Αγνοείται το αίτημα της Ελλάδας για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Αγνοείται το αίτημα της Ελλάδας για κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν αντιτάξει κυρώσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το ερώτημα είναι να θα το κάνει. Eurokinissi

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμηνύει πως το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, πηγές του Βερολίνου αναφέρουν πως δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα.

Με το Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως θα επιδιώξει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Φαίνεται όμως πως μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιήσει καμία κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση.

“Το Βερολίνο δεν αναμένει αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στην επικείμενη σύνοδο Κορυφής”, αναφέρουν κυβερνητικές που επικαλείται η Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τον Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρουν επίσης, δεν έχει μέχρι στιγμής τεθεί επίσημα θέμα επιβολής κυρώσεων για το αυριανό συμβούλιο.

Η πληροφορία που μεταφέρει η DW, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις περί κυρώσεων δηλώσεις του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, Στέλιου Πέτσα, τις προηγούμενες μέρες, στις οποίες ανέφερε ότι η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα των κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

“Επομένως, εκ των πραγμάτων, θα τεθεί το θέμα την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε όχι μόνον κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και από τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών χθες και από άλλες χώρες. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Μιλάει ξεκάθαρα το προηγούμενο Κείμενο των Συμπερασμάτων για τα δύο άρθρα της Συνθήκης, το 29 και το 215, που περιλαμβάνουν τις κυρώσεις. Πώς αυτές εξειδικεύονται, πώς προχωρούν, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά τους είναι θέμα που θα συζητήσουν οι ηγέτες”, ανέφερε το πρωί της Tετάρτης στον ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας, πριν τις διαρροές από το Βερολίνο.

Άλλωστε, και στην πρόσκληση που απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στους ηγέτες των Κρατών Μελών, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Τουρκία, αλλά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που χρήζουν προσοχής.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος λέει ψέματα; – Πέτσας: Εσείς!

Σχετικά με το ζήτημα τοποθετήθηκε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο ανέφερε σε σχόλιό του:

“Επίσημες πηγές της Καγκελαρίας διαρρέουν ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα για κυρώσεις στην Τουρκία ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο κ Πέτσας δηλώνει ότι κατατέθηκε. Περιμένουμε επισήμως από την Κυβέρνηση να διευκρινίσει ποιος από τους δυο λέει ψέματα. Λίγη σοβαρότητα και περισσότερη ειλικρίνεια δεν θα έβλαπτε αυτές τις κρίσιμες στιγμές”.

Στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Ψέματα; Εσείς! #FakeNews Γιατί δεν αναφέρθηκα σε «αίτημα κυρώσεων». Αυτές περιλαμβάνονται ήδη στα Συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (παρ. 20, αρθ. 29 & 215). Το θέμα θα τεθεί στο αυριανό #EUCO από τον @PrimeministerGR όπως έχει δηλώσει ο ίδιος από προχθές”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα