Αμερικανικές εκλογές: Ήρθε η ώρα για αλλαγή τονίζει το ”The Lancet”

Αμερικανικές εκλογές: Ήρθε η ώρα για αλλαγή τονίζει το ”The Lancet”
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP

Μπροστά στην "καταστροφική" διαχείριση της Covid-19 από τον Ντόναλντ Τραμπ, το The Lancet καλεί για αλλαγή. Την ίδια στιγμή η κλινική δοκιμή της θεραπείας συνθετικών αντισωμάτων της Regeneron ανεστάλη στις ΗΠΑ.

Λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η ιατρική επιθεώρηση The Lancet κάλεσε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους για «αλλαγή», επικρίνοντας την «καταστροφική» διαχείριση της κρίσης Covid-19 από τη διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Την 3η Νοεμβρίου του 2020, οι ΗΠΑ θα επιλέξουν εάν θα παραμείνουν στραμμένες στο παρελθόν ή θα επιδείξουν τόλμη πηγαίνοντας προς το μέλλον», γράφει το περιοδικό, χωρίς να καλεί εντούτοις ρητά τους αναγνώστες του να ψηφίσουν υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν.

«Με τόσες απώλειες και τόσα ακόμη να χάσουμε, οι προεδρικές εκλογές του 2020 είναι η κατάλληλη στιγμή για το αμερικανικό εκλογικό σώμα να στηρίξει μια αλλαγή προς το καλύτερο, να απορρίψει την αποτελμάτωση της αυταρέσκειας, να αλλάξει μια θεώρηση χωρίς στόχους με ένα όραμα προόδου και να ξανασυναντήσει τη διεθνή κοινότητα με στόχο ένα μέλλον πιο ισότιμο και διαρκές», συνεχίζει ο συντάκτης, προτού ξεδιπλώσει μια μακρά λίστα επικρίσεων σε βάρος της διοίκησης Τραμπ.

«Διάλυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλισης, αποσάθρωση της εμπιστοσύνης προς τον δημόσιο τομέα», «πολιτική παρέμβαση σε ορισμένους κρίσιμους μηχανισμούς της δημόσιας υγείας» κ.α: μια κατάσταση που ολοκλήρωσε μαζί με την καταστροφική απάντηση των ΗΠΑ στην πανδημία του κορονοϊού».

«Υπό το σύνθημα Make America Great Again, η διοίκηση Τραμπ εφάρμοσε οπισθοδρομικές εθνικιστικές πολιτικές, ανακάλεσε μέτρα προστασίας για τους πολίτες, την απασχόληση και το περιβάλλον και αποσύρθηκε από διεθνείς συμφωνίες και πολυμερείς οργανισμούς όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», επισημαίνει το The Lancet.

Και άλλες επιστημονικές επιθεωρήσεις, καταγγέλλοντας την «περιφρόνηση» του Ντόναλντ Τραμπ προς την επιστήμη, πήραν θέση τις τελευταίες εβδομάδες στην προεκλογική εκστρατεία.

Τον Οκτώβριο, το Nature τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Τζο Μπάιντεν, ενώ τον Σεπτέμβριο, η έκδοση Scientific America, για πρώτη φορά στα 175 χρόνια της ύπαρξής της, προσέφερε επίσης τη στήριξή της στον Δημοκρατικό υποψήφιο, αποδοκιμάζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ για το γεγονός ότι απορρίπτει την επιστήμη και ότι «αρνείται» την κλιματική αλλαγή.

Η κλινική δοκιμή της θεραπείας της Regeneron ανεστάλη στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Regeneron ανακοίνωσε την αναστολή της κλινικής δοκιμής του κοκτέιλ της συνθετικών αντισωμάτων κατά της Covid-19 σε νοσοκομειακούς ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο υψηλής ροής αλλά όχι διασωλήνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτό το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Οκτωβρίου και η Regeneron λίγο μετά κατέθεσε αίτηση χορήγησης άδειας υπό όρους στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκειμένου η θεραπευτική αγωγή της να μπορεί να διατεθεί ευρέως στους μη νοσοκομειακούς ασθενείς που έχουν ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα.

Η εταιρία δεν διευκρίνισε σαφώς τον λόγο για την αναστολή της δοκιμής, δηλώνοντας μόνο ότι η επιστημονική επιτροπή που επιβλέπει τη μελέτη είχε συστήσει την αναστολή λόγω ενός “δυνητικού σήματος ασφάλειας και ενός δυσμενούς προφίλ κινδύνου-οφέλους”.

Οι δοκιμές θεραπειών ή εμβολίων μπορεί να ανασταλούν όταν ένας συμμετέχων ασθενήσει, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να εξακριβωθεί αν η ασθένεια είναι μια παρενέργεια ή είναι ανεξάρτητη από το μόριο.

Αρκετές θεραπείες έχουν ανασταλεί έτσι τους τελευταίους μήνες, στη συνέχεια επαναλήφθηκαν (τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson). Μια θεραπεία αντισωμάτων άλλης εταιρίας, του ομίλου Eli Lilly, ανεστάλη πριν από δύο εβδομάδες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα