Αμερικανικές εκλογές: Τι γίνεται στις έξι πολιτείες που ακόμη δεν κατοχυρώθηκαν

Αμερικανικές εκλογές: Τι γίνεται στις έξι πολιτείες που ακόμη δεν κατοχυρώθηκαν
Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν σε...πορτρέτα AP

Ανολοκλήρωτη παραμένει η διαδικασία της καταμέτρησης σε έξι πολιτείες, τρεις μέρες μετά την ολοκλήρωση των εκλογών. Πού θα "δώσουν" και πόσους εκλέκτορες έκαστη;

Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Νεβάδα, Αριζόνα*, Βόρεια Καρολίνα και Αλάσκα** είναι οι έξι εναπομείνασες πολιτείες, τρεις μέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές, τους εκλέκτορες των οποίων διεκδικούν οι δύο υποψήφιοι προκειμένου να συγκεντρώσουν τον πολυπόθητο αριθμό των “270”, που θα τους δώσει την προεδρία.

Με τον Τζο Μπάιντεν να διατηρεί προβάδισμα, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, κανείς από τους δύο υποψήφιους δεν χρειάζεται και τις έξι πολιτείες για να φτάσει τους 270 εκλέκτορες, αλλά ένα συνδυασμό αυτών. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν διατηρεί μέχρι αυτή τη στιγμή  253 εκλέκτορες, έναντι 213 του Τραμπ.

Ποια τα πιθανότερα σενάρια για τους δύο υποψηφίους;

Τζο Μπάιντεν

Προκειμένου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες χρειάζεται 17 ακόμη. Αυτό μπορεί να συμβεί ως εξής:

1. Κατοχυρώνοντας την Αριζόνα* και την Νεβάδα, πολιτείες που δίνουν αντίστοιχα 11 και 6 εκλέκτορες. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο έκβασης των εκλογών, καθώς ο Μπάιντεν προηγείται σε αυτές τις πολιτείες με περίπου 1,5%, ποσοστό που δεν φαίνεται να αλλάζει.

2. Να κατοχυρώσει την Πενσιλβάνια, στην οποία τις τελευταίες ώρες και μετά από ανατροπή διατηρεί προβάδισμα της τάξης του 0,2%. Η πολιτεία αυτή δίνει 20 εκλέκτορες και σε αυτό το ενδεχόμενο ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 273, εξασφαλίζοντας την προεδρία.

3. Κατοχυρώνοντας την πολιτεία της Τζόρτζια, η οποία δίνει 16 εκλέκτορες και μία ακόμη, καθώς θα του υπολείπεται ένας εκλέκτορας. Στην Τζόρτζια, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό μέχρι στιγμής, με τον Μπάιντεν να προηγείται σε απόλυτο αριθμό ψήφων κατά, μόλις, 1654. Στην πολιτεία αυτή, λόγω της πολύ μικρής διαφοράς έχει ήδη ανακοινωθεί επανακαταμέτρηση.

Ντόναλντ Τραμπ

Για τον Τραμπ, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, καθώς υπολείπεται αρκετά σε εκλέκτορες σε σχέση με τον συνυποψήφιό του. Προκειμένου να αναδειχθεί νικητής, χρειάζεται 56 ακόμη εκλέκτορες. Προκειμένου να τους κερδίσει θα πρέπει να κερδίσει την Πενσιλβάνια και τρεις ακόμη εκ των Νέα Καρολίνα(προηγείται με 1,4%), Τζόρτζια (οριακό προβάδισμα Μπάιντεν), Αριζόνα*(υπολείπεται κατά 1,3%) και Νεβάδα (υπολείπεται κατά 1,6%).

*Ο Μπάιντεν σύμφωνα με το Associated Press αλλά και το Fox News έχει ήδη εξασφαλίσει την Αριζόνα, ενώ άλλα δίκτυα δεν την έχουν ακόμη αποδώσει.

** Η Αλάσκα βρίσκεται αρκετά πίσω στην καταμέτρηση και δίνει τρεις εκλέκτορες μη επηρεάζοντας επί της ουσίας την διαδικασία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα