντας συστήματα ικανά να πλήξουν σε μεγάλες αποστάσεις δυνητικούς αντιπάλους, όπως η Κίνα.

“Καθώς εισερχόμαστε σε αυτήν που πολλοί αποκαλούν εποχή των πυραύλων, αυτοί αποτελούν απαραίτητα εργαλεία ώστε οι αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις να είναι σε θέση να εκπληρώνουν την αποστολή τους να υπερασπίζονται τους Αυστραλούς”, ανέφερε ο Κόνροϊ.

Τους πυραύλους Tomahawk, με δραστικό βεληνεκές χιλίων και πλέον χιλιομέτρων, θα φέρουν τα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού. Προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που προγραμματίζει να πάρει η Αυστραλία, κατά τη στρατιωτική συμμαχία AUKUS, την οποία σύναψαν η Καμπέρα, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τον Ιανουάριο, η Αυστραλία αποδέχθηκε από τις ΗΠΑ προσφορά, για την προμήθεια πυραύλων HIMARS, μέρους συστήματος αυτοκινούμενου πυροβολικού, που χρησιμοποιείται και από τον ουκρανικό στρατό.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συμβάλλει στην προσπάθεια της Αυστραλίας να δημιουργήσει δική της βιομηχανία κατασκευής πυραύλων, προκειμένου να ενισχυθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας της πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Κονρόϊ δήλωσε ότι μελετάμε επίσης επιλογές για να κατασκευάζουμε τους πυραύλους στην εθνική μας επικράτειά”, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία της.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα