Αγγλία: 15χρονος προετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα αλά ISIS

Αγγλία: 15χρονος προετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα αλά ISIS
Αγγλία: 15χρονος προετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα αλά ISIS shutterstock

Ένα 15χρονο αγόρι στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτράπηκε από το να πραγματοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση εμπνευσμένη από την ISIS, την οποία προετοίμαζε κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Ένα 15χρονο αγόρι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει “αφοπλιστεί” από το σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων εμπνευσμένων από την ISIS, τις οποίες προετοίμαζε, αφού ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσα σε λίγους μήνες.

Ο δικαστής άκουσε ότι η ιδεολογία της ISIS “γέμισε ένα μεγάλο κενό στη ζωή του και τον έκανε να νιώθει ξεχωριστός”.

Ο έφηβος, ο οποίος δεν μπορεί να κατονομαστεί λόγω της ηλικίας του, πειραματίστηκε με βόμβες μολότοφ στην κρεβατοκάμαρά του κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω κορονοϊού, νωρίτερα αυτό το έτος.

Ηχογράφησε επίσης μια σειρά βίντεο όπου έλεγε ότι θα κάνει ιερό πόλεμο και φάνηκε να υποκινεί άλλους να ξεκινήσουν τις δικές τους επιθέσεις.

Μια κριτική επιτροπή απέσυρε την κατηγορία προετοιμασίας τρομοκρατικής ενέργειας από το αγόρι.

Το δικαστήριο, ωστόσο άκουσε ότι ανέπτυξε γρήγορα “ακραίες απόψεις” που σχετίζονται με την ISIS στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν ήταν 14 ετών.

Γενικά, ανώτεροι αξιωματικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το lockdown λόγω COVID-19 θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση.

Η εισαγγελέας της υπόθεσης είπε ότι το αγόρι είχε ερευνήσει πώς να φτιάξει διαφορετικά είδη δυνητικά θανατηφόρων συσκευών και είχε πειραματιστεί με την ιδέα της χρήσης όπλου.

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του, το αγόρι είπε ότι δεν εννοούσε αυτό που είπε στα βίντεό του και ότι είχε μάθει την ορολογία “τζιχάντι” από την μαύρη κωμωδία Four Lions.

Παραδέχθηκε ότι έμαθε να κάνει μολότοφ από ένα βίντεο του YouTube, αρνήθηκε ότι σκότωσε ή βασάνισε κανέναν, κάνοντας “ιερό πόλεμο”.

Ερωτηθείς από έναν δικηγόρο υπεράσπισης για τις αιτίες των ενεργειών του, απάντησε “Δεν ξέρω πραγματικά”, προσθέτοντας ότι ήταν αναστατωμένος βλέποντας τα “άσχημα” βίντεο που έκανε.

Το δικαστήριο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η οικογένεια του αγοριού είχε εμπλακεί με κοινωνικές υπηρεσίες εν μέσω ανησυχιών για παραμέληση παιδιού και ότι ο ίδιος είχε προηγουμένως τοποθετηθεί σε ανάδοχη φροντίδα.

Ο έφηβος διέθετε διαγράμματα που σχετίζονται με αυτοσχέδια εκρηκτικά, διακόπτες και πυροκροτητές και έκανε βασικά σχέδια ενός “διακόπτη νεκρού”, ο οποίος επιτρέπει στους βομβιστές να πυροδοτήσουν συσκευές μετά από πυροβολισμό ή ακινητοποίηση από την αστυνομία.

Είπε σε έναν κοινωνικό λειτουργό ότι είχε μετατραπεί σε μουσουλμάνος τον Μάιο.

Το αγόρι έγραφε ένα σημείωμα στο iPhone του τον Φεβρουάριο, ζητώντας από τους μουσουλμάνους να ακολουθήσουν το νόμο της Σαρία και αποκαλώντας τη δυτική κουλτούρα “καρκινικό όγκο”.

Το σημείωμα ανέφερε επιπλέον ότι η ISIS “θα ανέβει και πάλι ισχυρότερη” παρά την εδαφική της ήττα στη Συρία και το Ιράκ και θα “βιάσει” τις χώρες που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής ομάδας.

Κάλεσε τις γυναίκες “εργαλεία, ένα αντικείμενο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως σεξουαλικός σκλάβος” και επιτέθηκε στην ομοφυλοφιλία, ζητώντας την “εξαφάνιση της δυτικής φυλής”.

Ορισμένα βίντεο περιείχαν οδηγίες για το πώς να φτιάξει κανείς σπιτικές βόμβες, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να “εκφράσουν την αγάπη τους για τον Αλλάχ με το να γίνουν μάρτυρες”.

Το δικαστήριο εξήγησε ότι δεν υπήρξε κανένας από το κοινωνικό του περιβάλλον να του δείξει τον δρόμο προς το εξτρεμιστικό Ισλάμ και όλες οι ιδέες του βασίζονται στην ιντερνετική προπαγάνδα με την οποία ήρθε σε επαφή, σύμφωνα με τον Independent.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα