Αίγυπτος: Ο ΟΗΕ ζητεί την “άμεση απελευθέρωση” του ακτιβιστή Αλάα Άμπντελ Φάταχ

Αίγυπτος: Ο ΟΗΕ ζητεί την “άμεση απελευθέρωση” του ακτιβιστή Αλάα Άμπντελ Φάταχ
Αλάα Άμπντελ Φάταχ ap

Σε απεργία πείνας εδώ και 220 ημέρες βρίσκεται ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ, πολιτικός κρατούμενος στην Αίγυπτο. Ξεκίνησε και απεργία δίψας την Κυριακή (6/11)

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ ζήτησε σήμερα την απελευθέρωση του πιο γνωστού πολιτικού κρατούμενου στην Αίγυπτο, του Αλάα Άμπντελ Φάταχ, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και επτά μήνες και από την Κυριακή κάνει και απεργία δίψας.

Ο Τουρκ «εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη που οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν ακόμη αφήσει ελεύθερο τον μπλόγκερ και ακτιβιστή», δήλωσε η εκπρόσωπός του Ραβίνα Σαμντασάνι.

«Ο Άμπντελ Φάταχ είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Η απεργία δίψας θέτει τη ζωή του σε σοβαρό κίνδυνο», τόνισε η Σαμντασάνι, ενώ πρόσθεσε ότι ο Τουρκ έχει συνομιλήσει προσωπικά με τις αιγυπτιακές αρχές για να ζητήσει την απελευθέρωσή του, πιο πρόσφατα την Παρασκευή.

Το ίδιο έπραξε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της COP27 που διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Στο μεταξύ η μητέρα του Βρετανοαιγύπτιου ακτιβιστή δήλωσε ότι δεν έλαβε επιστολή του όταν επισκέφθηκε τη φυλακή όπου κρατείται και υπογράμμισε ότι δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει την κατάσταση της υγείας του.

Η Λάιλα Σουέιφ δήλωσε ότι περίμενε έξω από τη φυλακή Ουάντι αλ Νάτρουν στα περίχωρα του Καΐρου επί 10 ώρες για την εβδομαδιαία επιστολή του γιου της, την οποία συνήθως λαμβάνει τις Δευτέρες. Όμως χθες δεν έλαβε επιστολή.

«Ισχυρίστηκαν ότι αρνήθηκε να γράψει επιστολή, ότι είναι καλά, αλλά απλώς δεν έστειλε επιστολή», ανέφερε η Σουέιφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της αργά χθες Δευτέρα. «Δεν έχω αποδείξεις ότι ο Αλάα είναι ζωντανός και ότι έχει τις αισθήσεις του».

Ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ έγινε γνωστός στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 στην Αίγυπτο, όμως έκτοτε έχει περάσει τον περισσότερο καιρό στη φυλακή. Πιο πρόσφατα καταδικάστηκε στα τέλη του 2021 σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Μαύρο πρόβατο του καθεστώτος του προέδρου Σίσι, ο Άμπντελ Φάταχ έπαψε να σιτίζεται σχεδόν τελείως από τις 2 Απριλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής του: δεν δεχόταν παρά ένα φλιτζάνι τσάι και μια κουταλιά μέλι την ημέρα.

Αυτή την εβδομάδα κλιμάκωσε τη διαμαρτυρία του καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στην Αίγυπτο για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27).

Η Σουέιφ δήλωσε ότι θα πάει και σήμερα έξω από τη φυλακή για να περιμένει: «Θα επιστρέψω αύριο (σ.σ. σήμερα), αλλά ελπίζω στο μεταξύ όποιος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο Αλάα είναι ζωντανός και έχει τις αισθήσεις του».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε χθες ότι αναφέρθηκε στο θέμα του Άμπντελ Φάταχ κατά τη συνομιλία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και πρόσθεσε ότι ελπίζει το ζήτημα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε αντίστοιχη έκκληση στη συνάντησή του με τον Σίσι επίσης χθες.

Όταν ρωτήθηκε για τον ακτιβιστή, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και πρόεδρος της COP27 Σάμεχ Σούκρι δήλωσε στο CNBC ότι οι σωφρονιστικές αρχές θα προσφέρουν στον Άμπντελ Φάταχ ιατρική περίθαλψη.

«Είναι ένα ζήτημα προσωπικής επιλογής και αντιμετωπίζεται μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα, με βάση τους κανόνες και τους κανονισμούς που το διέπουν», πρόσθεσε.

Η οικογένειά του καταγγέλλει ότι το Κάιρο αρνείται να αναγνωρίσει τη βρετανική του υπηκοότητα, την οποία έλαβε νωρίτερα φέτος μέσω της μητέρας του που γεννήθηκε στο Λονδίνο.

Ο Σούκρι απάντησε ότι η νομική διαδικασία για την παροχή διπλής υπηκοότητας «δεν έχει ολοκληρωθεί» για την υπόθεση του Άμπντελ Φάταχ.

Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου επέκριναν την απόφαση να φιλοξενήσει η Αίγυπτος την COP27 επικαλούμενοι τη βίαιη καταστολή των αντιφρονούντων από το Κάιρο, με οργανώσεις να κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα