Αυστρία: Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ ή φυλάκιση σε όσους αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αυστρία: Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ ή φυλάκιση σε όσους αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Εμβολιασμοί στην Αυστρία λίγο πριν το λοκντάουν AP Photo/Vadim Ghirda

Νομοσχέδιο βάσει του οποίου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα ισχύει για όλους τίθεται προς ψήφιση τον Φεβρουάριο του 2022 στην Αυστρία. Τι προβλέπει.

Πρόστιμα έως και 7.000 χιλιάδες ευρώ, ακόμη και φυλάκιση για διάστημα αρκετών εβδομάδων, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού στην Αυστρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του λεγόμενου νόμου περί προστασίας του εμβολιασμού Covid-19 που διέρρευσε στα ΜΜΕ και το οποίο “είδε” η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύει για όλους όσους διαμένουν μόνιμα στην Αυστρία, ενώ θα εξαιρούνται μόνο όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 6 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ισχύσει – αν ψηφιστεί – από τον Φεβρουάριο.

Βάσει αυτού, όποιος αρνηθεί να παρευρεθεί σε προγραμματισμένο ραντεβού εμβολιασμού θα λάβει επίσημη κλήση από τις τοπικές αρχές. Εάν ένα άτομο αποτύχει να εμφανιστεί, τότε θα κληθεί άλλη μια φορά μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Εάν αγνοηθεί και το δεύτερο επίσημο αίτημα, το άτομο θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 3.600 ευρώ (ή φυλάκιση τεσσάρων εβδομάδων). Το πρόστιμο θα αυξηθεί σε 7.200 ευρώ για όσους είχαν ήδη επιβληθεί δύο φορές πρόστιμο για παραβίαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο για όσους δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο λόγω “κίνδυνου για τη ζωή ή την υγεία” καθώς και για τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί θα είναι υποχρεωτικοί. Το Αυστριακό υπουργείο Υγείας είναι επιφορτισμένο με τη ρύθμιση των διαστημάτων μεταξύ των εμβολιασμών και των πιθανών συνδυασμών εμβολίων, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει επίσης ποιος θεωρείται “εμβολιασμένος” και εάν τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 θα πρέπει επίσης να υπολογίζονται ως “εμβολιασμένα”. Παρόλα αυτά, κανείς δεν θα οδηγούνταν με το ζόρι σε ένα κέντρο εμβολιασμού ή δεν θα αναγκαζόταν να κάνει εμβολιασμό παρά τη θέλησή του, ανέφερε η Die Presse.

Το κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί στο γραφείο της καγκελαρίου σήμερα Τρίτη, ενδέχεται να αλλάξει, σημειώνουν τα αυστριακά ΜΜΕ. Εάν ψηφιστεί, η νομοθεσία αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της ταχείας αύξησης των κρουσμάτων, η Αυστρία έλαβε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της COVID-19. Η κυβέρνηση επέβαλε πλήρες lockdown στις 22 Νοεμβρίου, παράλληλα με την ανακοίνωση ότι οι εμβολιασμοί θα καταστούν υποχρεωτικοί από τον Φεβρουάριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο η υγειονομική κρίση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα