Αμερικανικές εκλογές: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συγχαίρουν τον Μπάιντεν

Αμερικανικές εκλογές: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συγχαίρουν τον Μπάιντεν
Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν Instagram

Τη σκυτάλη από τον Ντόναλντ Τραμπ παίρνει και επίσημα πλέον ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ. Τα συγχαρητήρια Ευρωπαίων ηγετών.

Τα συγχαρητήρια μηνύματά τους για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, έσπευσαν να στείλουν δεκάδες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέσα από τα social media.

Συγχαρητήρια από φον ντερ Λάιεν-ΕΕ

“Θερμά συγχαρητήρια” σε Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις στέλνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι φίλοι και σύμμαχοι, οι πολίτες μας έχουν τους πιο ισχυρούς δεσμούς. Προσβλέπω στην συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπάιντεν” αναφέρει.

Μπορέλ: “Μία μεγάλη ημέρα για τις ΗΠΑ”

O ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιοζέπ Μπορέλ κάνει λόγο για μία μεγάλη μέρα για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προσβλεποντας, όπως αναφέρει, στην συνεργασία για την ανοικοδόμηση της εταιρικής σχέσης των δύο πλευρών.

Συγχαρητήρια της Μέρκελ

“H καγκελάριος Μέρκελ συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις”, αναφέρει σε τουητ ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, επισυνάπτονας δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ.

Μακρόν: “Ας εργαστούμε μαζί”

“Οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει τον πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις! Έχουμε να κάνουμε πολλά για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Ας εργαστούμε μαζί!” αναφέρει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Κόντε: “Εξαιρετική απόδειξη της ζωτικότητας της δημοκρατίας”

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συνεχάρη “τον αμερικανικό λαό και τους θεσμούς για την εξαιρετική αυτή απόδειξη της ζωτικότητας της δημοκρατίας” και διαβεβαίωσε ότι θέλει να εργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να “ενισχύσουν τη διατλαντική σχέση”.

“Συγχαρητήρια στον αμερικανικό λαό και τους θεσμούς για την εξαιρετική αυτή απόδειξη της ζωτικότητας της δημοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να ενισχύσουμε τη διατλαντική σχέση. Οι ΗΠΑ μπορούν να υπολογίζουν στην Ιταλία ως έναν σταθερό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο”, γράφει ο Κόντε σε μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα στον λογαριασμό του στο Twitter.

“Θέλω να εκφράσω εξ ονόματος της Ιταλικής Δημοκρατίας και προσωπικά τα θερμότερα συγχαρητήρια για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ”, αναφέρει παράλληλα σε συγχαρητήριο μήνυμά του στον Μπάιντεν ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.

“Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται τη συμβολή των ΗΠΑ, που εδώ και πολύ καιρό πρωταγωνιστούν στην οικοδόμηση των κανόνων της πολυμέρειας, για την αντιμετώπιση μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία, τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων”, συνεχίζει ο Ιταλός πρόεδρος στο μήνυμά του.

“Είμαι πεπεισμένος ότι υπό την προεδρία σας, η Ιταλία και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουν να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς μιας βαθιάς φιλίας στο όνομα των κοινών αξιών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας που τους ενώνουν”, καταλήγει ο Ματαρέλα.

Συγχαρητήρια του Τζόνσον

Συγχαρητήριο μήνυμα και από τον Μπόρις Τζόνσον.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Με Tweet μεταφέρει και τα συγχαρητήριά του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ντόναλντ Τουσκ

O πρόεδρος του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ, εύχεται η ήττα του Τραμπ να αποτελέσει και την ήττα του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Συγχαρητήρια από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συγχαίρει τον καλό του φίλο και φίλο της Κύπρου”

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Ο Μπάιντεν έχει υπάρξει πραγματικός φίλος της Ελλάδας”

Συγχαρητήριο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ απευθύνει με μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Ο Τζο Μπάιντεν έχει υπάρξει πραγματικός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο δυνατή”, αναφέρει.

Τα συγχαρητήρια από τον Αλέξη Τσίπρα

Συγχαρητήρια μεταφέρει στον Μπάιντεν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

“Η εμπειρία και η υποστήριξή του στην προώθηση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων θα είναι κρίσιμη για την ενδυνάμωσή τους και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων στην περιοχή”, αναφέρει.

Ποιος είναι ο Τζο Μπάιντεν

Γεννημένος το 1942 στην Πενσιλβάνια ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ο πέμπτος νεότερος γερουσιαστής στην αμερικανική ιστορία, εκλεγμένος σε ηλικία 29 ετών.

Ένα μήνα μετά την εκλογή του έχασε την γυναίκα και την κόρη του σε τροχαίο, με τους δύο γιους του να τραυματίζονται σοβαρά. Μετά την απόφασή του να μην εγκαταλείψει την πολιτική επανεξελέγη 6 φορές γερουσιαστής στο Ντέλαγουερ και έγινε έτσι ο μακροβιότερος γερουσιαστής της πολιτείας.

Νικητής των εκλογών ο Τζο Μπάιντεν AP

Τα επόμενα χρόνια διατύπωνε ξεκάθαρες θέσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ήταν σφοδρός επικριτής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τον πόλεμο του Κοσόβου και πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο κατά τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το 2009 εξελέγη αντιπρόεδρος με το ψηφοδέλτιο του Μπαράκ Ομπάμα και παρέμεινε στο πλευρό του και τις δύο θητείες. Ο Ομπάμα του απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν AP

Το 2015 ο Τζο Μπάιντεν έχασε τον μεγάλο γιο του, Μπο, από καρκίνο στον εγκέφαλο. Το 2016 στήριξε την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον.

Η δημοτικότητά του παρέμεινε υψηλή ακόμα και όταν διάφορες γυναίκες τον κατηγόρησαν για ανάρμοστη σωματική επαφή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ποτέ δεν φέρθηκε σκοπίμως ανάρμοστα σε οποιονδήποτε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα