Αγγλία: Πολιτικός σεισμός για τις “στοίβες πτωμάτων” του Μπόρις Τζόνσον

Αγγλία: Πολιτικός σεισμός για τις “στοίβες πτωμάτων” του Μπόρις Τζόνσον
Ο Μπόρις Τζόνσον AP

Αυξάνονται εκείνοι που υποστηρίζουν πως όντως ο Μπόρις Τζόνσον ειπε σε σύσκεψή "προτιμώ να αφήσω τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες". Τρομακτική η ολιγωρία των Τόρις για τη διάψευση της δήλωσης.

Ο Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν την επιβολή του τρίτου πολύμηνου lockdown για τον κορονοϊό σε όλη την Αγγλία, κατά τη διάρκεια σύσκεψης σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο τον περασμένο Οκτώβριο, φέρεται να είπε σε έντονο τόνο “προτιμώ να αφήσω τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες”, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να μην προβεί σε οριζόντα περιοριστικά μέτρα. Με την αποκάλυψη της μαρτυρίας, όλη η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε πολιτικό αναβρασμό.

Ο υπουργός Ρότζερ Κόουβ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, απάντησε με έντονο ύφος στις κατηγορίες ενάντια στον Τζόνσον, λέγοντας “ήμουν μέσα στο δωμάτιο μαζί με τον πρωθυπουργό, δεν άκουσα ποτέ να λέγεται κάτι τέτοιο. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι θα έλεγε αυτά τα πράγματα, το βρίσκω απίστευτο!”. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι έμεινε “έκπληκτος” από την μαρτυρία της Daily Mail και ζήτησε από τον Τζόνσον να δώσει εξηγήσεις. Προηγουμένως και ο ίδιος ο Τζόνσον είχε διαψεύσει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως “κάναμε το Lockdown και δούλεψε, αυτό έχει σημασία για τον λαό μας”.

Την ίδια στιγμή βέβαια, το ρεπορτάζ του BBC επέμεινε στο ότι όντως ειπώθηκε αυτή η κουβέντα, κατά τη διάρκεια μιας “έντονης λεκτικής αντιπαράθεσης” μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων και του Τζόνσον, χωρίς να επιβεβαιώνεται αν ήταν παρών ο υπουργός Κόουβ στο δωμάτιο.

Παράλληλα και ο Ρόμπερτ Πρέστον, πολιτικός αναλυτής του καναλιού ITV, με νέο του blog διαβεβαιώνει τη γνησιότητα της μαρτυρίας, αναφέροντας συγκεκριμένα πως κατά τη διάρκεια της λογομαχίας οι πόρτες του δωματίου ήταν ανοικτές και τουλάχιστον 3 παρευρισκόμενοι άκουσαν τον Τζόνσον να λέει την επίμαχη ατάκα με τις στίβες πτώματων.

Σε σημερινό του live blog, o Guardian αξιολογεί το ρεπορτάζ της Daily Mail ως έγκυρο, λαμβάνοντας υπόψιν τους εξής παράγοντες:

  • Ο δημιουργός του, Σάιμον Γουόλτερς, είναι ένας έμπειρος ρεπόρτερ, με αρκετές διακρίσεις για τα δημοσιογραφικά του κείμενα και μια πολιτική στάση που κρίνεται ως ουδέτερη και με αφοσίωση στους κανόνες του ρεπορτάζ.
  • Ο Γουόλτερς φαίνεται πως έχει προσεγγίσει πηγές κοντά στον υπουργό Κόουβ, αλλά και άτομα που βρίσκονταν πρόσφατα στο περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον ως σύμβουλοι, ακόμα και άτομα που παρευρίσκονται ακόμα στον ευρύτερο κύκλο του Βρετανού προέδρου.
  • Η βρετανική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κόουβ, καθυστέρησαν αρκετές ώρες να διαψεύσουν το δημοσίευμα. Τα εμφατικά λόγια που χρησιμοποιήσε ο Κόουβ “απίστευτο! πρωτοφανές” δεν περιλάμβαναν ξεκάθαρες αποστροφές διάψευσης του γεγονότος. Δεν είπε ποτέ “δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο”, αλλά προτίμησε να πει “δεν το άκουσα”.
  • Το έχει ξανακάνει. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει προβεί σε μακάβριες, “αστείες” τοποθετήσεις με νεκρούς στο παρελθόν. Σε δήλωση του για τη Λυβύη είχε πει μεταξύ άλλων: “Είναι μια υπέροχη χώρα για επενδύσεις, αρκεί να καθαρίσουν πρώτα τους σωρούς πτωμάτων που έχουν εκεί”.

“Πιθανότατα το είπε, αλλά δεν το εννοούσε, όπως και τόσα άλλα πράγματα” καταλήγει ο Guardian. Άλλη μια μέρα στην Αγγλία με την κωμικοτραγική περσόνα του Μπόρις Τζόνσον να γίνεται viral, με τον πιο τρομακτικό τρόπο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα