Αλβανία: Συγκρούσεις αστυνομικών - διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο

Στιγμιότυπο από τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών έξω από τη βουλή στα Τίρανα
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών έξω από τη βουλή στα Τίρανα AP

Νέα επεισόδια στα Τίρανα. Δακρυγόνα και νερό υπό πίεση από την αστυνομία για να διαλύσει διαδηλωτές που επιχείρησαν να μπουν στη βουλή.

Η αλβανική αστυνομία έκανε το Σάββατο χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για να διαλύσει τους διαδηλωτές οι οποίοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, αφού νωρίτερα πραγματοποίησαν πορεία στα Τίρανα ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης ξεκίνησε ειρηνικά το μεσημέρι. Στη συνέχεια όμως ξέσπασαν βίαια επεισόδια, όταν μια μικρή ομάδα άρχισε να εκτοξεύει πέτρες εναντίον των αστυνομικών που είχαν αναλάβει τη φρούρηση του κοινοβουλίου. Ορισμένοι διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Albanian Daily News, τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές και ισάριθμοι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

ADVERTISING

Παρόμοια επεισόδια είχαν σημειωθεί και τον περασμένο μήνα, όταν οι συγκεντρωμένοι προκάλεσαν ζημιές σε πολλά κυβερνητικά κτίρια και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά, είπε ότι η Αλβανία δεν πρόκειται να ησυχάσει μέχρι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκες εκλογές. Παράλληλα, επέκρινε τους διπλωμάτες δυτικών χωρών που έχουν κάνει έκκληση για ηρεμία και διάλογο.

"Η Αλβανία δεν αποσταθεροποιείται από τις διαδηλώσεις για τις ευρωπαϊκές αξίες. Έχει αποσταθεροποιηθεί από το έγκλημα και τον εναγκαλισμό του από την κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει", τόνισε. "Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα χωρίς δημοκρατία και χωρίς δικαιοσύνη", πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλβανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τεράστια πίεση στον Ράμα να παραιτηθεί

Αλβανία: Νέα επεισόδια έξω από τη Βουλή σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης

Ντούλες: "Ο Ράμα δεν μπορεί να κυβερνήσει ομαλά"

SHARE:

24Media Network